Alternatív Vitarendező Fórum

INFOMEDIÁTOR Informatikai Felhasználóvédelmi Iroda

Tanácsadó Testülete

 

A Tanácsadó Testület 5/2019. (VII. 05.) sz. Állásfoglalása 

Az intex.hu regisztrációjával kapcsolatosan bejelentett panasz

(1054/2019. sz. ügy)

tárgyában

A Tanácsadó Testület előtt a fenti ügyszámon bejelentett panaszt a Tanácsadó Testület megvizsgálta, a Szervezeti és Eljárási Szabályzat (SZESZ) szerinti rendben megtárgyalta, majd a SZESZ szerinti szavazási rendben, a szavazó tagok egységes „igen” szavazatával, különvélemény csatolása nélkül elfogadta a Testület többségi véleményét kifejező jelen eseti Állásfoglalást.

 

Az intex.hu domain a Softlog Informatika Kft. számára delegálható.

Indokolás: 

Az intex.hu domain nevet a Softlog Informatika Kft. (a továbbiakban „Panaszolt”) igényelte. Az igénylés ellen az Index.hu Zrt. (a továbbiakban „Panaszos”) élt kifogással, és kérte a domain delegálásának megtagadását.

A Panaszos előadta, hogy ő az index.hu domainen keresztül elérhető online sajtótermék kiadója. Az Index az egyik legolvasottabb hazai online portál, széles körben elterjedt, ismert márkanév, brand. A kifogásolt domain név mindössze egyetlen karakterben tér el az index.hu domain névtől, és ez által az internetes közönség számára megtévesztő lehet.

Igénye alapjául a Domainregisztrációs Szabályzat 9.1 pontját jelölte meg.

A Panaszolt helyett az IT Provider Kft. nyilatkozott, miszerint a Softlog Informatika Kft. az ő megbízásából foglalta le az intex.hu parkolásból felszabaduló domain nevet abból a célból, hogy a sikeres foglalást követően az IT Provider Kft. bérelje és a domain név alatt létrehozott weboldalon INTEX márkájú termékeket forgalmazó webáruházat indítson.

A több mint 40 éves múltra visszatekintő INTEX márkájú PVC alapú termékek - felfújható gumicsónakok, medencék, jakuzzik - úgy a hazai, mint a nemzetközi piacon az egyik legjobb reputációval rendelkeznek, rendkívül népszerűek.

A Tanácsadó Testület megállapítja, hogy a Panaszos által használt domain valóban csak egy betűvel tér el a Panaszolt domain nevétől. Ugyanakkor a Panaszos online portál tevékenysége és a Panaszolt tervezett kereskedelmi tevékenysége jelentősen eltér egymástól, a felek egymásnak nem versenytársai. Önmagában a domain nevek hasonlósága nem zárhat el mást attól, még az egyik domain jelentős ismertsége sem, hogy egy terméket a saját, ismert termék vagy márka nevén más értékesítsen, illetve ennek érdekében a termék nevével megegyező domaint használjon.

Ennek alapján a TT nem látott okot arra, hogy a „first come first served” elvet alkalmazva, a tárgyi, intex.hu domain, az azt elsőként igénylő, Softlog Informatika Kft használatába kerüljön.

Jelen Állásfoglalást a Tanácsadó Testület egyhangúlag fogadta el, különvéleményt egyik Testületi Tag sem kívánt csatolni. Az Állásfoglalás szövege a Tanácsadó Testület weboldalán (www.nic.hu/tt) teljes terjedelmében közzétételre kerül.

Budapest, 2019. július 5.

 A Tanácsadó Testület nevében:

 

 ……………………………………………
dr. Verebics János

Elnök
Sk.

…………………………………………………
Dombi Gábor

Titkár
Sk.