Internet Szolgáltatók Tanácsa
Tanácsadó Testülete

A Tanácsadó Testület 72/2000. (XI. 29.) Állásfoglalása

a 7/2000. (V. 31.) Elvi Állásfoglalás és a 4/2000. (V. 10.) Elvi Állásfoglalás tárgyi hatálya alá tartozó 486., 487., 490., 491., 528., 537., 561., 568., 571., 572. sz. egyedi ügyekben hozott döntések

tárgyában

 A Tanácsadó Testület az alábbi ügyeket 2000. november 29-i ülésén megtárgyalta, majd 5 tag jelenlétében, az SZESZ szerinti szavazási rendben, a jelen lévő tagok egységes "igen" szavazatával, különvélemény csatolásának igénye nélkül elfogadta a Testület többségi véleményét kifejező jelen Állásfoglalást.

A Tanácsadó Testület az alábbi, a Testület elé utalt ügyekben - a Testület már nyilvánosságra hozott 7/2000. (V. 31.) Elvi Állásfoglalásban és 4/2000. (V. 10.) Elvi Állásfoglalásban kifejtettekre tekintettel - az egyes igénylések vonatkozásában a következő döntéseket hozta:

Ügyszám

Szolgáltató, amelynél a panaszt tették, vagy amely jelzéssel élt

A vitatott vagy vitatható domainnév

Panaszos, vagy a vitatott domainre igényt bejelentett

Az egyedi igénylésre vonatkozó TT-döntés

486

Nyilvántartó

alta-vista.hu

11 Kft.

Az ALTAVISTA - amelyből a Regisztrációs Szabályzat 13.1 b) és 13.3 pontja szerint az altavista domain képezhető - az Alta Vista Company mint jogosult számára az MSZH által lajstromozott védjegy. Az ALTAVISTA védjegy belföldön jó hírnevet élvez; az Alta Vista Company keresőrendszere és portálja a www.altavista.hu címen keresztül is elérhető. Az igényelt megjelölés az Alta Vista Company jóhírnevet élvező védjegyéhez hasonló, azzal összetéveszthető, és a TT álláspontja szerint annak használata tisztességtelenül használná ki az ALTAVISTA védjegy megkülönböztető képességét. A TT szerint a domain igényléséhez nyilvánvalóan társul a domain gazdasági tevékenység körében való használatára irányuló szándék. Az igényelt domain delegálása az Alta Vista Company-n ill. annak engedélyével bíró más személyen kívüli harmadik személy számára bizonyosan megtévesztő ill. valószínűsíthetően jogellenes helyzetet eredményezne, ezért a TT felhívja a Regisztrátort, hogy tagadja meg a 11 Kft. részére történő delegálást.

(A döntés a 7/2000. (V. 31.) és a 4/2000. (V. 10.) Elvi Állásfoglaláson alapul.)

487

Nyilvántartó

barbie.hu

Demokráciáért Információs Központ Alapítvány

A BARBIE - amelyből a Regisztrációs Szabályzat 13.1 b) és 13.3 pontja szerint az igényelt domain képezhető - a Mattel, Inc. mint jogosult számára az MSZH által lajstromozott védjegy, amely belföldön jó hírnevet élvez. A domain igényléséhez nyilvánvalóan társul a domain gazdasági tevékenység körében való használatára irányuló szándék. A TT álláspontja szerint a megjelölés engedély nélküli használata tisztességtelenül használná ki a BARBIE védjegy megkülönböztető képességét. A névhasználati jogosultságot nem igazoló igénylő számára történő delegálás valószínűsíthetően jogellenes ill. bizonyosan megtévesztő helyzetet eredményezne, ezért a TT felhívja a Regisztrátort, hogy tagadja meg a Demokráciáért Információs Központ Alapítvány részére történő delegálást.

(A döntés a 7/2000. (V. 31.) és a 4/2000. (V. 10.) Elvi Állásfoglaláson alapul.)

490

 Nyilvántartó

bulova.hu

Demokráciáért Információs Központ Alapítvány

A BULOVA - amelyből a Regisztrációs Szabályzat 13.1 b) és 13.3 pontja szerint az igényelt domain képezhető - a Bulova Corp. mint jogosult számára az MSZH által lajstromozott védjegy. A domain igényléséhez nyilvánvalóan társul a domain gazdasági tevékenység körében való használatára irányuló szándék. A névhasználati jogosultságot nem igazoló igénylő számára történő delegálás valószínűsíthetően jogellenes ill. bizonyosan megtévesztő helyzetet eredményezne, ezért a TT felhívja a Regisztrátort, hogy tagadja meg a Demokráciáért Információs Központ Alapítvány részére történő delegálást.

(A döntés a 7/2000. (V. 31.) és a 4/2000. (V. 10.) Elvi Állásfoglaláson alapul.)

491

Nyilvántartó

esteelauder.hu

Demokráciáért Információs Központ Alapítvány

Az ESTEE LAUDER - amelyből a Regisztrációs Szabályzat 13.1 b) és 13.3 pontja szerint az igényelt domain képezhető - az Estee Lauder Cosmetics Ltd. mint jogosult számára az MSZH által lajstromozott védjegy, amely belföldön jó hírnevet élvez. A domain igényléséhez nyilvánvalóan társul a domain gazdasági tevékenység körében való használatára irányuló szándék. A TT álláspontja szerint a megjelölés használata tisztességtelenül használná ki az ESTEE LAUDER védjegy megkülönböztető képességét. A névhasználati jogosultságot nem igazoló igénylő számára történő delegálás valószínűsíthetően jogellenes ill. bizonyosan megtévesztő helyzetet eredményezne, ezért a TT felhívja a Regisztrátort, hogy tagadja meg a Demokráciáért Információs Központ Alapítvány részére történő delegálást.

(A döntés a 7/2000. (V. 31.) és a 4/2000. (V. 10.) Elvi Állásfoglaláson alapul.)

528

Nyilvántartó

finlandia.hu

Allied Domecq Hungary Kft.

A FINLANDIA - amelyből a Regisztrációs Szabályzat 13.1 b) és 13.3 pontja szerint az igényelt domain képezhető - az Altia Group Ltd. mint jogosult javára az MSZH által lajstromozott védjegy. A TT álláspontja szerint az adott esetben a domain igényléséhez nyilvánvalóan társul a domain gazdasági tevékenység körében való használatára irányuló szándék. A finlandia domain használata a védjegyjogosult engedélye nélkül valószínűsíthetően jogellenes ill. bizonyosan megtévesztő volna, ezért a TT felhívja a Regisztrátort, hogy a domaint abban az esetben delegálja az Allied Domecq Hungary Kft. számára, ha az bemutatja a védjegyjogosult Altia Group Ltd. azon nyilatkozatát, amely szerint az a védjegy domainként történő használatához hozzájárul.

(A döntés a 7/2000. (V. 31.) és a 4/2000. (V. 10.) Elvi Állásfoglaláson alapul.)

537

Nyilvántartó

virgin.hu

Bille Internet Kft.

A VIRGIN - amelyből a Regisztrációs Szabályzat 13.1 b) és 13.3 pontja szerint az igényelt domain képezhető - bizonyos áruosztályokba tartozó termékekre a Virgin Enterprises Ltd., más áruosztályba tartozó termékekre a VITAPRESS Gyümölcsléelőállító és Élelmiszerkereskedelmi Kft.. MSZH által lajstromozott védjegye. A TT álláspontja szerint az adott esetben a domain igényléséhez nyilvánvalóan társul a domain gazdasági tevékenység körében való használatára irányuló szándék. A virgin domain használata valamely védjegyjogosult engedélye nélkül valószínűsíthetően jogellenes ill. bizonyosan megtévesztő volna, ezért a TT felhívja a Regisztrátort, hogy tagadja meg a Bille Internet Kft. számára történő delegálást.

(A döntés a 7/2000. (V. 31.) és a 4/2000. (V. 10.) Elvi Állásfoglaláson alapul.)

561

Nyilvántartó

guinness.hu

Imosoft Kft.

A GUINNESS - amelyből a Regisztrációs Szabályzat 13.1 b) és 13.3 pontja szerint az igényelt domain képezhető - meghatározott áruosztályba tarozó termékekre a Guinness Publishing Ltd., más áruosztályba tartozó termékekre az Arthur Guinness Son and Co. (Dublin) Ltd. mint jogosult számára az MSZH által lajstromozott védjegy, amely belföldön jó hírnevet élvez. A domain igényléséhez nyilvánvalóan társul a domain gazdasági tevékenység körében való használatára irányuló szándék. A TT álláspontja szerint a megjelölés engedély nélküli használata tisztességtelenül használná ki a GUINNESS védjegy megkülönböztető képességét. A használati jogosultságot nem igazoló igénylő számára történő delegálás valószínűsíthetően jogellenes ill. bizonyosan megtévesztő helyzetet eredményezne, ezért a TT felhívja a Regisztrátort, hogy tagadja meg az Imosoft Kft. részére történő delegálást.

(A döntés a 7/2000. (V. 31.) és a 4/2000. (V. 10.) Elvi Állásfoglaláson alapul.)

568

Nyilvántartó

kfc.hu

Kentucky Systems Kft.

A KFC - amelyből a Regisztrációs Szabályzat 13.1 b) és 13.3 pontja szerint az igényelt domain képezhető - a Kentucky Fried Chicken International Holdings, Inc. mint jogosult javára az MSZH által lajstromozott védjegy. A TT álláspontja szerint az adott esetben a domain igényléséhez nyilvánvalóan társul a domain gazdasági tevékenység körében való használatára irányuló szándék. A kfc domain használata a védjegyjogosult engedélye nélkül valószínűsíthetően jogellenes ill. bizonyosan megtévesztő volna, ezért a TT felhívja a Regisztrátort, hogy a domaint abban az esetben delegálja a Kentucky Systems Kft. számára, ha az bemutatja a védjegyjogosult Kentucky Fried Chicken International Holdings, Inc. azon nyilatkozatát, amely szerint az a védjegy domainként történő használatához hozzájárul.

(A döntés a 7/2000. (V. 31.) és a 4/2000. (V. 10.) Elvi Állásfoglaláson alapul.)

571

Nyilvántartó

multifilter.hu

...

A MULTIFILTER - amelyből a Regisztrációs Szabályzat 13.1 b) és 13.3 pontja szerint az igényelt domain képezhető - a Philip Morris Products Inc. mint jogosult számára az MSZH által lajstromozott védjegy, amely belföldön jó hírnevet élvez. A domain igényléséhez nyilvánvalóan társul a domain gazdasági tevékenység körében való használatára irányuló szándék. A TT álláspontja szerint a megjelölés engedély nélküli használata tisztességtelenül használná ki a MULTIFILTER védjegy megkülönböztető képességét. A használati jogosultságot nem igazoló igénylő számára történő delegálás valószínűsíthetően jogellenes ill. bizonyosan megtévesztő helyzetet eredményezne, ezért a TT felhívja a Regisztrátort, hogy tagadja meg a ... számára történő delegálást.

(A döntés a 7/2000. (V. 31.) és a 4/2000. (V. 10.) Elvi Állásfoglaláson alapul.)

572

Telnet Magyarország Kft.

philipmorris.hu

Arrow Reklámügynökség Bt.

A PHILIP MORRIS - amelyből a Regisztrációs Szabályzat 13.1 b) és 13.3 pontja szerint az igényelt domain képezhető - a Philip Morris Products Inc. mint jogosult számára az MSZH által lajstromozott védjegy, amely belföldön jó hírnevet élvez. A domain igényléséhez nyilvánvalóan társul a domain gazdasági tevékenység körében való használatára irányuló szándék. A TT álláspontja szerint a megjelölés engedély nélküli használata tisztességtelenül használná ki a PHILIP MORRIS védjegy megkülönböztető képességét. A névhasználati jogosultságot nem igazoló igénylő számára történő delegálás valószínűsíthetően jogellenes ill. bizonyosan megtévesztő helyzetet eredményezne, ezért a TT felhívja a Regisztrátort, hogy tagadja meg az Arrows Reklámügynökség Bt. számára történő delegálást.

(A döntés a 7/2000. (V. 31.) és a 4/2000. (V. 10.) Elvi Állásfoglaláson alapul.)

 

Jelen Állásfoglalást a Tanácsadó Testület egyhangúlag fogadta el, különvéleményt egyik Testületi Tag sem kívánt csatolni. Az Állásfoglalás szövege a Tanácsadó Testület weboldalán (www.nic.hu/tt) teljes terjedelmében közzétételre kerül.

Budapest, 2000. november 29.

A Tanácsadó Testület nevében:

Dr. Verebics János

Elnök

Sk.

Dombi Gábor

Titkár

Sk.