Alternatív Vitarendező Fórum

INFOMEDIÁTOR Informatikai Felhasználóvédelmi Iroda

Tanácsadó Testülete
 

A Tanácsadó Testület 28/2022. (XII. 30.) sz. Állásfoglalása

Az indapszichologia.hu domain regisztrációjával kapcsolatosan bejelentett panasz

(1108/2022. sz. ügy)

tárgyában

 

A Tanácsadó Testület előtt a fenti ügyszámon bejelentett panaszt a Tanácsadó Testület megvizsgálta, a Szervezeti és Eljárási Szabályzat (SZESZ) szerinti rendben megtárgyalta, majd a SZESZ szerinti szavazási rendben, a szavazó tagok egységes "igen" szavazatával, különvélemény csatolása nélkül elfogadta a Testület többségi véleményét kifejező jelen eseti Állásfoglalást.

Az indapszichologia.hu domain, a Panaszolt magánszemély számára delegálható.

Indokolás:


Az indapszichologia.hu domain nevet egy magánszemély (Panaszolt) igényelte.


Az igénylés ellen az Indamedia Sales Kft. (Panaszos) nyújtott be kifogást.


A Panaszos szerint a hivatkozott domain név a Panaszos tulajdonában álló domain névhez (inda.hu) megtévesztésig hasonlít, a felhasználók összetéveszthetik őket.


Ezen felül a hivatkozott domain név megtévesztésig hasonlít a 224549 lajstromszámú, „inda" színes ábrás védjegyhez, amelynek védjegyjogosultja a Panaszos társaság egyedüli tulajdonosa, az Indamedia Network Zártkörűen Működő Részvénytársaság.


Az Indamedia Network Zártkörűen Működő Részvénytársaság tulajdonában álló cégcsoportra számos helyen, tartalom- és reklámipari környezetben „Inda csoportként" is utalnak. A csoport tevékenységének, szolgáltatásainak egy részét „inda-„ előtagú márkanevek és domainek jelölik, például indapass, indafoto, indavideo. Az előbbiek következtében a most kifogásolt domainnév megjelölés olyannak tűnik, mintha egy lenne a cégcsoporthoz tartozó újabb honlapok közül, és az átlag felhasználók emiatt összetéveszthetik a domaineket.


A Panaszos az előadottak alapján, hivatkozva a Domainregisztrációs Szabályzat (DRSZ) 2.2 pontjára kérte a domain név delegálásának elutasítását.


A Panaszolt előadta, hogy a domain név alatt pszichológiai magánrendelőt kíván üzemeltetni, a domainre tervezett statikus honlap ezt az egészségügy körébe tartozó rendelőt és annak elérhetőségeit hivatott bemutatni.


Ez a tevékenység alapvetően eltér a Panaszos média- és reklámpiaci tevékenységétől. Álláspontja szerint, bár az indapszichologia.hu domain név első tagja valóban azonos az inda.hu domain névvel, a második tag („pszichológia") teljesen egyértelműen megkülönbözteti a két domain nevet, ezért a megtévesztés veszélye nem áll fenn.


Utalt a Tanácsadó Testület (TT) 2/2019, 6/2020, és 15/2022. számú Állásfoglalásaira, amelyekben a TT hasonló esetekben is megállapította, hogy az "inda-" előtag azonossága önmagában még nem vezet összetéveszthetőséghez, és ezzel kapcsolatos jogsértéshez.


Megjegyezte, hogy az interneten található még számos hasonló, pl. indagaleria.hu, indavirag.hu, indaruhatara.hu, indanyugat.hu domain nevű honlap, amelyek a közös "inda-" előtag ellenére is mind jól elkülöníthető, egymással össze nem téveszthető vállalkozásokhoz tartoznak.


A védjegy tekintetében lényegesnek ítélte, hogy a Panaszos "inda" színes ábrás védjegye egyáltalán nem hasonlít a Panaszolt által használni kívánt logóhoz illetve, hogy a védjegy árujegyzéke csupán a 35, 38, 41, és 42. osztályokra terjed ki, míg a Panaszolt által végezni kívánt tevékenység a 44. osztályban található, így tartalmilag sem vélelmezhető a védjegybitorlás.


Kijelentette továbbá, hogy a jövőben sem áll szándékában olyan tevékenységet folytatni, amely a Panaszos tevékenységi körébe esik.


A Tanácsadó Testület (TT) az igényelt domain esetleges jogellenességét és megtévesztő voltát vizsgálta.


A Domainregisztrációs Szabályzat 2.2.2 pont a) és c) alpontjai szerint nem választható és használható olyan domain név, amely jelentéstartalmára és/vagy használatára nézve gyaníthatóan jogellenes vagy megtévesztő.


A jogellenesség kérdése kapcsán a TT figyelembe vette a védjegy árujegyzékét és a Panaszolt gazdasági tevékenységét, amelyekből megállapítható, hogy a felek egymásnak nem versenytársai. Mivel a Panaszolt tevékenysége és a védjegy árujegyzéke eltérő, a bitorlásnak pedig feltétele az összetéveszthetőség, a TT álláspontja szerint a domain gyaníthatóan nem sérti a Panaszos színes ábrás védjegyével kapcsolatos jogait.


A TT korábbi, az indaservice.hu domain ügyben is kifejtette, hogy az igénylő általában nem sérti másnak a jogát pusztán azáltal, hogy lefoglal magának egy domain nevet. A jogellenesség attól fogva állapítható meg, hogy a honlap tartalmaként a védjegy (vagy a név) oltalmi körébe tartozó tevékenység jelenik meg.


Az inda.hu domain név és az igényelt indapszichologia.hu domain név formailag, karakter és szótagszám különbözőség miatt is jelentősen eltérnek egymástól, az elgépelés lehetősége nem áll fenn.


Ha tartalmilag vizsgáljuk, akkor a Panaszos domain neve és márkaneve („inda.hu”) egy médiacsoporthoz kapcsolódik, amely elsősorban a szórakoztatás, tartalomszolgáltatás biztosítása kapcsán ismert. Ezzel szemben a Panaszolt által tervezett tevékenység nem esik abba a körbe, ahol a Panaszos érdekelt, így a domain név megtévesztő jellegének gyanúja nem áll fenn.


A TT indokoltnak látta a Panaszolt azon hivatkozását is, hogy az „inda” előtagot más domain nevek is tartalmazzák. A TT megjegyzi, hogy a domain nevek delegálása kapcsán általános elv, hogy egy közszó kisajátítása nem engedhető meg, annak használatától más igénylők, alapos ok nélkül nem zárhatók el. Az estleges kizárólagos használat megítéléséhez szükséges egyéb elemek pedig a jelen eljárásban – a TT által elvetett védjegy védelmen túl – nem merültek fel.


Fentiekre tekintettel a Tanácsadó Testület nem látott olyan jogellenesség vagy megtévesztés megalapozott gyanújára okot adó körülményt, amely az indapszichologia.hu domain név delegálását akadályozná. Az igénylés nem ütközik sem a Domainregisztrációs Szabályzat 2.2.2.a, sem a 2.2.2.c. pontjába, ezért a név delegálását a Panaszolt javára teljesíthetőnek látta.


Ugyanakkor a Tanácsadó Testület felhívja a Panaszolt figyelmét, hogy a domain használata során tisztességesen kell eljárnia, nem keltheti azt a benyomást, hogy a védjegyjogosulttal üzleti vagy más hasonló különleges kapcsolata állna fenn. Amennyiben a domain használata túlterjeszkedik a Panaszolt által megjelölt pszichológiai magánrendelő üzemeltetésével kapcsolatos tájékoztatáson, az a domain visszavonását eredményezheti.


Jelen Állásfoglalást a Tanácsadó Testület egyhangúlag fogadta el, különvéleményt egyik Testületi Tag sem kívánt csatolni. Az Állásfoglalás szövege a Tanácsadó Testület weboldalán (www.nic.hu/tt) teljes terjedelmében közzétételre kerül.

 

Budapest, 2022. december 30.

 

A Tanácsadó Testület nevében:

 

Dr. Verebics János
Elnök
Sk.

Dombi Gábor
Titkár
Sk.


3