Alternatív Vitarendező Fórum

INFOMEDIÁTOR Informatikai Felhasználóvédelmi Iroda

Tanácsadó Testülete
 

A Tanácsadó Testület 26/2022. (XII. 30.) sz. Állásfoglalása

A sophieben.hu domain regisztrációjával kapcsolatosan bejelentett panasz

(1109/2022. sz. ügy)

tárgyában

 

A Tanácsadó Testület előtt a fenti ügyszámon bejelentett panaszt a Tanácsadó Testület megvizsgálta, a Szervezeti és Eljárási Szabályzat (SZESZ) szerinti rendben megtárgyalta, majd a SZESZ szerinti szavazási rendben, a szavazó tagok egységes "igen" szavazatával, különvélemény csatolása nélkül elfogadta a Testület többségi véleményét kifejező jelen eseti Állásfoglalást.

A sophieben.hu domain, a Panaszolt magánszemély számára delegálható.

Indokolás:


A sophieben.hu domain nevet egy magánszemély (Panaszolt) igényelte.


Az igénylés ellen – Regisztrátora útján - egy magánszemély (Panaszos) nyújtott be kifogást.


A Panaszos előadása szerint a tárgyi domain nevet a 2014. évben igényelte, és ő volt a domain és a domain névvel egyező kereskedelmi nevű étterem (Sophie & Ben Bistro) tulajdonosa. Állítása szerint a domain 2022. szeptember 29-én felmondásra került, mert a tulajdonos cég "kényszertörlés" alá került, így a Panaszos a domain nevet nem tudta átadni a másik cégének.


A domain név törlés előtti parkolásra került, majd 2022. november 28-án felszabadult, amikor is a Panaszos a domain nevet megpróbálta újra regisztrálni, azonban - vélhetően domain üzérkedés céljával -, egy magánszemély már befoglalta a domaint. Véleménye szerint a regisztrációra az eredeti tulajdonosnak lenne joga, ezért kérte a domain név részére történő regisztrációját.


A Panaszolt megerősítette, a tárgyi domaint ő igényelte, ugyanakkor visszautasította a domain üzérkedés vádját. Előadta, hogy az elmúlt 20 év alatt több tucatnyi domain nevet igényelt, ezek egyikét sem adta el és korábban sem hirdetett és jelenleg sem hirdet eladásra domain nevet.


A sophieben.hu domaint egy bisztró használta, melynek a neve Sophie & Ben Bistro volt. Ez a bisztró már bezárt és a helyén egy másik vendéglátóipari egység működik.


Vitatta, hogy a Panaszos tulajdonosa lett volna a domain névnek.


Ismeretei szerint a domain név tulajdonosa a Burgermester Kft volt, amely Kft. üzemeltette a Sophie & Ben Bistrót. A rendelkezésére álló cégmásolat szerint Panaszos alapító és ügyvezető volt a hivatkozott Kft-ben, de 2018. szeptemberben eladta a tulajdonrészét egy magánszemélynek, így a Panaszosnak 2018. szeptember óta jogilag nincs kötődése sem a Burgermester Kft-hez, sem a Kft által birtokolt domainhez. A nyilvános céginformációk alapján a Burgermester Kft időközben kényszer törölték.


A Panaszolt, állítása szerint a domain név regisztrációja során a jogszabályoknak és a Domainregisztrációs Szabályzatnak (DRSZ) megfelelően járt el, ezalapján kérte regisztrációjának megerősítését.


A Tanácsadó Testület (TT) hivatkozik a Domainregisztrációs Szabályzat (DRSZ) 4.3. és 6.3. pontjára melyek szerint:


4.3. Amennyiben a Nyilvántartó észleli, hogy egy domain-használó jogutód nélkül jogerősen törlésre került, erről az érintett domain(ek) Regisztrátorát, illetve Regisztrátorait értesíti.


A Regisztrátor(ok)nak 30 nap áll rendelkezésére a helyzet tisztázására, mely idő alatt akár a 6.3.3 pontban leírt eljárás is lefolytatható. Amennyiben valamely domain kapcsán a helyzet rendezése sikertelen, úgy az érintett Regisztrátor(ok) köteles(ek) a vonatkozó szerződés(ek) megszűnésének tényét a Nyilvántartásban rögzíteni.


Amennyiben a 30. nap végéig valamely érintett Regisztrátor nem rögzíti a Nyilvántartásban a szerződés megszűnésének tényét, úgy azt a Nyilvántartó teszi meg.”



6.3 A regisztráció törlését a 6.1 d), e), f), g), h), k) pontok valamelyike miatti visszavonást követően 60 nap türelmi idő előzi meg, amely idő alatt a domain kizárólag a szükséges igazolások csatolásával az alábbi személyek jogosultak új igényt benyújtani:

1) a visszavonáskor nyilvántartott domain-használó, vagy

2) a domain-használati jog tekintetében a visszavonáskor nyilvántartott volt domain-használó jogutódja, vagy

3) a domain-használó jogutód nélkül megszűnése és jogerős törlése esetén az, aki:

1. bizonyítani tudja, hogy a domain igénylésére eredetileg az ő megbízása alapján, illetve kizárólag az ő érdekében vagy használatára került sor, vagy

2. büntetőjogi felelőssége tudatában, teljes bizonyító erejű magánokiratba foglaltan nyilatkozik, hogy:

a) nincs tudomása arról, hogy a Nyilvántartásban szereplő domain-használó, a törlését megelőzően, a domaint bárkire átruházta volna, és

b) a Nyilvántartásban szereplő domain-használó jogerős törlése óta folyamatosan ő használja a domaint,

feltéve, hogy a jelen 6.3 3) 2. a) pontban foglaltak megvalósulásáról az érintett Regisztrátor is nyilatkozik büntető jogi felelőssége tudatában. A jelen 6.3 3) 2. pont szerinti igényléskor domain-igénylő a nyilatkozatát a Regisztrátor részére teljes bizonyító erejű magánokiratba foglaltan köteles megküldeni, melyet a Regisztrátor köteles megőrizni, és elektronikus úton a Nyilvántartásba továbbítani.


A 6.3.3) pont alkalmazható a 4.3 pont szerinti eljárás alatt is.


A 7.1 a) és b) pont feltételeit a domain-használati jogosultságot ezen 6.3 pont alapján megszerző személyre is alkalmazni kell.

A türelmi idő alatt a domain a törlés előtti parkolásban váró domain nevek nyilvános listáján meghirdetésre kerül.”


A felek által előadottakból annyi állapítható meg, hogy a vita tárgyát képező domain, a domain felmondása következtében, a törlés előtti parkolásban váró domain nevek nyilvános listáján meghirdetésre került.


Az eljárásban nincs arra adat, hogy az arra jogosult igénylő, a DRSZ 6.3.3) pontja szerint igényelte volna a domaint illetve, hogy igénylése során a DRSZ vonatkozó feltételeit teljesítette volna. Ugyancsak nincs arra adat, hogy az adott esetben a Panaszos, a domain név delegálására, a DRSZ-ben megjelölt jogosultsággal rendelkezett volna.


Ennek alapján a TT nem látott okot arra, hogy a „first come first served” elvet mellőzze, így a parkolásból kikerülő, tárgyi sophieben.hu domain név, az azt elsőként igénylő magánszemély számára delegálandó.


Jelen Állásfoglalást a Tanácsadó Testület egyhangúlag fogadta el, különvéleményt egyik Testületi Tag sem kívánt csatolni. Az Állásfoglalás szövege a Tanácsadó Testület weboldalán (www.nic.hu/tt) teljes terjedelmében közzétételre kerül.

 

Budapest, 2022. december 30.

 

A Tanácsadó Testület nevében:

 

Dr. Verebics János
Elnök
Sk.

Dombi Gábor
Titkár
Sk.


3