Alternatív Vitarendezõ Fórum

INFOMEDIÁTOR Informatikai Felhasználóvédelmi Iroda

Tanácsadó Testülete
 

A Tanácsadó Testület 20/2022. (IX. 28.) sz. Állásfoglalása

A bamax.hu domain regisztrációjával kapcsolatosan bejelentett panasz

(1101/2022. sz. ügy)

tárgyában

 

A Tanácsadó Testület elõtt a fenti ügyszámon bejelentett panaszt a Tanácsadó Testület megvizsgálta, a Szervezeti és Eljárási Szabályzat (SZESZ) szerinti rendben megtárgyalta, majd a SZESZ szerinti szavazási rendben, a szavazó tagok egységes "igen" szavazatával, különvélemény csatolása nélkül elfogadta a Testület többségi véleményét kifejezõ jelen eseti Állásfoglalást.

 

A bamax.hu domain az igénylõ Bamax-Plusz Kft. számára delegálható.

 

Indokolás:

 

A bamax.hu domain nevet a Bamax-Plusz Kft. (Panaszolt) igényelte.

 

Az igénylés ellen - az azonos tulajdonosi és ügyvezetõjû körrel bíró - Bamax Work Kft. és a Bamax Vagyonkezelõ Kft. (Panaszos) nyújtott be kifogást.

 

A Panaszos elõadta, hogy hat éve aktívan, háborítatlanul használja a bamaxwork.hu domaint. Cégcsoporttá alakulásuk miatt tervezték a bamax.hu domain használatát, de a Panaszostól független Bamax-Plusz Kft. váratlan domain igénylése terveiket ellehetetleníti.

 

A Bamax Work Kft. bejegyzése megelõzte a Panaszolt cégbejegyzését és a Panaszolthoz köthetõ vállalatok folyamatosan felszámolásra, valamint végelszámolás státuszba kerülnek.

 

A bamax.hu domain lefoglalása és használata sérti a Panaszosnak, a hosszú ideje használt bamaxwork.hu domain-jén keresztül megszerzett jogait. A Panaszolt domain használata azt a látszatot keltheti, mintha a Panaszos cégcsoportjához tartozna, mintha a tevékenysége a Panaszoshoz kapcsolódna.

 

Jelezte, hogy egyezségkötés keretében kísérletet tett a domain név megvásárlására, de megegyezés a Panaszolttal nem jött létre.

 

A Panaszolt válasziratában cáfolta, hogy cégbejegyzése késõbb történt volna, mint a Panaszos cégeké.

 

Véleménye szerint, ha a Panaszos hat éve háborítatlanul használja a bamaxwork.hu domaint, akkor indokolatlan és ésszerûtlen egy másik domain név használata. Továbbá a Panaszos rendelkezésre állt hat év, hogy a bamax.hu domain nevet megszerezze. A hatályos cégnyilvántartás szerint összesen hét Bamax névvel mûködõ vállalkozás létezik, amely alapján bárki jogosult lehetett volna a domain igénylésre, ha idõben megtette volna az arra vonatkozó bejelentését.

 

Elõadta, hogy nem volt olyan cég, amely a Panaszolt cég hatályos vezetése vagy tulajdonlása alatt felszámolási vagy végelszámolási eljárás alá került volna.

 

Állítása szerint Panaszos létezésérõl, írásos megkeresését megelõzõen nem volt tudomása, a felek teljesen más városban, illetve régióban tevékenykednek, ezért csak és kizárólag a Panaszolt vállalkozás érdekeit szem elõtt tartva került részükre bejegyzésre a bamax.hu domain név.

 

A Tanácsadó Testület (TT) a felek elõadásai alapján az igényelt domain esetleges jogellenességét és megtévesztõ voltát vizsgálta.

 

A Domainregisztrációs Szabályzat (Drsz) 2.2 pontja szerint nem választható és használható olyan domain név, amely használatára nézve gyaníthatóan jogellenes vagy megtévesztõ.

 

A Panaszos bár jogainak sérelmét állította, a jogsértés mikéntjét nem részletezte. A felek cégkivonatokat nem csatoltak, ez alapján a TT versenytársi minõségüket megállapítani nem tudta, ilyen sérelemre a felek sem hivatkoztak.

 

A felek által – a másik fél által sem kifogásolt – elõadottak szerit a felek mindegyikének cégneve tartalmazza a „Bamax” szót, így a névviselés sérelme sem állapítható meg.

 

A Panaszos hivatkozott az igényelt domain megtévesztõ voltára is.

 

A TT véleménye szerint, mivel a felek cégnevei, a más cégek által is használt „Bamax” vezérszón túl jelentõsen eltérnek egymástól, amelyre tekintettel az illetékes cégbíróságok sem látták akadályát a Kft-k bejegyzésének, továbbá mert a Panaszos rendelkezik a cégnevével azonos domain névvel, amelyet aktívan és zavartalanul használ, nem valószínûsítetõ, hogy a bamax.hu domain, Panaszolt általi használata összetévesztésre vagy piaczavaró hatásra adna okot.

 

A fentiek alapján a TT a panaszt nem találta megalapozottnak, álláspontja szerint a bamax.hu domain név a Bamax-Plusz Kft. részére delegálható.

 

Jelen Állásfoglalást a Tanácsadó Testület egyhangúlag fogadta el, különvéleményt egyik Testületi Tag sem kívánt csatolni. Az Állásfoglalás szövege a Tanácsadó Testület weboldalán (www.nic.hu/tt) teljes terjedelmében közzétételre kerül.

 

Budapest, 2022. szeptember 28.

 

A Tanácsadó Testület nevében:

 

Dr. Verebics János
Elnök
Sk.

Dombi Gábor
Titkár
Sk.