Alternatív Vitarendezõ Fórum

INFOMEDIÁTOR Informatikai Felhasználóvédelmi Iroda

Tanácsadó Testülete
 

A Tanácsadó Testület 19/2022. (IX. 28.) sz. Állásfoglalása

A bluettipower.hu domain regisztrációjával kapcsolatosan bejelentett panasz

(1100/2022. sz. ügy)

tárgyában

 

A Tanácsadó Testület elõtt a fenti ügyszámon bejelentett panaszt a Tanácsadó Testület megvizsgálta, a Szervezeti és Eljárási Szabályzat (SZESZ) szerinti rendben megtárgyalta, majd a SZESZ szerinti szavazási rendben, a szavazó tagok egységes "igen" szavazatával, különvélemény csatolása nélkül elfogadta a Testület többségi véleményét kifejezõ jelen eseti Állásfoglalást.

A bluettipower.hu domain az igénylõ részére delegálható.

Indokolás:

 

A bluettipower.hu domain nevet a Moskito Kft. (Panaszolt) igényelte.

 

Az igénylés ellen Dronesys Kft. (Panaszos) nyújtott be kifogást.

 

Panaszos elõadta, hogy a „Bluetti” termékeket gyártó PowerOak GmbH disztribútora. Véleménye szerint Panaszolt nem rendelkezik a Bluetti termékek forgalmazásához és marketingjéhez szükséges szerzõdésekkel.

 

Válaszában Panaszolt elõadta, hogy számos cég forgalmaz Magyarországon Bluetti termékeket, valamint az adott gyártói cég weboldalán bárki regisztrálhat viszonteladónak. Csatolt továbbá angol nyelvû email levelezés-halmazt arról, hogy õ is kezdeményezte szerzõdéskötését.

 

A domain névvel kapcsolatos regisztrációs kritériumok vizsgálata elõtt a Tanácsadó Testület (TT) a Szabályzat (DRSZ) 9.1 pontja alapján vizsgálta meg a panaszt. A 9.1 pont szerint a TT eljárását az kezdeményezheti, akinek jogos érdeke fûzõdik annak megállapításához, hogy egy feltételesen regisztrált domain adott domain-igénylõ részére történõ regisztrációja a Szabályzatba ütközik. Ennek vizsgálata során a TT figyelembe vette Panaszos és Panaszolt által elõadottakat.

 

Panaszos nem rendelkezett a „Bluetti” termékeket gyártó cég meghatalmazásával a TT elõtti eljárás kezdeményezésére. A TT véleménye szerint Panaszos a névhasználatot illetõen nem rendelkezik olyan jogos érdekkel, amely megelõzné a hasonló forgalmazói jogokkal rendelkezõ vagy ennek megszerzését szándékozó piaci társak érdekeit, és amely így megalapozhatná a TT elõtti panasz kezdeményezését.

 

A fentiekre tekintettel a TT a panaszt nem találta megalapozottnak, és nem foglalt állást a DRSZ 2.2.2 pontja kapcsán elõírt feltételek teljesülésérõl.

 

Jelen Állásfoglalást a Tanácsadó Testület egyhangúlag fogadta el, különvéleményt egyik Testületi Tag sem kívánt csatolni. Az Állásfoglalás szövege a Tanácsadó Testület weboldalán (www.nic.hu/tt) teljes terjedelmében közzétételre kerül.

 

Budapest, 2022. szeptember 28.

 

A Tanácsadó Testület nevében:

 

Dr. Verebics János
Elnök
Sk.

Dombi Gábor
Titkár
Sk.