Alternat√≠v VitarendezŇĎ F√≥rum

INFOMEDI√ĀTOR Informatikai Felhaszn√°l√≥v√©delmi Iroda

Tan√°csad√≥ Test√ľlete
 

A Tan√°csad√≥ Test√ľlet 15/2022. (III. 28.) sz. √Āll√°sfoglal√°sa

Az indapuzzle.hu domain regisztrációjával kapcsolatosan bejelentett panasz

(1096/2022. sz. √ľgy)

t√°rgy√°ban

 

A Tan√°csad√≥ Test√ľlet elŇĎtt a fenti √ľgysz√°mon bejelentett panaszt a Tan√°csad√≥ Test√ľlet megvizsg√°lta, a Szervezeti √©s Elj√°r√°si Szab√°lyzat (SZESZ) szerinti rendben megt√°rgyalta, majd a SZESZ szerinti szavaz√°si rendben, a szavaz√≥ tagok egys√©ges "igen" szavazat√°val, k√ľl√∂nv√©lem√©ny csatol√°sa n√©lk√ľl elfogadta a Test√ľlet t√∂bbs√©gi v√©lem√©ny√©t kifejezŇĎ jelen eseti √Āll√°sfoglal√°st.

Az indapuzzle.hu domain az ig√©nylŇĎ mag√°nszem√©ly sz√°m√°ra deleg√°lhat√≥.

Indokol√°s:

 

Az indapuzzle.hu domain nevet egy magánszemély (Panaszolt) igényelte.

 

Az ig√©nyl√©s ellen az Indamedia Sales Kft. Panaszos ny√ļjtott be kifog√°st. Kifog√°s√°ban elŇĎadta, hogy a vitatott domain az inda.hu domainj√ľkh√∂z megt√©veszt√©sig hasonl√≥, √°ll√°spontjuk szerint a felhaszn√°l√≥k √∂sszet√©veszthetik ŇĎket. Panaszos hivatkozott tov√°bb√° a 224.549 lsz-√ļ v√©djegyre, amely t√°rsas√°guk tulajdonos√°nak v√©djegye.

 

Panaszolt a panasszal kapcsolatos v√°lasz√°ban alaptalannak tartotta Panaszos √©rveit. ElŇĎadta, hogy nem tartja √∂sszet√©veszthetŇĎnek a domainokat, √©s tev√©kenys√©ge is teljesen elt√©r Panaszos√©t√≥l, mert fa kirak√≥kat √°rus√≠t√≥ webshopot k√≠v√°n a domain alatt √ľzemeltetni.

 

A Tan√°csad√≥ Test√ľlet (TT) az ig√©nyelt domain esetleges jogelleness√©g√©t √©s megt√©vesztŇĎ volt√°t vizsg√°lta.

 

Egy v√©djegy √©s egy domain √∂sszehasonl√≠t√°sakor figyelembe kell venni az elnevez√©sek, jelen esetben a v√©djegy hangs√ļlyos sz√≥elem√©nek √©s a domainnek a hasonl√≥s√°g√°t, az √°ruk √©s/vagy szolg√°ltat√°sok hasonl√≥s√°g√°t, sz√ľks√©g szerint azok √©rt√©kes√≠t√©si csatorn√°it, illetve alapvetŇĎen a felek gazdas√°gi tev√©kenys√©g√©t.

 

Panaszos val√≥ban rendelkezik magyar v√©djeggyel, amely egy sz√≠nes √°br√°s v√©djegy a 35, 38, 41. 42. oszt√°lyokban. E v√©djegy hangs√ļlyos r√©sze az inda sz√≥elem, m√≠g √°br√°s jellege minim√°lis. Az √°rujegyz√©k kiz√°r√≥lag szolg√°ltat√°sokra terjed ki, t√∂bbek k√∂z√∂tt rekl√°moz√°sra, t√°vk√∂zl√©si, oktat√°si, sporttev√©kenys√©gre, tudom√°nyos kutat√°sra, szoftverfejleszt√©sre.

 

A v√©djegy hangs√ļlyos sz√≥eleme √©s a domain hangs√ļlyos eleje azonosnak tekinthetŇĎ. Panaszolt tov√°bb√° maga nyilatkozott arr√≥l, hogy gazdas√°gi tev√©kenys√©get k√≠v√°n v√©gezni a domain alatt. Egy esetleges v√©djegybitorl√°s szempontj√°b√≥l jelen esetben az √°rujegyz√©k lehet a d√∂ntŇĎ. A v√©djegy √°rujegyz√©ke kiz√°r√≥lag szolg√°ltat√°sokra terjed, ahogy fentebb m√°r jelezt√ľk. Panaszolt viszont nyilatkozata szerint kirak√≥s j√°t√©kot k√≠v√°n √©rt√©kes√≠teni az adott n√©v alatt. A j√°t√©kok a 28. term√©koszt√°lyba vannak sorolva, ahol a v√©djegy nem rendelkezik oltalommal, √≠gy a domain haszn√°lata gyan√≠that√≥an nem okoz v√©djegybitorl√°st.

 

A domain ‚Äôpuzzle‚Äô sz√≥eleme ugyancsak j√°t√©kterm√©kre utal, √≠gy Panaszolt nyilatkozat√°t√≥l f√ľggetlen√ľl is meg√°llap√≠that√≥, hogy a felhaszn√°l√≥k j√°t√©kra asszoci√°lnak a domain megismer√©sekor, nem pedig a Panaszos √°ltal v√©dett szolg√°ltat√°si tev√©kenys√©gekre. A Felek tov√°bb√° gyan√≠that√≥an nem versenyt√°rsak, az esetleges piaczavar√≥ hat√°s nem √©ri el azt a szintet, amely megalapozna egy prevent√≠v jellegŇĪ eltilt√°st. A fentiek alapj√°n a TT √°ll√°spontja szerint a domain gyan√≠that√≥an nem megt√©vesztŇĎ.

 

Mindezekre figyelemmel a domain n√©vre vonatkoz√≥ ig√©ny teljes√≠thetŇĎ, a domain n√©v Panaszolt r√©sz√©re deleg√°lhat√≥. A TT felh√≠vja azonban Panaszolt figyelm√©t a Domainregisztr√°ci√≥s Szab√°lyzat √©s a vonatkoz√≥ t√∂rv√©nyek szerinti jogk√∂vetkezm√©nyekre, melyek vele szemben a v√©djegyjogosult jogos √©rdekeit s√©rtŇĎ esetleges tev√©kenys√©g eset√©n √©rv√©nyes√≠thetŇĎk.

 

Jelen √Āll√°sfoglal√°st a Tan√°csad√≥ Test√ľlet egyhang√ļlag fogadta el, k√ľl√∂nv√©lem√©nyt egyik Test√ľleti Tag sem k√≠v√°nt csatolni. Az √Āll√°sfoglal√°s sz√∂vege a Tan√°csad√≥ Test√ľlet weboldal√°n (www.nic.hu/tt) teljes terjedelm√©ben k√∂zz√©t√©telre ker√ľl.

 

Budapest, 2022. m√°rcius 28.

 

A Tan√°csad√≥ Test√ľlet nev√©ben:

 

 

Dr. Verebics J√°nos
Elnök
Sk.

Dombi G√°bor
Titk√°r
Sk.