Alternat√≠v VitarendezŇĎ F√≥rum

INFOMEDI√ĀTOR Informatikai Felhaszn√°l√≥v√©delmi Iroda

Tan√°csad√≥ Test√ľlete
 

A Tan√°csad√≥ Test√ľlet 12/2022. (III. 8.) sz. √Āll√°sfoglal√°sa

Az opelmotorvezerlojavitas.hu domain regisztrációjával kapcsolatosan bejelentett panasz

(1093/2022. sz. √ľgy)

t√°rgy√°ban

 

A Tan√°csad√≥ Test√ľlet elŇĎtt a fenti √ľgysz√°mon bejelentett panaszt a Tan√°csad√≥ Test√ľlet megvizsg√°lta, a Szervezeti √©s Elj√°r√°si Szab√°lyzat (SZESZ) szerinti rendben megt√°rgyalta, majd a SZESZ szerinti szavaz√°si rendben, a szavaz√≥ tagok egys√©ges "igen" szavazat√°val, k√ľl√∂nv√©lem√©ny csatol√°sa n√©lk√ľl elfogadta a Test√ľlet t√∂bbs√©gi v√©lem√©ny√©t kifejezŇĎ jelen eseti √Āll√°sfoglal√°st.

Az opelmotorvezerlojavitas.hu domain, az ig√©nylŇĎ mag√°nszem√©ly sz√°m√°ra deleg√°lhat√≥.

Indokol√°s:

 

Az opelmotorvezerlojavitas.hu domain nevet magánszemély (Panaszolt) igényelte.

 

Az ig√©nyl√©s ellen, jogi k√©pviselŇĎje √ļtj√°n, az Opel Automobile GmbH (Panaszos) ny√ļjtott be kifog√°st.

 

A Panaszos, a beadv√°ny√°hoz csatolt lajstromkivonattal bizony√≠tottan jogosultja - t√∂bbek k√∂z√∂tt - a 000990077 lajstromsz√°m alatti eur√≥pai uni√≥s v√©djegynek, amely v√©djegy oltalomban r√©szes√≠ti a ‚ÄěOpel" megjel√∂l√©st.

 

A Panaszos √°ll√°spontja szerint a Panaszolt √°ltal beny√ļjtott ig√©nyl√©s jogellenes, mert s√©rti a v√©djegy kiz√°r√≥lagos haszn√°lat√°hoz fŇĪzŇĎdŇĎ jogait, illetve kereskedelmi partnerei versenyt√∂rv√©nyben biztos√≠tott jogait.

 

Ennek al√°t√°maszt√°s√°ra jogalapk√©nt jel√∂lte meg a V√©djegyek √©s a f√∂ldrajzi √°rujelzŇĎk oltalm√°r√≥l sz√≥l√≥ 1997. √©vi XI. t√∂rv√©ny (Vt.) 12. ¬ß-t, illetve a Vt. 27. ¬ß (1) bekezd√©s√©t, egyben jelezte, hogy a jogosult a v√©djegy haszn√°lat√°ra a Panaszoltnak enged√©lyt nem adott.

 

Hivatkozott tov√°bb√° a Tan√°csad√≥ Test√ľlet 7/2000 (V.31.) Elvi √Āll√°sfoglal√°s√°ban foglaltakra, amely szerint ‚Äěa Vt. id√©zett 12. √©s 27. ¬ß-a alapj√°n √∂nmag√°ban valamely domain ig√©nyl√©se is megval√≥s√≠that v√©djegybitorl√°st, azaz jogellenes lehet‚ÄĚ, k√ľl√∂n√∂sen: ‚ÄěHa a m√°s v√©djegy√©vel √ľtk√∂zŇĎ domain ig√©nyl√©se a k√∂r√ľlm√©nyek alapj√°n nyilv√°nval√≥an p√°rosul a domain gazdas√°gi tev√©kenys√©g k√∂r√©ben val√≥ haszn√°lat√°ra ir√°nyul√≥ sz√°nd√©kkal‚ÄĚ.

 

Mivel a Panaszolt gazdas√°gi tev√©kenys√©ge √©rdek√©ben ig√©nyelte a domain nevet, az ig√©nyl√©s a tisztess√©gtelen piaci magatart√°s tilalm√°r√≥l sz√≥l√≥1996. √©vi LVII. t√∂rv√©ny 2. ¬ß-ban meghat√°rozott alapelvet is s√©rti, amely lesz√∂gezi, hogy ‚ÄěTilos gazdas√°gi tev√©kenys√©get tisztess√©gtelen√ľl - k√ľl√∂n√∂sen a versenyt√°rsak, a fogyaszt√≥k t√∂rv√©nyes √©rdekeit s√©rtŇĎ vagy vesz√©lyeztetŇĎ m√≥don vagy az √ľzleti tisztess√©g k√∂vetelm√©nyeibe √ľtk√∂zŇĎen folytatni‚ÄĚ.

 

Ezen t√ļlmenŇĎen a Panaszos v√©lem√©nye szerint megt√©vesztŇĎ is az ig√©nyl√©s, hiszen a domain n√©v olyan l√°tszatot kelt, mintha a c√≠m alatti honlapon az Opel v√©djegy jogosultja, illetŇĎleg a v√©djegy haszn√°lat√°ra feljogos√≠tott kereskedelmi partnere mŇĪk√∂dtetne Internetes szolg√°ltat√°st. A fenti sz√≥kapcsolat ugyanis egy√©rtelmŇĪen az Opel v√©djegybŇĎl, valamint a v√©djegy m√∂g√© helyezett ‚Äěvez√©rlŇĎjav√≠t√°s‚ÄĚ sz√≥b√≥l √°ll, amely ut√≥bbi szignifik√°ns megk√ľl√∂nb√∂ztetŇĎ k√©pess√©ggel nem rendelkezik. Ennek alapj√°n, az Opel v√©djegy j√≥h√≠re √©s ismerts√©ge miatt a fogyaszt√≥ b√°rmely az ‚ÄěOpel" sz√≥t tartalmaz√≥ sz√≥kapcsolat hallat√°n a Panaszos t√°rsas√°gra asszoci√°l.

 

A Panaszos szerint tov√°bb√°, a Panaszolt a domain n√©v v√°laszt√°sa sor√°n nem a Polg√°ri T√∂rv√©nyk√∂nyv 1:3. ¬ß (1) bekezd√©se szerint j√°rt el, amely √°ltal√°nos k√∂vetelm√©nyk√©nt √°llap√≠tja meg, hogy ‚ÄĚA jogok gyakorl√°sa √©s a k√∂telezetts√©gek teljes√≠t√©se sor√°n a felek a j√≥hiszemŇĪs√©g √©s tisztess√©g k√∂vetelm√©ny√©nek megfelelŇĎen k√∂telesek elj√°rni.‚ÄĚ

 

Fentiek alapj√°n a Panaszolt magatart√°sa ellent√©tes a Domainregisztr√°ci√≥s Szab√°lyzat 2.2.2. pontj√°val, amely kimondja, hogy ‚ÄěNem v√°laszthat√≥ √©s haszn√°lhat√≥ olyan domain n√©v, amely jelent√©startalm√°ra n√©zve √©s/vagy haszn√°lat√°ra n√©zve gyan√≠that√≥an: a) jogellenes, vagy [...] c) megt√©vesztŇĎ‚ÄĚ.

 

A Panaszolt domain ig√©nylŇĎ megerŇĎs√≠tette, hogy az Opel t√≠pus√ļ g√©pj√°rmŇĪvek motorvez√©rl√©s√©nek jav√≠t√°s√°val foglalkoz√≥ g√©pj√°rmŇĪ szerviz. A domain ig√©nylŇĎ a tev√©kenys√©ge sor√°n - mint minden szabadpiaci szereplŇĎ - inform√°lni k√≠v√°nja a nyilv√°noss√°got tev√©kenys√©g√©rŇĎl.

 

Hivatkozott az Eur√≥pai Uni√≥s V√©djegyrŇĎl sz√≥l√≥ 2017/1001 Eur√≥pa Parlamenti √©s Tan√°csi (EU) rendelet (a tov√°bbiakban: ‚ÄěEK Rendelet‚ÄĚ) 14. cikk (1) bekezd√©s√©nek c) pontj√°ra, amely k√∂z√∂ss√©gi szinten korl√°tozza a v√©djegyoltalmat:

 

‚ÄěAz eur√≥pai uni√≥s v√©djegyoltalom alapj√°n a jogosult nem tilthat el m√°s, harmadik szem√©lyt att√≥l, hogy gazdas√°gi tev√©kenys√©g k√∂r√©ben haszn√°lja az eur√≥pai uni√≥s v√©djegyet annak jogosultja √°ruinak vagy szolg√°ltat√°sainak ekk√©nt t√∂rt√©nŇĎ azonos√≠t√°sa vagy az azokra val√≥ hivatkoz√°s c√©lj√°b√≥l, k√ľl√∂n√∂sen, ha az eur√≥pai uni√≥s v√©djegy haszn√°lata sz√ľks√©ges az √°ru vagy szolg√°ltat√°s rendeltet√©s√©nek jelz√©s√©hez (√≠gy k√ľl√∂n√∂sen kieg√©sz√≠tŇĎk vagy p√≥talkatr√©szek eset√©ben).‚ÄĚ

 

A Vt. 15. ¬ß (1) bekezd√©s√©nek c) pontja, az EK rendelet rendelkez√©s√©t √°tv√©ve, gyakorlatilag sz√≥r√≥l sz√≥ra megegyezŇĎen korl√°tozza v√©djegyoltalmat:

 

‚ÄěA v√©djegyoltalom alapj√°n a v√©djegyjogosult nem tilthat el m√°st att√≥l, hogy gazdas√°gi tev√©kenys√©g√©nek gyakorl√°sa sor√°n, a tisztess√©ges ipari √©s kereskedelmi gyakorlattal √∂sszhangban haszn√°lja ¬†a v√©djegyet a v√©djegyjogosult √°ruinak vagy szolg√°ltat√°sainak ekk√©nt t√∂rt√©nŇĎ azonos√≠t√°sa vagy azokra val√≥ hivatkoz√°s c√©lj√°b√≥l, √≠gy akkor is, ha a v√©djegy haszn√°lata sz√ľks√©ges az √°ru vagy a szolg√°ltat√°s rendeltet√©s√©nek jelz√©s√©re, k√ľl√∂n√∂sen tartoz√©kok vagy alkatr√©szek eset√©ben.‚ÄĚ

 

Az EK Rendelet, valamint a Vt. fent hivatkozott rendelkez√©sei teh√°t c√°folj√°k a Panaszos azon √°ll√≠t√°s√°t, mely szerint a v√©djegy vonatkoz√°s√°ban fenn√°ll√≥ v√©delem f√ľggetlen att√≥l, hogy a k√©relemben szereplŇĎ megjel√∂l√©st mire k√≠v√°nj√°k haszn√°lni, illetve hogy a haszn√°lat mindenk√©ppen tilos, sŇĎt, a Vt. fent hivatkozott jogszab√°lyhely√©hez fŇĪz√∂tt t√∂rv√©nyi indokol√°s√°ban kifejezetten kimondja, hogy: ‚ÄěJogszerŇĪnek minŇĎs√ľl p√©ld√°ul egy v√©djeggyel ell√°tott term√©k felt√ľntet√©se egy rekl√°m√ļjs√°gban vagy annak tartoz√©kai, kieg√©sz√≠tŇĎi √©rt√©kes√≠t√©se kapcs√°n, illetve bizonyos v√©djeggyel ell√°tott √°ruk jav√≠t√°sa eset√©n‚ÄĚ.

 

A Panaszolt szerint nyilv√°nval√≥, hogy az Opel m√°rk√°j√ļ g√©pj√°rmŇĪvek jav√≠t√°sa, mint szolg√°ltat√°s nem az Opel kiz√°r√≥lagos jogosults√°ga, ezen szolg√°ltat√°st b√°rki, korl√°toz√°s n√©lk√ľl v√©gezheti. A Panaszolt √°ltal ny√ļjtott szolg√°ltat√°s az Opel m√°rk√°j√ļ g√©pj√°rmŇĪvek egy bizonyos alkatr√©sz√©nek jav√≠t√°s√°hoz kapcsol√≥dik, √©s mint ilyen szolg√°ltat√°s ny√ļjt√°s√°nak sz√ľks√©gk√©ppeni megjel√∂l√©se az ‚ÄěOpel‚Äô kifejez√©s haszn√°lata.

 

K√∂ztudott, hogy a g√©pj√°rmŇĪjav√≠t√°si szolg√°ltat√°si piacon a m√°rkak√©pviselet √©s m√°rkaszerviz mellett f√ľggetlen szolg√°ltat√≥k is ny√ļjtanak szervizszolg√°ltat√°st, √©s az sem titok, hogy ennek oka legink√°bb a szervizszolg√°ltat√°s √°r√°ban rejlik. K√∂zismert az is, hogy a g√©pj√°rmŇĪvek szervizel√©s√©t a tulajdonosok jellemzŇĎen a j√≥t√°ll√°si idŇĎ alatt v√©gzik m√°rkaszervizben (a j√≥t√°ll√°si felt√©telek fenntart√°sa miatt), ezt k√∂vetŇĎen a tulajdonosok egy jelentŇĎs r√©sze nem a m√°rkaszerviz szolg√°ltat√°sait veszi ig√©nybe.

 

A v√©djegy alapvetŇĎ rendeltet√©se annak biztos√≠t√°sa a fogyaszt√≥ vagy a v√©gfelhaszn√°l√≥ sz√°m√°ra, hogy a v√©djegyet hordoz√≥ √°ru vagy a v√©djegy alatt ny√ļjtott szolg√°ltat√°s a v√©djegyjogosultt√≥l sz√°rmazik, √©s ez√°ltal annak lehetŇĎv√© t√©tele, hogy ezen √°rut vagy szolg√°ltat√°st megk√ľl√∂nb√∂ztess√©k az egy√©b eredetŇĪ √°rukt√≥l vagy szolg√°ltat√°sokt√≥l (sz√°rmaz√°sjelzŇĎ funkci√≥).

 

A v√©djegy sz√°rmaz√°sjelzŇĎ funkci√≥ja akkor s√©r√ľl, ha annak haszn√°lata, felhaszn√°l√°sa nem teszi lehetŇĎv√©, vagy csup√°n neh√©zs√©gek √°r√°n teszi lehetŇĎv√© a szok√°sosan t√°j√©kozott √©s √©sszerŇĪen figyelmes fogyaszt√≥ (jelen esetben internethaszn√°l√≥) sz√°m√°ra annak meg√°llap√≠t√°s√°t, hogy a hirdet√©sben szereplŇĎ √°ruk vagy szolg√°ltat√°sok a v√©djegyjogosultt√≥l, ahhoz gazdas√°gilag kapcsol√≥d√≥ v√°llalkoz√°st√≥l, vagy pedig harmadik f√©ltŇĎl sz√°rmaznak, vagyis azt sugallja, hogy gazdas√°gi kapcsolat √°ll fenn a harmadik f√©l √©s a v√©djegyjogosult k√∂z√∂tt.

 

A fent le√≠rt esetben, tipikusan a j√≥t√°ll√°si hat√°ridŇĎ lej√°rta ut√°n, azok a fogyaszt√≥k keresnek az interneten m√°rka √©s adott esetben alkatr√©sz specifikus szervizel√©si szolg√°ltat√°sra, akik nem a m√°rkaszerviz (a v√©djegy jogosult) szolg√°ltat√°s√°t k√≠v√°nj√°k ig√©nybe venni. Ezek a fogyaszt√≥k azonban nem √°ltal√°noss√°gban keresnek a m√°rkaszerviztŇĎl elt√©rŇĎ szolg√°ltat√≥ √°ltal ny√ļjtott szervizszolg√°ltat√°st, hanem kiz√°r√≥lag √©s tudatosan az adott m√°rk√°hoz kapcsol√≥d√≥an, √≠gy tiszt√°ban vannak vele, hogy nem az Opel gy√°rt√≥/m√°rkaszerviz szolg√°ltat√°s√°t fogj√°k ig√©nybe venni. Ezen fogyaszt√≥i csoport vonatkoz√°s√°ban teh√°t az √∂sszet√©veszt√©s, megt√©veszt√©s lehetŇĎs√©ge kiz√°rt.

 

A tisztess√©gtelen piaci magatart√°s v√°dj√°t a Panaszolt visszautas√≠tja √©s hangs√ļlyozza, hogy a domain n√©v kiv√°laszt√°sa sor√°n puszt√°n azt a mŇĪszaki term√©kk√∂rt k√≠v√°nta megjel√∂lni az "Opel sz√≥val, amely t√≠pus√ļ term√©kk√∂r vonatkoz√°s√°ban ŇĎ maga jav√≠t√°si szolg√°ltat√°st v√©gez, √©s amely m√°s m√≥don nem jel√∂lhetŇĎ meg beazonos√≠that√≥ m√≥don. Amennyiben nem jel√∂lhetn√© meg, hogy milyen m√°rk√°j√ļ aut√≥kra vonatkoz√≥an v√©gez szolg√°ltat√°st, √ļgy pont a szolg√°ltat√°s ig√©nybev√©tel√©nek lehetŇĎs√©g√©t korl√°tozn√° indokolatlan m√≥don az olyan tudatos √©s t√°j√©kozott fogyaszt√≥k k√∂r√©ben, amelyek kifejezetten nem a m√°rkaszerviz szolg√°ltat√°sait k√≠v√°nj√°k ig√©nybe venni.

 

Vitatja, hogy a domain az ‚ÄěOpel‚ÄĚ v√©djegyet hangs√ļlyozza, √©ppen ellenkezŇĎleg a hangs√ļly a motorvez√©rlŇĎ jav√≠t√°son, mint speci√°lis szakk√©pess√©gen van, √≠gy amennyiben nem ‚ÄěOpel" t√≠pus√ļ szem√©lyg√©pj√°rmŇĪveket jav√≠tana, √ļgy a Panaszolt a t√≠pus megjel√∂l√©se c√©lj√°b√≥l m√°s gy√°rt√≥ nev√©t t√ľntette volna fel.

 

√Āll√°spontja szerint a fogyaszt√≥k √©rdekeinek s√©relme az Opel √°ll√≠t√°s√°val szemben √©ppen abban az esetben val√≥sulna meg, ha a fogyaszt√≥k nem tudn√°k beazonos√≠tani, hogy a Panaszolt milyen t√≠pus√ļ g√©pj√°rmŇĪvek jav√≠t√°s√°val foglalkozik.

 

V√©lem√©nye szerint egy m√°rkaspecifikus jav√≠t√°si szolg√°ltat√°s eset√©n √©rtelmezhetetlen a v√©djegy haszn√°lat√°nak enged√©lyhez k√∂t√©se, hiszen a m√°rka megjel√∂l√©se n√©lk√ľl a szolg√°ltat√°s k√≠n√°l√°sa √©s az ahhoz val√≥ hozz√°f√©r√©s lehetetlenn√© v√°lna. Az Opel n√©v haszn√°lata jelen esetben csak a szolg√°ltat√°s jellemzŇĎj√©nek le√≠r√°sa, nem pedig a v√©djegy haszn√°lata.

 

A piaci magatart√°s √©s a megt√©vesztŇĎ jelleg c√°folat√°t mutatja az is, hogy sz√°mtalan olyan web oldal van, amely egy m√°rkaspecifikus szolg√°ltat√°s ny√ļjt√°s√°hoz kapcsol√≥dik, pl. https://opel-

bontottalkatresz.hu/, https://www.mazdamester.hu, https://iphonedoki.hu/. https://www.bmw-szerviz.hu/hu, https://www.citroenbonto.hu, https://mercedeselektronika.hu/.

 

A Tan√°csad√≥ Test√ľlet (TT) az √ľgy vizsg√°lata sor√°n meg√°llap√≠totta, hogy Panaszos √°ltal hivatkozott, ŇĎt illetŇĎ ‚ÄěOpel‚ÄĚ v√©djegy, a 37. oszt√°lyban tartalmazza ‚ÄěG√©pj√°rmŇĪvek jav√≠t√°sa, karbantart√°sa‚ÄĚ szolg√°ltat√°st. A Panaszolt maga is elismerte, hogy g√©pj√°rmŇĪvek jav√≠t√°s√°val foglakoz√≥ g√©pj√°rmŇĪ szerviz, teh√°t a felek versenyt√°rsi minŇĎs√©ge fenn√°ll.

 

A TT meg√°llap√≠tja tov√°bb√°, hogy a Panaszolt √°ltal megjel√∂lt EK Rendelet √©s a Vt hivatkozott szakaszai, a v√©djegy oltalom olyan korl√°tj√°t jel√∂lik meg, amely meghat√°rozott felt√©telek eset√©n a v√©djegyhaszn√°latot, a nem v√©djegy jogosult sz√°m√°ra is lehetŇĎv√© teszik.

 

Etekintetben az EK rendelet 14. cikk (1) bekezd√©s√©nek c) pontja szerint a jogosult nem tilthat el m√°s, harmadik szem√©lyt a v√©djegy haszn√°lat√°t√≥l a v√©djegy jogosultja √°ruinak vagy szolg√°ltat√°sainak ekk√©nt t√∂rt√©nŇĎ azonos√≠t√°sa vagy az azokra val√≥ hivatkoz√°s c√©lj√°b√≥l, k√ľl√∂n√∂sen, ha az eur√≥pai uni√≥s v√©djegy haszn√°lata sz√ľks√©ges az √°ru vagy szolg√°ltat√°s rendeltet√©s√©nek jelz√©s√©hez.

 

A Vt. 15. § (1) bekezdésének c) pontja ezt az elvet azzal a feltétellel egészítette ki, hogy a használat, a gazdasági tevékenység gyakorlása során, a tisztességes ipari és kereskedelmi gyakorlattal összhangban kell, hogy álljon.

 

A Panaszos hivatkozott az √ľggyel √∂sszef√ľggŇĎ b√≠r√≥s√°gi joggyakorlatra, de konkr√©t d√∂nt√©seket nem hozott fel, a Panaszolt e k√∂rben Eur√≥pa Uni√≥ B√≠r√≥s√°g√°nak C-236/08-238/08. sz. egyes√≠tett √ľgyekben hozott √≠t√©let√©t jel√∂lte meg, mint √°ll√°spontja helyess√©g√©t igazol√≥ d√∂nt√©st.

 

A TT d√∂nt√©se meghozatala sor√°n a Panaszolt √°ltal megjel√∂lt b√≠r√≥s√°gi d√∂nt√©sen t√ļl figyelemmel volt az Eur√≥pai B√≠r√≥s√°g √°ltal, az elŇĎzetes d√∂nt√©shozatali elj√°r√°s√°ban meghozott, a hasonl√≥ √ľgyekben sz√°mos b√≠r√≥s√°gi √≠t√©letben hivatkozott C-63/97. sz√°m√ļ hat√°rozatra (BMW-√ľgy), amelyben a v√©djegynek, f√ľggetlen kereskedŇĎk, illetve szervizek √°ltali, enged√©ly n√©lk√ľli haszn√°lat√°nak lehetŇĎs√©gei, korl√°tai kapcs√°n figyelembe veendŇĎ szempontok ker√ľltek meghat√°roz√°sra.

 

‚ÄěAz Eur√≥pai B√≠r√≥s√°g √≠t√©let√©ben kifejtette, a v√©djegyjogosultja nem tilthat el m√°st a v√©djegy haszn√°lat√°t√≥l abb√≥l a c√©lb√≥l, hogy a fogyaszt√≥kat t√°j√©koztassa arr√≥l, hogy az illetŇĎ szem√©ly jav√≠t√°si √©s karbantart√°si tev√©kenys√©get v√©gez azon √°rukra vonatkoz√≥an, amelyeket az adott v√©djeggyel v√©denek, √©s amelyeket az adott v√©djeggyel a v√©djegyjogosult hozott - vagy a v√©djegyjogosult j√≥v√°hagy√°s√°val hoztak - piaci forgalomba, vagy hogy az illetŇĎ szem√©ly specialista vagy specializ√°l√≥dott az ilyen √°ruk √©rt√©kes√≠t√©se, vagy jav√≠t√°sa √©s karbantart√°sa tekintet√©ben kiv√©ve, ha a v√©djegyet olyan m√≥don haszn√°lj√°k ami azt a benyom√°st keltheti, hogy hivatalos kereskedelmi kapcsolat √°ll fenn a v√°llalkoz√°s √©s a v√©djegytulajdonos k√∂z√∂tt k√ľl√∂n√∂sen, hogy a viszontelad√≥ v√°llalkoz√°sa tagja a v√©djegyjogosult forgalmaz√°si h√°l√≥zat√°nak, vagy hogy k√ľl√∂nleges viszony √°ll fenn a k√©t v√°llalkoz√°s k√∂z√∂tt. Az id√©zett hat√°rozat r√°mutat arra, √°rumegjel√∂l√©s haszn√°lata n√©lk√ľl nem tudja a viszontelad√≥ az inform√°ci√≥t √ľgyfeleivel k√∂z√∂lni, hogy egy adott term√©k√©rt√©kes√≠t√©s√©nek specialist√°ja, vagy ilyen term√©kek √©rt√©kes√≠t√©s√©re szakosodott. K√∂vetkeztet√©sk√©ppen az adott √°rumegjel√∂l√©s t√°j√©koztat√≥ jellegŇĪ √©s korl√°tozott haszn√°lata sz√ľks√©ges a viszont√©rt√©kes√≠t√©si jog garant√°l√°s√°hoz √©s nem szerezhet tisztess√©gtelen elŇĎnyt a v√©djegy megk√ľl√∂nb√∂ztetŇĎ jelleg√©bŇĎl vagy h√≠rnev√©bŇĎl.‚ÄĚ (A FŇĎv√°rosi T√∂rv√©nysz√©k P.21653/2010/6. sz√°m√ļ hat√°rozata)

 

A TT az √ľgy vizsg√°lata sor√°n azt a v√©lem√©nyt alak√≠totta ki, hogy a Panaszolt a domain ig√©nyl√©se kapcs√°n a tisztess√©ges ipari √©s kereskedelmi gyakorlat kereteit nem l√©pte √°t, a v√©djegy megjel√∂l√©st csak a saj√°t speci√°lis gazdas√°gi tev√©kenys√©g√©nek meghat√°roz√°s√°hoz felt√©tlen√ľl sz√ľks√©ges m√©rt√©kben haszn√°lta fel, annak √©rdek√©ben, hogy a szolg√°ltat√°sait ig√©nybe vevŇĎket, illetve ig√©nybe venni k√≠v√°n√≥kat megfelelŇĎen t√°j√©koztassa arr√≥l, hogy milyen m√°rk√°val foglalkozik. A Panaszolt tev√©kenys√©ge az √ľgyfelek t√°j√©koztat√°s√°hoz sz√ľks√©ges, szok√°sos m√©rt√©ket nem haladta meg, √≠gy nem minŇĎs√≠thetŇĎ tisztess√©gtelennek.

 

A domain n√©v nem √°ltal√°nos szerviz (pl. Opel szerviz) megjel√∂l√©st tartalmaz, hiszen ez val√≥ban olyan k√©pzetet kelthetne az √°tlagos internet felhaszn√°l√≥ban, fogyaszt√≥ban, hogy a domain haszn√°l√≥ja a v√©djegyjogosult hivatalos szolg√°ltat√≥ja, kereskedelmi, √ľzleti partnere, szerv√≠zh√°l√≥zat√°nak tagja lenne, hanem egy speci√°lis szakk√©pess√©gen alapul√≥ munkav√©gz√©st, szolg√°ltat√°st jel√∂lt meg, amely megjel√∂l√©si m√≥dot - a TT ismeretei szerint ‚Äď a v√©djegyjogosult illetve partnerei ebben a form√°ban nem haszn√°lnak.

 

A TT megjegyzi m√©g, hogy a domain n√©v a v√©djegy sz√≥n k√≠v√ľl olyan, a speci√°lis szolg√°ltat√°s megjel√∂l√©ssel is rendelkezik (motorvez√©rlŇĎjav√≠t√°s), amely a v√©djegyhez k√©pest jelentŇĎs megk√ľl√∂nb√∂ztetŇĎ k√©pess√©ggel rendelkezik.

 

A Panaszolt ezen, a domain n√©vben haszn√°lt ‚Äď nem vitatottan a v√©djegyet is tartalmaz√≥ - megjel√∂l√©se tov√°bb√° nem rontja a v√©djegy j√≥h√≠r√©t, √∂nmag√°ban nem utal arra, hogy k√∂zte √©s a gy√°rt√≥ k√∂z√∂tt k√∂zvetlen kereskedelmi kapcsolat √°ll fenn, nem ir√°nyul a v√©djegyjogosult versenyt√°rs term√©kei ir√°nti bizalomveszt√©s kelt√©s√©re, a bojkottra felh√≠v√°ssal forgalm√°nak cs√∂kkent√©s√©re √©s a v√©djegyet haszn√°l√≥ Panaszos saj√°t term√©kei kelendŇĎs√©g√©nek fokoz√°s√°ra stb., amely magatart√°sok egy√©rtelmŇĪen tisztess√©gtelen √ľzleti elj√°r√°snak lenn√©nek minŇĎs√≠thetŇĎk.

 

Mindezekre figyelemmel a TT, osztva a Panaszolt √°ll√°spontj√°t √©s √©rveit, sem az ig√©nyl√©s jogelleness√©g√©t, sem megt√©vesztŇĎ volt√°t nem tal√°lta meg√°llap√≠that√≥nak.

 

A tárgyi opelmotorvezerlojavítas.hu domain név ezért, a Panaszolt magánszemély részére delegálható.

 

Jelen √Āll√°sfoglal√°st a Tan√°csad√≥ Test√ľlet egyhang√ļlag fogadta el, k√ľl√∂nv√©lem√©nyt egyik Test√ľleti Tag sem k√≠v√°nt csatolni. Az √Āll√°sfoglal√°s sz√∂vege a Tan√°csad√≥ Test√ľlet weboldal√°n (www.nic.hu/tt) teljes terjedelm√©ben k√∂zz√©t√©telre ker√ľl.

 

Budapest, 2022. m√°rcius 8.

 

A Tan√°csad√≥ Test√ľlet nev√©ben:

 

Dr. Verebics J√°nos
Elnök
Sk.

Dombi G√°bor
Titk√°r
Sk.