Alternat√≠v VitarendezŇĎ F√≥rum

INFOMEDI√ĀTOR Informatikai Felhaszn√°l√≥v√©delmi Iroda

Tan√°csad√≥ Test√ľlete
 

A Tan√°csad√≥ Test√ľlet 11/2022. (III. 1.) sz. √Āll√°sfoglal√°sa

A gyermekvedelminepszavazas.hu domain regisztrációjával kapcsolatosan bejelentett panasz

(1092/2022. sz. √ľgy)

t√°rgy√°ban

 

A Tan√°csad√≥ Test√ľlet elŇĎtt a fenti √ľgysz√°mon bejelentett panaszt a Tan√°csad√≥ Test√ľlet megvizsg√°lta, a Szervezeti √©s Elj√°r√°si Szab√°lyzat (SZESZ) szerinti rendben megt√°rgyalta, majd a SZESZ szerinti szavaz√°si rendben, a szavaz√≥ tagok egys√©ges "igen" szavazat√°val, k√ľl√∂nv√©lem√©ny csatol√°sa n√©lk√ľl elfogadta a Test√ľlet t√∂bbs√©gi v√©lem√©ny√©t kifejezŇĎ jelen eseti √Āll√°sfoglal√°st.

A gyermekvedelminepszavazas.hu domain az ig√©nylŇĎ r√©sz√©re nem deleg√°lhat√≥.

Indokol√°s:

 

A gyermekvedelminepszavazas.hu domain nevet az Amnesty International Magyarország (Panaszolt) igényelte.

 

Az ig√©nyl√©s ellen a NISZ Nemzeti Infokommunik√°ci√≥s Szolg√°ltat√≥ Zrt. (Panaszos) ny√ļjtott be kifog√°st.

 

Ismert, hogy az Orsz√°ggyŇĪl√©s a t√°rgyban, a Korm√°ny √°ltal kezdem√©nyezett n√©gy k√©rd√©sben orsz√°gos n√©pszavaz√°st rendelt el. Panaszos elŇĎad√°sa szerint a domain deleg√°l√°sa gyan√≠that√≥an jogszab√°lyba, √ľtk√∂zne, illetve megt√©vesztŇĎ lenne.

 

Panaszos elŇĎad√°sa szerint a n√©pszavaz√°ssal kapcsolatos r√©szletszab√°lyokat az Nsztv. (2013. √©vi CCXXXVIII. t√∂rv√©ny) r√∂gz√≠ti. Az Nsztv. a kezdem√©nyez√©ssel kapcsolatos rendelkez√©si jogokat √©s az egyes k√∂telezetts√©geket minden esetben a k√©rd√©s szervezŇĎj√©re telep√≠ti. E jogok k√∂z√∂tt eml√≠thetŇĎ a kezdem√©nyez√©s beny√ļjt√°s√°hoz val√≥ jog, a k√©rd√©s visszavon√°s√°hoz val√≥ jog, valamint az azonos k√©rd√©s beny√ļjt√°s√°t√≥l val√≥ tart√≥zkod√°si k√∂telezetts√©g egyar√°nt. Az Nsztv. 66/A. ¬ß-a alapj√°n a k√∂zt√°rsas√°gi eln√∂k√∂t, illetve a Korm√°nyt az √°ltala kezdem√©nyezett n√©pszavaz√°s eset√©n a n√©pszavaz√°si elj√°r√°sban megilletik a szervezŇĎk sz√°m√°ra biztos√≠tott jogok. A ‚Äěgyermekv√©delmi n√©pszavaz√°s‚ÄĚ-sal kapcsolatos szervezŇĎi jogok teh√°t jelen esetben Magyarorsz√°g Korm√°ny√°t illetik meg. Meg√≠t√©l√©s√ľk szerint amennyiben a n√©pszavaz√°s c√≠m√©hez igazod√≥ ‚Äěgyermekv√©delmin√©pszavaz√°s‚ÄĚ domain nem a Korm√°ny, mint szervezŇĎ r√©sz√©re ker√ľlne biztos√≠t√°sra, akkor a szervezŇĎ Nsztv.-ben biztos√≠tott kezdem√©nyezŇĎi jogai s√©r√ľln√©nek. A Korm√°ny d√∂nt√©se √©s az ir√°nyad√≥ jogszab√°lyok √©rtelm√©ben a gyermekv√©delmi n√©pszavaz√°ssal kapcsolatban k√ľl√∂n korm√°nyzati honlap k√©sz√ľl, melynek √©rdek√©ben Panaszos a Minisztereln√∂ki Kabinetiroda megb√≠z√°s√°b√≥l megkezdte a sz√ľks√©ges domainek foglal√°s√°nak, megv√°s√°rl√°s√°nak elŇĎk√©sz√≠t√©s√©t. Panaszos szerint Panaszolt domain foglal√°sa s√©rti a n√©pszavaz√°st kezdem√©nyezŇĎ Korm√°ny, mint k√∂zhatalommal rendelkezŇĎ szerv orsz√°gos n√©pszavaz√°s kezdem√©nyez√©s√©vel √©s az arr√≥l sz√≥l√≥ v√°laszt√≥polg√°ri t√°j√©koztat√°ssal kapcsolatos szervezŇĎi jogait, √©s egyben egy√©rtelmŇĪen megt√©vesztŇĎ is, mivel azt a l√°tszatot kelti, mintha az elrendelt orsz√°gos gyermekv√©delmi n√©pszavaz√°ssal kapcsolatos korm√°nyzati t√°j√©koztat√°s Panaszolt √°ltal, az √°ltala foglalt domaineken kereszt√ľl lenne biztos√≠tott.

 

Panaszos elŇĎadja tov√°bb√°, hogy a "gyermekv√©delmi n√©pszavaz√°s‚ÄĚ kifejez√©st, a n√©pszavaz√°s kezdem√©nyezŇĎje, a Korm√°ny haszn√°lta elŇĎsz√∂r. Panaszolt, mint civil szervezet √°ltal t√∂rt√©nŇĎ domain foglal√°s kezdem√©nyez√©se alkalmas arra, hogy megt√©vessze a szavaz√°sra jogosult szem√©lyeket, mivel az ezen a domain alatt mŇĪk√∂dŇĎ weboldal l√°togat√≥j√°ban azt a t√©ves l√°tszatot kelti, hogy a weblapon a gyermekv√©delmi n√©pszavaz√°shoz kapcsol√≥d√≥ korm√°nyzati t√°j√©koztat√°st tal√°l.

 

Panaszolt v√°lasz√°ban elŇĎadja, hogy Panaszos t√©vesen hivatkozik az Nsztv.-ben szereplŇĎ szervezŇĎi jogokra. A szervezŇĎi jogok csup√°n a v√°laszt√°si szervezetekbe val√≥ deleg√°ci√≥ra, megfigyelŇĎ megb√≠z√°s√°ra (Nsztv. 68.¬ß), a politikai rekl√°m, mint mŇĪsorsz√°m (Nsztv. 69.¬ß) k√∂zz√©t√©tel√©re, illetve a n√©vjegyz√©kbŇĎl t√∂rt√©nŇĎ adatszolg√°ltat√°sra (Nsztv. 70.¬ß) terjednek ki. Panaszolt szerint a "gyermekv√©delmi n√©pszavaz√°s" fŇĎleg a Korm√°nyhoz k√∂zel √°ll√≥ m√©diumok sz√≥haszn√°lata, az, hogy egy n√©pszavaz√°snak a sajt√≥ban milyen jelzŇĎt vagy megjel√∂l√©st adnak nem z√°rhatja ki a hasonl√≥ vagy ugyanolyan elnevez√©sŇĪ domainek lefoglal√°s√°t. Panaszolt szerint a Korm√°nynak 6 h√≥napja lett volna a domainek lefoglal√°s√°ra, ez√©rt √©letszerŇĪtlen, hogy ha sz√ľks√©g lett volna a domainre, akkor azt ne tudt√°k volna lefoglalni Panaszolt elŇĎtt. Panaszolt arra is hivatkozik, hogy a domain nem esik a V√©djegyt√∂rv√©ny al√°, √©s szerzŇĎi jog sem illeti meg Panaszost. Nyilatkozik tov√°bb√° Panaszolt, hogy nem terveznek semmi olyat, amely megt√©vesztŇĎ lenne.

 

Tan√°csad√≥ Test√ľlet (TT) a domain deleg√°l√°s√°t a jogelleness√©g √©s a megt√©veszt√©s kapcs√°n vizsg√°lta, t√∂bbek k√∂z√∂tt a TT 1/2018. (III. 09.) Elvi √Āll√°sfoglal√°s√°t is figyelembe v√©ve.

 

A Domainregisztrációs Szabályzat 2.2.2 pontja alapján

nem választható és használható olyan domain név, amely jelentéstartalmára és/vagy

használatára nézve gyaníthatóan:

a) jogellenes, vagy

b) gyŇĪl√∂let-, vagy f√©lelmet keltŇĎ, vagy

c) megt√©vesztŇĎ.‚ÄĚ

Panaszos t√©telesen csup√°n a 2.2.2 ¬†c) pontj√°ra hivatkozott, de a 2.2.1 pont alapj√°n t√∂rt√©nt elŇĎad√°s√°t a TT √ļgy √©rtelmezte, hogy a 2.2.2 a) pontj√°ra is hivatkozni k√≠v√°n.

 

A TT elfogadja Panaszolt v√©dekez√©s√©t a tekintetben, hogy az Nsztv-hez kapcsol√≥d√≥, az Nsztv-ben a 68-70. ¬ß-ban eml√≠tett szervezŇĎi jogokat nem s√©rtette meg a domain ig√©nyl√©s√©vel. Nem l√°tja megalapozottnak a TT Panaszos azon √©rvel√©s√©t sem, hogy Panaszos t√°j√©koztat√°ssal kapcsolatos jogai s√©r√ľln√©nek. A magyarorsz√°gi k√∂zdomain rendszer kialakul√°sakor az √°llamigazgat√°si, igazs√°gszolg√°ltat√°si, t√∂rv√©nyhoz√°si √©s egy√©b korm√°nyzati int√©zm√©nyek sz√°m√°ra a gov.hu aldomain lett l√©trehozva, amely al√° kiz√°r√≥lag az eml√≠tett szervek √©s int√©zm√©nyek regisztr√°lhatnak domaint. Az ismert korm√°nyzati t√°j√©koztat√°sok is ezen aldomain alatt szoktak megjelenni. A domaint m√©g nem haszn√°lj√°k. A fentiek alapj√°n a TT - puszt√°n a regisztr√°ci√≥ alapj√°n - gyan√≠that√≥ jogelleness√©get nem √°llap√≠tott meg.

 

A megt√©veszt√©s kapcs√°n a TT √°ll√°spontja az, hogy sem Panaszolt, sem a Korm√°ny, illetve e tekintetben Panaszos nem gazdas√°gi szereplŇĎ, √≠gy ŇĎk a Tisztess√©gtelen piaci magatart√°s √©s versenykorl√°toz√°s tilalm√°r√≥l sz√≥l√≥ 1996. √©vi LVII. t√∂rv√©ny szerinti versenyt√°rsaknak nem minŇĎs√≠thetŇĎk. A TT azonban a megt√©veszt√©s fogalm√°t kiterjesztŇĎen √©rtelmezi, ahogy erre a 6/2000. (V. 24.) Elvi √Āll√°sfoglal√°s√°nak 2.7 pontj√°ban √©s az 1/2018. (III. 09.) Elvi √Āll√°sfoglal√°s√°ban m√°r r√°mutatott. Megt√©veszt√©s lehet ugyanis olyan sz√°nd√©kos, nem gazdas√°gi c√©l√ļ magatart√°s is, amelynek c√©lja m√°s t√©ved√©sbe ejt√©se (v√∂. 2013. √©vi V. tv. 6:91. ¬ß).

 

A "gyermekv√©delmi n√©pszavaz√°s" Magyarorsz√°gon a Korm√°ny t√°j√©koztat√°si kamp√°nya r√©v√©n, ahhoz kapcsol√≥dva, annak r√©sz√©t k√©pezve v√°lt ismertt√©, nem vit√°san elsŇĎdlegesen a k√∂zszolg√°lati √©s a korm√°nyhoz k√∂zeli nyomtatott √©s elektronikus m√©dia kapcs√°n, de rendszerint utal√°ssal annak a Korm√°nyhoz val√≥ kapcsol√≥d√°s√°ra.

 

Mindez alkalmas arra, hogy a kifejez√©st k√∂zvetlen√ľl a korm√°nyzati inform√°ci√≥val, Magyarorsz√°g Korm√°ny√°nak tev√©kenys√©g√©vel hozhass√°k kapcsolatba a felhaszn√°l√≥k, ez√©rt a TT a gyermekvedelminepszavazas.hu domain deleg√°l√°s√°t, annak haszn√°lat√°ra n√©zve gyan√≠that√≥an megt√©vesztŇĎnek tartja.

 

A kifejtettek alapj√°n a domain Panaszolt √°ltali haszn√°lata a DRSZ 2.2.2. pontja szerint megt√©vesztŇĎ lenne, ez√©rt a domain n√©v Panaszolt r√©sz√©re nem deleg√°lhat√≥.

 

Jelen √Āll√°sfoglal√°st a Tan√°csad√≥ Test√ľlet egyhang√ļlag fogadta el, k√ľl√∂nv√©lem√©nyt egyik Test√ľleti Tag sem k√≠v√°nt csatolni. Az √Āll√°sfoglal√°s sz√∂vege a Tan√°csad√≥ Test√ľlet weboldal√°n (www.nic.hu/tt) teljes terjedelm√©ben k√∂zz√©t√©telre ker√ľl.

 

Budapest, 2022. m√°rcius 1.

 

A Tan√°csad√≥ Test√ľlet nev√©ben:

 

Dr. Verebics J√°nos
Elnök
Sk.

Dombi G√°bor
Titk√°r
Sk.