Alternat√≠v VitarendezŇĎ F√≥rum

INFOMEDI√ĀTOR Informatikai Felhaszn√°l√≥v√©delmi Iroda

Tan√°csad√≥ Test√ľlete
 

A Tan√°csad√≥ Test√ľlet 9/2022. (III. 1.) sz. √Āll√°sfoglal√°sa

A gyermekvedelmi.hu domain regisztrációjával kapcsolatosan bejelentett panasz

(1090/2022. sz. √ľgy)

t√°rgy√°ban

 

A Tan√°csad√≥ Test√ľlet elŇĎtt a fenti √ľgysz√°mon bejelentett panaszt a Tan√°csad√≥ Test√ľlet megvizsg√°lta, a Szervezeti √©s Elj√°r√°si Szab√°lyzat (SZESZ) szerinti rendben megt√°rgyalta, majd a SZESZ szerinti szavaz√°si rendben, a szavaz√≥ tagok egys√©ges "igen" szavazat√°val, k√ľl√∂nv√©lem√©ny csatol√°sa n√©lk√ľl elfogadta a Test√ľlet t√∂bbs√©gi v√©lem√©ny√©t kifejezŇĎ jelen eseti √Āll√°sfoglal√°st.

A gyermekvedelmi.hu domain, az ig√©nylŇĎ Amnesty International Magyarorsz√°g
Egyes√ľlet sz√°m√°ra deleg√°lhat√≥
.

Indokol√°s:

 

A gyermekvedelmi.hu domain nevet az Amnesty International Magyarorsz√°g Egyes√ľlet (Panaszolt) ig√©nyelte.

 

Az ig√©nyl√©s ellen, mint a NISZ Zrt. √°ltal k√∂telezŇĎen biztos√≠tand√≥ k√∂zpontos√≠tott informatikai √©s elektronikus h√≠rk√∂zl√©si szolg√°ltat√°sokat k√∂telezŇĎen ig√©nybe vevŇĎ k√∂zponti k√∂lts√©gvet√©si szerv, a Minisztereln√∂ki Kabinetiroda r√©sz√©re ny√ļjtott szolg√°ltat√°s√°val kapcsolatban, a NISZ Nemzeti Infokommunik√°ci√≥s Szolg√°ltat√≥ Zrt (Panaszos) ny√ļjtott be kifog√°st.

 

Ismertet√©se szerint a Korm√°ny a 2447/2021. sz√°m√ļ hat√°rozat√°ban √ļgy d√∂nt√∂tt, hogy az Alapt√∂rv√©ny 8. cikk (1) bekezd√©s√©ben biztos√≠tott jogk√∂re alapj√°n orsz√°gos n√©pszavaz√°st kezdem√©nyez √∂t k√©rd√©sben.

 

A Korm√°ny a www.kormany.hu korm√°nyzati t√°j√©koztat√°si port√°lon 2021. j√ļlius 21-√©n k√∂z√∂lte, hogy gyermekv√©delmi n√©pszavaz√°st kezdem√©nyez, ezzel egyidejŇĪleg Orb√°n Viktor minisztereln√∂k a Facebookon is video √ľzenetben jelentette be a gyermekv√©delmi n√©pszavaz√°si kezdem√©nyez√©st a Korm√°ny nev√©ben. (https://www.facebook.com/orbanviktor/videos/ 30098456 22619056/)

 

A fentiek, illetve a beadv√°nyban ismertetett elj√°r√°s alapj√°n az Orsz√°ggyŇĪl√©s v√©g√ľl a Korm√°ny √°ltal kezdem√©nyezett n√©gy k√©rd√©sben az orsz√°gos n√©pszavaz√°st elrendelte.

 

A n√©pszavaz√°s kezdem√©nyez√©s√©rŇĎl, az eur√≥pai polg√°ri kezdem√©nyez√©srŇĎl, valamint a n√©pszavaz√°si elj√°r√°sr√≥l sz√≥l√≥ 2013. √©vi CCXXXVIII. T√∂rv√©ny (Nsztv.) a n√©pszavaz√°si kezdem√©nyez√©ssel kapcsolatos rendelkez√©si jogokat √©s az egyes k√∂telezetts√©geket minden esetben a k√©rd√©s szervezŇĎj√©re telep√≠ti. Az Nsztv. 66/A. ¬ß-a alapj√°n a k√∂zt√°rsas√°gi eln√∂k√∂t, illetve a Korm√°nyt az √°ltala kezdem√©nyezett n√©pszavaz√°s eset√©n a n√©pszavaz√°si elj√°r√°sban megilletik a szervezŇĎk sz√°m√°ra biztos√≠tott jogok. A ‚Äěgyermekv√©delmi n√©pszavaz√°s‚ÄĚ-sal kapcsolatos szervezŇĎi jogok teh√°t jelen esetben Magyarorsz√°g Korm√°ny√°t illetik meg.

 

A médiában a gyermekvédelmi népszavazás kezdeményezése óta megjelent cikkek is következetesen gyermekvédelmi népszavazásként hivatkoznak a Kormány által kezdeményezett országos népszavazásra.

 

A Korm√°ny d√∂nt√©se √©s az ir√°nyad√≥ jogszab√°lyok √©rtelm√©ben a gyermekv√©delmi n√©pszavaz√°ssal kapcsolatban k√ľl√∂n korm√°nyzati honlap k√©sz√ľl, melynek √©rdek√©ben a NISZ Zrt. a Minisztereln√∂ki Kabinetiroda megb√≠z√°s√°b√≥l megkezdte a sz√ľks√©ges domainek foglal√°s√°nak, megv√°s√°rl√°s√°nak elŇĎk√©sz√≠t√©s√©t, amely sor√°n √©szlelte, hogy a Panaszolt a ‚Äěgyermekvedelmi.hu‚ÄĚ, a ‚Äěgyermekvedelmiszavazas.hu‚ÄĚ, √©s a ‚Äěgyermekvedelminepszavazas.hu‚ÄĚ domaineket lefoglalta:

 

A Panaszos v√©lem√©nye szerint a Panaszolt domain foglal√°sa a Domainregisztr√°ci√≥s Szab√°lyzat (DRSZ) 2.2.1 √©s 2.2.2 pont c) pontj√°ba √ľtk√∂zik.

 

‚Äě DRSZ 2.2.1    A domain-ig√©nylŇĎ a deleg√°lni k√©rt domain nevet a jogszab√°lyok √©s a Szab√°lyzat keretei k√∂z√∂tt szabadon v√°lasztja meg, ugyanakkor a lehetŇĎ legnagyobb gondoss√°ggal tartozik elj√°rni abban a tekintetben, hogy az √°ltala v√°lasztott domain n√©v, annak ig√©nyl√©se, illetve annak haszn√°lata m√°s szem√©ly vagy szervezet jogait (pl. n√©vkiz√°r√≥lagoss√°ghoz fŇĪzŇĎdŇĎ jog√°t, szem√©lyis√©ghez fŇĪzŇĎdŇĎ jog√°t, kegyeleti jog√°t, szellemi tulajdonhoz fŇĪzŇĎdŇĎ jog√°t, stb.) ne s√©rtse. A domain-ig√©nylŇĎtŇĎl elv√°rhat√≥, hogy a domain n√©v megv√°laszt√°sa elŇĎtt ellenŇĎrizze a c√©gjegyz√©ket, illetve a legfontosabb v√©djegy adatb√°zisokat.

 

2.2.2    Nem v√°laszthat√≥ √©s haszn√°lhat√≥ olyan domain n√©v, amely jelent√©startalm√°ra √©s/vagy haszn√°lat√°ra n√©zve gyan√≠that√≥an:

a)     jogellenes, vagy

b)     gyŇĪl√∂let-, vagy f√©lelmet keltŇĎ, vagy

c)     megt√©vesztŇĎ.‚ÄĚ

 

√Āll√°spontja szerint a domain foglal√°s s√©rti a n√©pszavaz√°st kezdem√©nyezŇĎ Korm√°ny, mint k√∂zhatalommal rendelkezŇĎ szerv orsz√°gos n√©pszavaz√°s kezdem√©nyez√©s√©vel √©s az arr√≥l sz√≥l√≥ v√°laszt√≥polg√°ri t√°j√©koztat√°ssal kapcsolatos Nsztv-ben r√∂gz√≠tett szervezŇĎi jogait √©s egyben egy√©rtelmŇĪen megt√©vesztŇĎ is, mivel azt a l√°tszatot kelti, mintha az elrendelt orsz√°gos gyermekv√©delmi n√©pszavaz√°ssal kapcsolatos korm√°nyzati t√°j√©koztat√°s az Amnesty International Magyarorsz√°g Egyes√ľlet √°ltal az √°ltala foglalt domaineken kereszt√ľl lenne biztos√≠tott.

 

A Panaszolt Amnesty International Magyarorsz√°g Egyes√ľlet v√©lem√©nye az, hogy az Nsztv-ben hivatkozott szervezŇĎi jogok nem terjednek ki arra, hogy a Korm√°nynak joga lenne b√°rmilyen domain n√©vre ezen a jogc√≠men. A szervezŇĎi jogok a v√°laszt√°si szervezetekbe val√≥ deleg√°ci√≥ra, megfigyelŇĎ megb√≠z√°s√°ra (Nsztv. 68.¬ß), a politikai rekl√°m, mint mŇĪsorsz√°m (Nsztv. 69.¬ß) k√∂zz√©t√©tel√©re, illetve a n√©vjegyz√©kbŇĎl t√∂rt√©nŇĎ adatszolg√°ltat√°sra (Nsztv. 70.¬ß) terjednek ki.

 

A Panaszolt v√©lem√©nye szerint az, hogy egyes sajt√≥term√©kek vagy a Korm√°ny k√©pviselŇĎi ‚Äěgyermekv√©delmik√©nt" hivatkoznak a n√©pszavaz√°sra, nem jelent semmilyen jogc√≠met a domain nevek birtokl√°s√°ra.

 

A Panaszolt hivatkozott arra is, hogy a Panaszosnak a n√©pszavaz√°s kezdem√©nyez√©s√©tŇĎl sz√°m√≠tva t√∂bb mint 6 h√≥napja volt a domainek lefoglal√°s√°ra, annak megt√©tel√©vel indokolatlanul k√©sedelmeskedett.

 

A ‚Äěgyermekv√©delmi", a ‚Äěgyermekv√©delmi szavaz√°s" vagy a ‚Äěgyermekv√©delmi n√©pszavaz√°s" kifejez√©sek nem tartozhatnak v√©djegy oltalom al√°, tov√°bb√° nem tartozhatnak a szerzŇĎi jogr√≥l sz√≥l√≥ 1999. √©vi LXXVI. T√∂rv√©ny (Szjt) v√©delme al√° sem, sŇĎt az Szjt. 1. ¬ß (4) bekezd√©se szerint kifejezetten ‚Äě[n]em tartoznak e t√∂rv√©ny v√©delme al√° a jogszab√°lyok, k√∂zjogi szervezetszab√°lyoz√≥ eszk√∂z√∂k, a b√≠r√≥s√°gi vagy hat√≥s√°gi hat√°rozatok, a hat√≥s√°gi vagy m√°s hivatalos k√∂zlem√©nyek √©s √ľgyiratok, valamint m√°s hasonl√≥ rendelkez√©sek." Ugyanitt az (5) bekezd√©s szerint ‚Äě[a] szerzŇĎi jogi v√©delem nem terjed ki a sajt√≥term√©kek k√∂zlem√©nyeinek alapj√°ul szolg√°l√≥ t√©nyekre vagy napi h√≠rekre".

 

A Panaszolt √°ll√°spontja szerint a Panaszos azon √°ll√≠t√°sa, hogy az Amnesty International Magyarorsz√°g foglal√°sai alkalmasak arra, hogy ‚Äěmegt√©vessz√©k" a szavaz√°sra jogosultakat, t√©vesek √©s megalapozatlanok. A hivatkozott domaineken jelenleg nincs semmilyen tartalom, √≠gy nem is kelthetik azt a l√°tszatot, hogy az oldal(ak) a Korm√°ny t√°j√©koztat√°si kamp√°ny√°hoz tartoznak. A Panaszolt a j√∂vŇĎben sem tervez semmilyen olyan tartalmat k√∂zz√©tenni, ami megt√©vesztŇĎ lenne, √©s adott esetben majd egy√©rtelmŇĪen ki fog der√ľlni a honlapot felkeresŇĎk sz√°m√°ra, hogy az nem korm√°nyzati t√°j√©koztat√°st tartalmaz. √Āll√°spontja szerint a NISZ Zrt. j√∂vŇĎre vonatkoz√≥ rosszindulat√ļ felt√©telez√©se elsŇĎsorban annak sz√≥l, hogy a Korm√°ny √©vek √≥ta megb√©lyegzŇĎ lej√°rat√≥ kamp√°nyt vezet a Panaszolt szervezet ellen.

 

Az Amnesty International Magyarorsz√°g Egyes√ľlet √°ll√°spontja szerint teh√°t, a NISZ Zrt. panasz√°ban hivatkozott √°ll√≠t√°soknak nincsen jogszab√°lyi alapjuk, illetve r√©szben j√∂vŇĎre vonatkoz√≥, megalapozatlan feltev√©sek, erre tekintettel k√©rte a NISZ Zrt. panasz√°nak elutas√≠t√°s√°t.

 

A Tan√°csad√≥ Test√ľlet (TT) az ig√©nyelt domain esetleges jogelleness√©g√©t √©s megt√©vesztŇĎ volt√°t vizsg√°lta.

 

Az √ľgy elb√≠r√°l√°sa sor√°n a TT figyelembe vette, a Tan√°csad√≥ Test√ľlet 1/2018. (III. 09.) sz√°m√ļ ‚ÄěA jogszab√°lyok saj√°tos elnevez√©s√©nek √©s a politikai jelmondatok jogv√©delme √∂sszef√ľgg√©s√©ben felmer√ľlt k√©rd√©sek √©s a stopsoros.hu domain n√©v ir√°nti ig√©nyl√©s teljes√≠thetŇĎs√©ge‚ÄĚ c√≠mŇĪ elvi √°ll√°sfoglal√°s√°t. A TT vizsg√°lata sor√°n ezen, hivatkozott elvi √°ll√°sfoglal√°sban r√∂gz√≠tett elvek alapj√°n j√°rt el.

 

Mivel az √ľgy kapcs√°n felmer√ľlt adatok alapj√°n szerzŇĎi jogi, v√©djegy-, vagy versenyjogi k√©rd√©s vagy jogszab√°llyal val√≥ ellent√©t nem mer√ľlt fel, a TT a t√°rgyi domain ig√©nyl√©s jogelleness√©g√©t nem √°llap√≠totta meg.

 

A tárgyi domain vonatkozásában a TT ugyanígy alaptalannak találta a Panaszosnak a Domainregisztrációs Szabályzat 2.2.2. pontjára vonatkozó hivatkozását, mivel nem látta bizonyítottnak, hogy a domain igénylése illetve használata más személy vagy szervezet jogait sértené.

 

A m√°sik vizsg√°land√≥ k√©rd√©s, a megt√©veszt√©s kapcs√°n a TT nem osztja a Panaszos azon v√©lem√©ny√©t, hogy a gyermekvedelmi.hu domain m√°snak t√∂rt√©nŇĎ deleg√°l√°sa √©s annak haszn√°lata megt√©veszten√© a szavaz√°sra jogosult szem√©lyeket. Ezt a felt√©telez√©st a Panaszos nem t√°masztotta al√°. A TT megjegyzi, hogy a jelen panasz t√°rgy√°t k√©pezŇĎ gyermekv√©delmi kifejez√©s egy magyar k√∂zsz√≥, √∂nmag√°ban a nyelvtani/mell√©kn√©v form√°ja miatt nem hordoz k√ľl√∂n√∂sebb √©rtelmet. A kifejez√©s, tov√°bbi pontos√≠t√≥ megjel√∂l√©s n√©lk√ľl, semmilyen form√°ban nem utal a Korm√°ny √°ltal kezdem√©nyezett politikai esem√©nyre.

 

B√°r a Korm√°ny √°ltal kezdem√©nyezett n√©pszavaz√°s megnevez√©se val√≥ban tartalmazza a ‚Äěgyermekv√©delmi‚ÄĚ kifejez√©st, √©s a ‚Äěgyermekv√©delmi n√©pszavaz√°s‚ÄĚ k√©t szava egy√ľttesen val√≥ban minŇĎs√≠thetŇĎ k√∂zismert politikai megjel√∂l√©snek, szlogennek, de a ‚Äěgyermekv√©delmi‚ÄĚ kifejez√©s haszn√°lat√°t√≥l senki sem z√°rhat√≥ el, ezen k√∂zsz√≥ haszn√°lat√°nak kiz√°r√≥lagoss√°g√°ra senki sem jogosult, ilyen kiz√°r√≥lagoss√°gra jogv√©delmet senki sem √©lvezhet.

 

Mindezek alapj√°n a TT nem tart meg√°llap√≠that√≥nak a t√°rgyi domain √©s a Korm√°ny n√©pszavaz√°s kezdem√©nyez√©se k√∂z√∂tti olyan √∂sszef√ľgg√©st, amely kiz√°rn√° a kifejez√©st tartalmaz√≥ domain n√©v Panaszoltnak t√∂rt√©nŇĎ deleg√°l√°s√°t.

 

Mindezek alapj√°n a TT √°ll√°spontja szerint, a t√°rgyi gyermekvedelmi.hu domain n√©v a Panaszolt Amnesty International Magyarorsz√°g Egyes√ľlet r√©sz√©re deleg√°lhat√≥.

 

Jelen √Āll√°sfoglal√°st a Tan√°csad√≥ Test√ľlet egyhang√ļlag fogadta el, k√ľl√∂nv√©lem√©nyt egyik Test√ľleti Tag sem k√≠v√°nt csatolni. Az √Āll√°sfoglal√°s sz√∂vege a Tan√°csad√≥ Test√ľlet weboldal√°n (www.nic.hu/tt) teljes terjedelm√©ben k√∂zz√©t√©telre ker√ľl.

 

Budapest, 2022. m√°rcius 1.

 

A Tan√°csad√≥ Test√ľlet nev√©ben:

 

Dr. Verebics J√°nos
Elnök
Sk.

Dombi G√°bor
Titk√°r
Sk.