Alternat√≠v VitarendezŇĎ F√≥rum

INFOMEDI√ĀTOR Informatikai Felhaszn√°l√≥v√©delmi Iroda

Tan√°csad√≥ Test√ľlete
 

A Tan√°csad√≥ Test√ľlet 7/2022. (II. 16.) sz. √Āll√°sfoglal√°sa

A welovedata.hu domain regisztrációjával kapcsolatosan bejelentett panasz

(1089/2022. sz. √ľgy)

t√°rgy√°ban

 

A Tan√°csad√≥ Test√ľlet elŇĎtt a fenti √ľgysz√°mon bejelentett panaszt a Tan√°csad√≥ Test√ľlet megvizsg√°lta, a Szervezeti √©s Elj√°r√°si Szab√°lyzat (SZESZ) szerinti rendben megt√°rgyalta, majd a SZESZ szerinti szavaz√°si rendben, a szavaz√≥ tagok egys√©ges "igen" szavazat√°val, k√ľl√∂nv√©lem√©ny csatol√°sa n√©lk√ľl elfogadta a Test√ľlet t√∂bbs√©gi v√©lem√©ny√©t kifejezŇĎ jelen eseti √Āll√°sfoglal√°st.

A welovedata.hu domain az ig√©nylŇĎ mag√°nszem√©ly r√©sz√©re deleg√°lhat√≥.

Indokol√°s:

 

A welovedata.hu domain nevet magánszemély (Panaszolt) igényelte.

 

Az ig√©nyl√©s ellen ‚Äď k√©pviselŇĎje √ļtj√°n ‚Äď a We Love Budapest Kft. (Panaszos) ny√ļjtott be kifog√°st.

 

Panaszos elŇĎad√°sa szerint a domain deleg√°l√°sa gyan√≠that√≥an jogszab√°lyba, √≠gy az 1997. √©vi XI. t√∂rv√©nybe a V√©djegyek √©s a f√∂ldrajzi √°rujelzŇĎk oltalm√°r√≥l, a 1996. √©vi LVII. t√∂rv√©nybe a Tisztess√©gtelen piaci magatart√°s √©s a versenykorl√°toz√°s tilalm√°r√≥l √©s a Ptk. (2013. √©vi V. t√∂rv√©ny) n√©vvisel√©si joggal kapcsolatos rendelkez√©seibe √ľtk√∂zne, tov√°bb√° megt√©vesztŇĎ is lenne.

 

Panaszos sz√°mos √°ruoszt√°lyban v√©dett sz√≠nes √°br√°s ‚ÄěWe love Budapest‚ÄĚ √©s ‚ÄěWe love Balaton‚ÄĚ v√©djeggyel rendelkezik, amely oltalmak t√∂bbek k√∂z√∂tt kiterjednek az √ľzleti menedzsmentre, szervez√©sre √©s adminisztr√°ci√≥ra. √Āll√°spontja szerint a v√°lasztott domain az √∂sszet√©veszthetŇĎs√©gig hasonl√≠t v√©djegyeire. Az elnevez√©s jelleg√©bŇĎl pedig k√∂vetkezik, hogy Panaszos √ľzleti tev√©kenys√©g k√∂r√©ben haszn√°ln√° a domaint. Panaszos√© tov√°bb√° a welovebudapest.com √©s a welovebalaton.hu domain √©s j√≥l ismert weboldal.

 

Panaszos elŇĎadta tov√°bb√°, hogy 2013 √≥ta intenz√≠ven haszn√°lj√°k a We Love Budapest Kft. c√©gnevet, k√ľl√∂n√∂sen lapkiad√°s, m√©diarekl√°m, PR, kommunik√°ci√≥, nagy- √©s kiskereskedelmi ter√ľleteken, √©s alaposan val√≥sz√≠nŇĪs√≠thetŇĎ a n√©vjogok (kereskedelmi n√©vjogok) megs√©rt√©se.

 

Panaszos elŇĎadta tov√°bb√°, hogy v√©lhetŇĎleg a Versenyt√∂rv√©ny 2. ¬ß-√°ba √©s 6. ¬ß-√°ba, azaz a jellegbitorl√°s tilalm√°ba is √ľtk√∂zne a domain haszn√°lata.

 

Panaszolt a kifog√°sra adott v√°lasz√°ban elŇĎadta, hogy a domain alatt egy csal√°di v√°llalkoz√°s mikro-, kis- √©s k√∂zepes v√°llalkoz√°sok sz√°m√°ra ny√ļjtana √ľzletfejleszt√©si, piaci-√ľzleti √©s √ľzlet-koncepci√≥vizsg√°lati oktat√°ssal, k√©pz√©ssel √©s tan√°csad√°ssal kapcsolatos szolg√°ltat√°st.

 

V√©lem√©nye szerint a domain egy√©rtelmŇĪen, mind alakj√°ban, jelent√©s√©ben megk√ľl√∂nb√∂ztetŇĎ m√©rt√©kben elt√©r Panaszos hivatkozott weblapjain tal√°lhat√≥, jellemzŇĎen turisztik√°val √∂sszef√ľggŇĎ tev√©kenys√©gektŇĎl. Sz√°mos domain ismeretes, amely welove‚Ķ elŇĎtaggal kezdŇĎdik, √©s amely Panaszos elŇĎtt t√∂bb √©vvel m√°r piacon volt. Az elt√©rŇĎ jogosults√°g√ļ welove‚Ķ nevek eddig sem okoztak gondot a felhaszn√°l√≥k sz√°m√°ra.

 

A Tan√°csad√≥ Test√ľlet (TT) az ig√©nyelt domain esetleges jogelleness√©g√©t √©s megt√©vesztŇĎ volt√°t vizsg√°lta.

 

A TT meg√°llap√≠totta, hogy Panaszos val√≥ban rendelkezik a hivatkozott v√©djegyekkel. Panaszolt pedig v√°lasz√°ban maga is elismerte, hogy gazdas√°gi tev√©kenys√©g k√∂r√©ben haszn√°ln√° a domaint, tov√°bb√° elŇĎad√°s√°b√≥l meg√°llap√≠that√≥, hogy a tervezett szolg√°ltat√°s a 35. √©s 41. oszt√°lyba esik, ahol Panaszos v√©djegyoltalommal rendelkezik.

 

Ugyanakkor Panaszos alaptalanul v√©li, hogy v√©djegyei kapcs√°n oltalma kiterjed kv√°zi a We love-al kezdŇĎdŇĎ megjel√∂l√©s-csal√°dra, az elnevez√©sek √∂sszet√©veszthetŇĎs√©ge kapcs√°n. A We Love megjel√∂l√©s √°ltal√°nosan haszn√°lt az √ľzleti gyakorlatban, a V-betŇĪ p√©ld√°ul sok esetben form√°l sz√≠vet. A We love elŇĎtag bizonyos m√©rt√©kig a szolg√°ltat√°shoz fŇĪzŇĎdŇĎ √©rzelmi viszonyt fejezi ki, √©s √∂nmag√°ban vagy egy le√≠r√≥ ut√≥taggal igen csek√©ly megk√ľl√∂nb√∂ztetŇĎ k√©pess√©ggel b√≠r, amelyet az √°ltal√°nos nyelvhaszn√°latban, de egyes √ľzleti ter√ľleten is szok√°sosan alkalmaznak. A t√∂rv√©nyalkot√≥ sz√°nd√©ka a v√©djegyoltalom kapcs√°n nem parttalan, az bizonyos korl√°tok k√∂z√© esik. Ilyen korl√°t a V√©djegyt√∂rv√©ny 15. ¬ß-√°ban megfogalmazott korl√°t, amely szerint nem lehet eltiltani valakit att√≥l, hogy az √ľzleti tisztess√©g k√∂vetelm√©nyeivel √∂sszhangban egy szolg√°ltat√°s jellemzŇĎj√©re vonatkoz√≥ jelz√©st haszn√°ljon. A le√≠r√≥ jellegŇĪ data sz√≥nak pedig eleve nincsen megk√ľl√∂nb√∂ztetŇĎ k√©pess√©ge. A fentiek miatt a TT v√©lem√©nye az, hogy a rendelkez√©sre √°ll√≥ inform√°ci√≥k alapj√°n Panaszolt gyan√≠that√≥an nem k√∂vet el v√©djegybitorl√°st a domain haszn√°lat√°val.

 

Panaszos neve We Love Budapest Kft. A n√©vkiz√°r√≥lagoss√°g keret√©ben a TT v√©lem√©nye az, hogy a welovedata.hu domain haszn√°lata nem s√©rti Panaszos n√©vkiz√°r√≥lagoss√°ghoz fŇĪzŇĎdŇĎ jog√°t.

 

Az √ļn. Versenyt√∂rv√©ny kapcs√°n a TT √°ll√°spontja az, hogy egy magatart√°s √ľzleti tisztess√©g √©s a tisztess√©ges verseny k√∂vetelm√©ny√©be √ľtk√∂z√©s√©nek egyik l√©nyeges t√©ny√°ll√°si eleme a piaczavar√≥ hat√°s megval√≥sul√°sa. A piaczavar√≥ hat√°s k√©t oldalr√≥l ragadhat√≥ meg: ha l√©tezŇĎ, mŇĪk√∂dŇĎ v√°llalkoz√°sok piaci magatart√°s√°t megzavarja, sz√°mukra versenyh√°tr√°nyt okoz; illetve m√°sik esetben, ha megt√©vesztŇĎ jellegŇĪ, √©s ez√°ltal p√°rhuzamosan fogyaszt√≥i keresletet vonz √©s h√≥d√≠t el mindazokt√≥l, akik az √ľzleti tisztess√©g k√∂vetelm√©ny√©nek megfelelŇĎen viselkednek. A piaczavar√≥ hat√°sok azonban elŇĎre √©s mindaddig nem becs√ľlhetŇĎk meg, ameddig az adott domain n√©v megszerzŇĎje haszn√°lni nem kezdi a domaint; a haszn√°lat √©s a megszerz√©s azonban sz√ľks√©gszerŇĪen elv√°lnak egym√°st√≥l. Amennyiben teh√°t nem k√∂zismert kereskedelmi n√©vrŇĎl van sz√≥, az √ľzleti tisztess√©g alapk√∂vetelm√©ny√©re hivatkozva egy szem√©lytŇĎl sem tagadhat√≥ meg a m√°sok √©rdekeit nem s√©rtŇĎ, nem megt√©vesztŇĎ, √©s gyŇĪl√∂letet, f√©lelmet nem keltŇĎ domain n√©v v√°laszt√°sa. A megt√©veszt√©s kapcs√°n a TT az eset √∂sszes k√∂r√ľlm√©nyeit megvizsg√°lva arra az √°ll√°spontra helyezkedett, hogy jelen esetben a f√©lreg√©pel√©s, illetve a piaczavar√≥ hat√°s vesz√©lye nem √©ri el azt a szintet, amelyen v√©lelmezhetŇĎ lenne, hogy a domain ig√©nyl√©s√©vel Panaszolt a tisztess√©ges √ľzleti verseny szab√°lyait s√©rten√©, vagy az megt√©vesztŇĎ lenne, √©s √≠gy megalapozn√° a fent hivatkozott prevent√≠v jellegŇĪ eltilt√°st.

 

Fentiekre tekintettel a TT nem √°llap√≠totta meg a Panaszos √°ltal hivatkozott jogelleness√©g √©s megt√©veszt√©s megalapozott gyan√ļj√°ra okot ad√≥ k√∂r√ľlm√©nyeket, ez√©rt a panaszt nem tal√°lta megalapozottnak.

 

A TT v√©gezet√ľl felh√≠vja a Panaszolt figyelm√©t arra, hogy az ig√©nyelt domain haszn√°lat√°nak is mindenben meg kell felelnie a vonatkoz√≥ jogszab√°lyok √©s a DRSZ rendelkez√©seinek.

Jelen √Āll√°sfoglal√°st a Tan√°csad√≥ Test√ľlet egyhang√ļlag fogadta el, k√ľl√∂nv√©lem√©nyt egyik Test√ľleti Tag sem k√≠v√°nt csatolni. Az √Āll√°sfoglal√°s sz√∂vege a Tan√°csad√≥ Test√ľlet weboldal√°n (www.nic.hu/tt) teljes terjedelm√©ben k√∂zz√©t√©telre ker√ľl.

 

Budapest, 2022. febru√°r 16.

 

A Tan√°csad√≥ Test√ľlet nev√©ben:

 

Dr. Verebics J√°nos
Elnök
Sk.

Dombi G√°bor
Titk√°r
Sk.