Alternatív VitarendezƑ Fórum

INFOMEDIÁTOR Informatikai Felhasznålóvédelmi Iroda

TanĂĄcsadĂł TestĂŒlete
 

A TanĂĄcsadĂł TestĂŒlet 2/2022. ( I. 25.) sz. ÁllĂĄsfoglalĂĄsa

A samsung-store.hu domain regisztrĂĄciĂłjĂĄval kapcsolatosan bejelentett panasz

(1084/2021. sz. ĂŒgy)

tĂĄrgyĂĄban

 

A TanĂĄcsadĂł TestĂŒlet elƑtt a fenti ĂŒgyszĂĄmon bejelentett panaszt a TanĂĄcsadĂł TestĂŒlet megvizsgĂĄlta, a Szervezeti Ă©s EljĂĄrĂĄsi SzabĂĄlyzat (SZESZ) szerinti rendben megtĂĄrgyalta, majd a SZESZ szerinti szavazĂĄsi rendben, a szavazĂł tagok egysĂ©ges "igen" szavazatĂĄval, kĂŒlönvĂ©lemĂ©ny csatolĂĄsa nĂ©lkĂŒl elfogadta a TestĂŒlet többsĂ©gi vĂ©lemĂ©nyĂ©t kifejezƑ jelen eseti ÁllĂĄsfoglalĂĄst.

A samsung-store.hu domain a FirstGroup Holding Kft szĂĄmĂĄra nem delegĂĄlhatĂł.

IndokolĂĄs:

 

A samsung-store.hu domain nevet FirstGroup Holding Kft. (Panaszolt) igĂ©nyelte, több mĂĄs „samsung” elƑtagĂș domain mellett.

 

Az igĂ©nylĂ©s ellen a Samsung Electronics Magyar ZĂĄrtkörƱen MƱködƑ RĂ©szvĂ©nytĂĄrsasĂĄg (Panaszos) nyĂșjtott be kifogĂĄst.

 

ElƑadta, hogy a „Samsung”, illetve a cĂ©gcsoporthoz tartozĂł tĂĄrsasĂĄgok a "Samsung" megjelölĂ©sre vonatkozĂłan szĂĄmos szĂł illetve ĂĄbrĂĄs vĂ©djegyoltalommal rendelkeznek, amely alapjĂĄn a „Samsung” MagyarorszĂĄgra is kiterjedƑ vĂ©djegyoltalom alatt ĂĄll. A FirstGroup Holding Kft. ĂĄltal igĂ©nyelt domain nĂ©v tartalmazza, a Samsung lajstromozott vĂ©djegyeit ezzel sĂ©rti a Samsung vĂ©djegyoltalombĂłl eredƑ jogait, ezĂĄltal a domain Panaszolt ĂĄltali hasznĂĄlata a VĂ©djegyek Ă©s a földrajzi ĂĄrujelzƑk oltalmĂĄrĂłl szĂłlĂł 1997. Ă©vi XI. törvĂ©ny (Vt.) 12.§ Ă©s 27.§ szakaszainak rendelkezĂ©seibe ĂŒtközhet.

 

A Panaszos arra is hivatkozottt, hogy a Samsung a "samsung" megjelölĂ©st cĂ©gnĂ©vkĂ©nt is hasznĂĄlja. A DomainregisztrĂĄciĂłs SzabĂĄlyzat (DRSZ) Ă©rtelmĂ©ben a domain igĂ©nylƑ a delegĂĄlni kĂ©rt domain nĂ©v tekintetĂ©ben nem vĂĄlaszthat olyan megjelölĂ©st, amely mĂĄs szemĂ©ly vagy szervezet nĂ©vkizĂĄrĂłlagossĂĄghoz fƱzƑdƑ jogait sĂ©rti.

 

Kifejtette tovĂĄbbĂĄ, hogy a "samsung" mint jĂłhĂ­rnevƱ vĂ©djegy hasznĂĄlata a Panaszolt ĂĄltal igĂ©nyelt domain nĂ©vben nemcsak jogellenes, hanem megtĂ©vesztƑ is, mivel azt a lĂĄtszatot kelti, hogy a domain nĂ©v illetve a kialakĂ­tandĂł honlap mögött a Samsung, illetve kapcsolĂłdĂł vagy partnersĂ©gben ĂĄllĂł vĂĄllalkozĂĄsainak tevĂ©kenysĂ©ge ĂĄll. A domain nĂ©vben szereplƑ „-store” toldat a termĂ©kek ĂĄrusĂ­tĂĄsĂĄra vonatkozĂł informĂĄciĂłkra utal, ami összekapcsolva a "samsung" vĂ©djeggyel azt a lĂĄtszatot kelti, hogy egy hivatalos Samsung honlaprĂłl (sƑt, akĂĄr webĂĄruhĂĄzrĂłl) van szĂł, ami a fenti jogellenessĂ©gek mellett megtĂ©vesztƑ is a fogyasztĂłk szĂĄmĂĄra, Ă©s valĂłszĂ­nƱsĂ­thetƑen azt a cĂ©lt szolgĂĄlja, hogy az oldal forgalmĂĄt növelje.

 

Panaszos hivatkozott tovĂĄbbĂĄ a Domain RegisztrĂĄciĂłs SzabĂĄlyzat (DRSZ) 2.2.1 illetve 2.2.2, pontjĂĄra, mely utĂłbbi szerint nem vĂĄlaszthatĂł Ă©s hasznĂĄlhatĂł olyan domain nĂ©v, amely jogellenes vagy megtĂ©vesztƑ, tovĂĄbbĂĄ a TanĂĄcsadĂł TestĂŒlet 4/2000. (V. 10.) illetve 6/2000. (V. 24.) Elvi ÁllĂĄsfoglalĂĄsĂĄra is, amelyek vĂ©lemĂ©nye szerint ĂĄllĂĄspontjĂĄt tĂĄmasztjĂĄk alĂĄ.

 

A Panaszolt, a kifogĂĄsra adott vĂĄlaszĂĄban elƑadta, hogy kĂŒlönleges eljĂĄrĂĄssal kĂ©szĂ­tett divatkellĂ©kek tervezĂ©sĂ©vel Ă©s Ă©rtĂ©kesĂ­tĂ©sĂ©vel kĂ­vĂĄn foglalkozni, amelyek jellegzetes UngvĂĄr környĂ©ki, kĂĄrpĂĄtaljai elemekkel kerĂŒlnek dĂ­szĂ­tĂ©sre. A termĂ©kek Ă©rtĂ©kesĂ­tĂ©sĂ©vel a hazai Ă©s nemzetközi piacokon is meg kĂ­vĂĄnnak jelenni, ezĂ©rt lett szĂŒksĂ©ge az angol nyelven is jĂłl csengƑ Sam's Ung Style nĂ©vhez kapcsolĂłdĂł domain nĂ©vre. Jelezte, hogy az .eu alĂĄ mĂĄr regisztrĂĄlta a domain nevet.

 

VĂ©lemĂ©nye szerint amennyiben a Panaszos (Samsung Electronics Magyar Zrt.) igĂ©nyt tartott volna ĂŒzleti Ă©rdeke körĂ©ben a domain nĂ©vre, azt mĂĄr korĂĄbban is regisztrĂĄltathatta volna magĂĄnak. ÁllĂ­tĂĄsa szerint ĂŒzleti terveinek semmi köze a Panaszos ĂĄltal folytatott tevĂ©kenysĂ©gekhez.

 

A TanĂĄcsadĂł TestĂŒlet (TT) az igĂ©nyelt domain esetleges jogellenessĂ©gĂ©t (vĂ©djegy Ă©s nĂ©vkizĂĄrĂłlagossĂĄg) Ă©s megtĂ©vesztƑ voltĂĄt vizsgĂĄlta.

 

A Panaszos hivatkozott az Ƒt illetƑ vĂ©djegyekre Ă©s e vĂ©djegyek jĂłhĂ­rnevĂ©re de ezeket a vĂ©djegyeket nem jelölte meg Ă©s jĂłhĂ­rnevƱsĂ©gĂŒket sem igazolta beadvĂĄnyĂĄban, erre utalĂĄst sem tett.

 

A TT ezért a nyilvånos adatbåzisokban végzett kutatås alapjån ållapította meg, hogy a Samsung cég szåmos védjeggyel, többek között a 000506873 szåm alatt bejegyzett Samsung védjeggyel is rendelkezik.

 

E vĂ©djegy jogosultja Samsung SDI Co., Ltd, amely egyedĂŒli rĂ©szvĂ©nyese a Panaszos Samsung Electronics Magyar Zrt-nek, Ă­gy a TT elfogadta, hogy a Panaszos, fellĂ©pĂ©se kapcsĂĄn a vĂ©djegyjogosult kĂ©pviseletĂ©ben jĂĄr el.

 

A TT ugyancsak közismertnek fogadja el a Samsung mĂĄrka Ă©s vĂ©djegy jĂłhĂ­rnevĂ©t, Ă©s ezt kĂŒlön igazolĂĄs Ă©s bizonyĂ­tĂĄs hiĂĄnyĂĄban is döntĂ©se sorĂĄn figyelembe vette.

 

Mindezek alapjĂĄn, osztva a Panaszos ĂĄllĂĄspontjĂĄt, a TT Ășgy vĂ©li, hogy a „Samsung” vĂ©djegyhez kapcsolt, „-store” kifejezĂ©s megkĂŒlönböztetƑ kĂ©pessĂ©ggel nem rendelkezik, Ă©s figyelemmel arra is, hogy a domain nĂ©v elsƑ, a magyar nyelvben hangsĂșlyos elƑtagja betƱ Ă©s szĂł szerint is megegyezik a vĂ©djeggyel, Ășgy vĂ©li, hogy a vĂ©djegy domain nĂ©vben törtĂ©nƑ feltĂŒntetĂ©se Ă©s hasznĂĄlata sĂ©rti a vĂ©djegy- Ă©s nĂ©vkizĂĄrĂłlagos hasznĂĄlatĂĄhoz fƱzƑdƑ panaszosi jogokat, Ă©s gyanĂ­thatĂłan a Vt 27.§-ba megjelölt vĂ©djegybitorlĂĄst valĂłsĂ­tana meg.

 

A TT e vonatkozĂĄsban utal Vt. 12. §-a, amely a vĂ©djegyjogosult jogait tartalmazza illetve a Vt. 27. § (1) bekezdĂ©sĂ©re mely szerint „VĂ©djegybitorlĂĄst követ el, aki a 12. §-ban foglalt rendelkezĂ©sek megsĂ©rtĂ©sĂ©vel a vĂ©djegyet jogosulatlanul hasznĂĄlja.”

 

A TT alaposnak talĂĄlta a Panaszos hivatkozĂĄsĂĄt a kizĂĄrĂłlagos nĂ©vviselĂ©si jogĂĄnak sĂ©relmĂ©re is a PolgĂĄri TörvĂ©nykönyvƑl szĂłlĂł 2013. Ă©vi V. tv.2:43 f) pontja alapjĂĄn.

 

Fentieken tĂșl megĂĄllapĂ­thatĂł, hogy a „Samsung” szĂł a Panaszos cĂ©gnevĂ©nek vezĂ©rszava. A nĂ©vviselĂ©s joga a jogi szemĂ©lyt is megilleti, amely e körben joggal tart igĂ©nyt arra, hogy mĂĄs ne hasznĂĄljon cĂ©gnevĂ©vel azonos vagy azzal összetĂ©veszthetƑ nevet. A Ptk 2:43. § f.) pontja jogellenesnek minƑsĂ­ti a nĂ©vviselĂ©shez valĂł jog megsĂ©rtĂ©sĂ©t, amely a TT vĂ©lemĂ©nye szerint a tĂĄrgyi domain nĂ©v igĂ©nylĂ©se esetĂ©n is fennĂĄll, mivel a cĂ©gnĂ©v sĂ©relmĂ©t jelenti az is, ha valaki a cĂ©gnĂ©vvel (annak lĂ©nyegi rĂ©szĂ©vel), azonos vagy azzal összetĂ©veszthetƑ domain nevet hasznĂĄl.

 

A Panaszos ĂĄltal is kifogĂĄsolt összetĂ©veszthetƑsĂ©g kapcsĂĄn a TT maga is Ășgy Ă­tĂ©li meg, hogy a domain nĂ©v panaszolt ĂĄltalii hasznĂĄlata az internethasznĂĄlĂłk körĂ©ben azt a tĂ©ves feltevĂ©st keltheti, hogy a domain alatt a vilĂĄgszerte közismertnek tekinthetƑ Samsung cĂ©g ĂŒzleti tevĂ©kenysĂ©gĂ©vel kapcsolatos ĂĄruk, szolgĂĄltatĂĄsok Ă©rhetƑk el, vĂĄsĂĄrolhatĂłk meg, amely hozzĂĄfĂ©rĂ©st, informĂĄciĂłt a Samsung cĂ©g nyĂșjtja, az vele összefĂŒggĂ©sbe hozhatĂł. Mindezek alapjĂĄn a TT megĂĄllapĂ­tja, hogy a szĂłban forgĂł domain nĂ©v megtĂ©vesztƑen hasonlĂł Panaszos ĂĄltal hivatkozott Samsung vĂ©djegyekhez, ezĂ©rt az a fogyasztĂłk szĂĄmĂĄra összetĂ©veszthetƑ.

 

A Domain Regisztråciós Szabålyzat a szabad névvålasztås alapjån åll, azonban maga is megjelöli a domain név vålasztåsånak korlåtait. A DRSZ 2.2.1. pontja kimondja, hogy:

 

 „A domain-igĂ©nylƑ a delegĂĄlni kĂ©rt domain nevet a jogszabĂĄlyok Ă©s a SzabĂĄlyzat keretei között szabadon vĂĄlasztja meg, ugyanakkor a lehetƑ legnagyobb gondossĂĄggal tartozik eljĂĄrni abban a tekintetben, hogy az ĂĄltala vĂĄlasztott domain nĂ©v, annak igĂ©nylĂ©se, illetve annak hasznĂĄlata mĂĄs szemĂ©ly vagy szervezet jogait (pl. nĂ©vkizĂĄrĂłlagossĂĄghoz fƱzƑdƑ jogĂĄt, szemĂ©lyisĂ©ghez fƱzƑdƑ jogĂĄt, kegyeleti jogĂĄt, szellemi tulajdonhoz fƱzƑdƑ jogĂĄt, stb.) ne sĂ©rtse. A domain-igĂ©nylƑtƑl elvĂĄrhatĂł, hogy a domain nĂ©v megvĂĄlasztĂĄsa elƑtt ellenƑrizze a cĂ©gjegyzĂ©ket, illetve a legfontosabb vĂ©djegy adatbĂĄzisokat.”

 

A TT ĂĄllĂĄspontja szerint a Panaszolt domain igĂ©nylƑ nem teljesĂ­ti a DRSZ 2.2.2. pont elƑírĂĄsait, mely szerint

 

„Nem vĂĄlaszthatĂł Ă©s hasznĂĄlhatĂł olyan domain nĂ©v, amely jelentĂ©startalmĂĄra Ă©s/vagy

hasznålatåra nézve gyaníthatóan:

a) jogellenes, vagy

b) gyƱlölet-, vagy fĂ©lelmet keltƑ, vagy

c) megtĂ©vesztƑ.”

 

Az ĂŒgy körĂŒlmĂ©nyeire figyelemmel, alappal vĂ©lelmezhetƑ, hogy a Panaszolt, aki maga is gazdasĂĄgi tevĂ©kenysĂ©get vĂ©gzƑ jogi szemĂ©ly, azĂ©rt igĂ©nyelte a domain nevet, hogy a potenciĂĄlis vĂĄsĂĄrlĂłkat megtĂ©vesztve, tisztessĂ©gtelenĂŒl hasznĂĄlja ki a Samsung vĂ©djegy Ă©s kereskedelmi nĂ©v megkĂŒlönböztetƑ kĂ©pessĂ©gĂ©t Ă©s ezĂĄltal jogosulatlan gazdasĂĄgi elƑnyt szerezzen.

 

A kifejtettek alapjĂĄn a domain igĂ©nylĂ©s illetve domain Panaszolt ĂĄltali hasznĂĄlata gyanĂ­thatĂłan jogellenes illetve a DRSZ 2.2.2. pontja szerint megtĂ©vesztƑ lenne, ezĂ©rt a domain nĂ©v a Panaszolt rĂ©szĂ©re nem delegĂĄlhatĂł.

 

Jelen ÁllĂĄsfoglalĂĄst a TanĂĄcsadĂł TestĂŒlet egyhangĂșlag fogadta el, kĂŒlönvĂ©lemĂ©nyt egyik TestĂŒleti Tag sem kĂ­vĂĄnt csatolni. Az ÁllĂĄsfoglalĂĄs szövege a TanĂĄcsadĂł TestĂŒlet weboldalĂĄn (www.nic.hu/tt) teljes terjedelmĂ©ben közzĂ©tĂ©telre kerĂŒl.

 

Budapest, 2022. januĂĄr 25.

 

A TanĂĄcsadĂł TestĂŒlet nevĂ©ben:

 

Dr. Verebics JĂĄnos
Elnök
Sk.

Dombi GĂĄbor
TitkĂĄr
Sk.