Alternat√≠v VitarendezŇĎ F√≥rum

INFOMEDI√ĀTOR Informatikai Felhaszn√°l√≥v√©delmi Iroda

Tan√°csad√≥ Test√ľlete

 

A Tan√°csad√≥ Test√ľlet 15/2021. (XII. 16.) sz. √Āll√°sfoglal√°sa

 

A tielburger.hu domain név regisztrációjával kapcsolatosan bejelentett panasz

 

(1083/2021. sz. √ľgy)

 

t√°rgy√°ban

 

A Tan√°csad√≥ Test√ľlet elŇĎtt a fenti √ľgysz√°mon bejelentett panaszt a Tan√°csad√≥ Test√ľlet megvizsg√°lta, a Szervezeti √©s Elj√°r√°si Szab√°lyzat (SZESZ) szerinti rendben megt√°rgyalta, majd a SZESZ szerinti szavaz√°si rendben, a szavaz√≥ tagok egys√©ges ‚Äěigen‚ÄĚ szavazat√°val, k√ľl√∂nv√©lem√©ny csatol√°sa n√©lk√ľl elfogadta a Test√ľlet t√∂bbs√©gi v√©lem√©ny√©t kifejezŇĎ jelen eseti √Āll√°sfoglal√°st.

 

A tielburger.hu domain n√©v az ig√©nylŇĎ egy√©ni v√°llalkoz√≥ r√©sz√©re nem deleg√°lhat√≥.

 

 

Indokol√°s:

 

A tielburger.hu domain n√©v deleg√°l√°s√°t egy egy√©ni v√°llalkoz√≥ (‚ÄěPanaszolt‚ÄĚ) k√©rte, amely ellen a Julius Tielb√ľrger GmbH & Co. KG Maschinenfabrik, DE (‚ÄěPanaszos‚ÄĚ)  ny√ļjtott be kifog√°st jogi k√©pviselŇĎje √ļtj√°n. Panaszos a domain ig√©nyl√©se mellett annak meg√°llap√≠t√°s√°t k√©rte a Tan√°csad√≥ Test√ľlettŇĎl, hogy a hivatkozott domain n√©v Panaszolt r√©sz√©re nem deleg√°lhat√≥.

 

Panaszos kifejtette, hogy az √°ltala kifog√°solt domain n√©v Panaszolt r√©sz√©re t√∂rt√©nŇĎ deleg√°l√°sa jogellenes helyzethez vezetne, a Domain Regisztr√°ci√≥s Szab√°lyzat (‚ÄěSzab√°lyzat‚ÄĚ ill. ‚ÄěDRSZ‚ÄĚ) 2.2.2. a) √©s c) pontj√°t s√©rten√©. A Panaszos szerint a Panaszolt a domain n√©v regisztr√°l√°sa eset√©n, annak haszn√°latba v√©telekor gyan√≠that√≥an v√©djegybitorl√°st k√∂vetne el, tov√°bb√° megt√©vesztŇĎ is lenne. A domain gyakorlatilag azonos Panaszos c√©gnev√©nek vez√©rszav√°val, illetve IR740193 nemzetk√∂zi lajstromsz√°m√ļ Tielb√ľrger v√©djegy√©vel, amelynek el√©rhetŇĎs√©g√©t ‚Äď √°rujegyz√©k oszt√°lyok n√©lk√ľl ‚Äď csatolta.

 

Panaszos v√©lem√©nye szerint a ‚ÄěTielb√ľrger‚ÄĚ v√©djegy kiz√°r√≥lagosan Panaszos j√≥h√≠rŇĪ ‚ÄěTielb√ľrger‚ÄĚ term√©keivel hozhat√≥ √∂sszef√ľgg√©sbe, √≠gy a ‚ÄěTielb√ľrger‚ÄĚ v√©djegy minden k√©ts√©get kiz√°r√≥an vil√°gszerte j√≥h√≠rnevet √©lvez.

 

Panaszolt √©rdemi v√©dekez√©st nem adott elŇĎ.

 

Tan√°csad√≥ Test√ľlet (TT) a TT a Regisztr√°ci√≥s Szab√°lyzat 2.2. pontj√°ban foglalt kiz√°r√≥ okok megl√©t√©t vizsg√°lta. Eszerint nem v√°laszthat√≥ olyan domain, amely jelent√©startalm√°ra vagy haszn√°lat√°ra n√©zve gyan√≠that√≥an: jogellenes; megbotr√°nkoz√°st vagy f√©lelmet keltŇĎ; vagy megt√©vesztŇĎ.

 

A TT megállapította, hogy a Panaszos által csatolt védjegy Magyarországon a 7. és 12. osztályokban ad védelmet. Panaszos bizonyítékkal nem támasztotta alá, hogy a védjegy Magyarországon jó hírnévnek örvendene, illetve Panaszolt versenytársa lenne, ezért az erre való hivatkozást nem tartotta megalapozottnak.

 

K√©ts√©gtelen azonban, hogy a domain azonos Panaszos √©kezetek n√©lk√ľli v√©djegy√©vel, tov√°bb√° a n√©met c√©gn√©v n√©vad√≥j√°nak vezet√©knev√©vel. A sz√≥nak nincs olyan jelent√©se, amely b√°rmilyen, p√©ld√°ul a v√©delmezett oszt√°lyokt√≥l elt√©rŇĎ √°rura utalna. Panaszolt nyilatkozata hi√°ny√°ban gyan√≠that√≥, hogy azt val√≥ban az √°rujegyz√©kkel v√©dett ter√ľleten haszn√°ln√°, ugyanis Panaszolt gazdas√°gi tev√©kenys√©get v√©gez, mint egy√©ni v√°llalkoz√≥. De az √°rujegyz√©ktŇĎl elt√©rŇĎ haszn√°lat is megt√©vesztheti a fogyaszt√≥kat, mert a n√©v magyar nyelvter√ľleten √∂nmag√°ban is hordoz olyan egyedis√©get, amely alapj√°n a fogyaszt√≥k azt Panaszoshoz k√∂thetik.

 

Panaszolt védekezésének hiányában a TT nem látta alkalmazhatónak a védjegyoltalom korlátainak esetleges alkalmazhatóságát.

 

Mindezekre figyelemmel a domain n√©vre vonatkoz√≥ ig√©ny a DRSZ 2.2.2. a) √©s c) pontj√°ba √ľtk√∂zik √©s nem teljes√≠thetŇĎ, a domain n√©v az egy√©ni v√°llalkoz√≥ r√©sz√©re nem deleg√°lhat√≥, az Panaszos r√©sz√©re deleg√°lhat√≥.

 

Jelen √Āll√°sfoglal√°st a Tan√°csad√≥ Test√ľlet egyhang√ļlag fogadta el, k√ľl√∂nv√©lem√©nyt egyik Test√ľleti Tag sem k√≠v√°nt csatolni. Az √Āll√°sfoglal√°s sz√∂vege a Tan√°csad√≥ Test√ľlet weboldal√°n (https://info.domain.hu/tt/eseti_allasfoglalasok) teljes terjedelm√©ben k√∂zz√©t√©telre ker√ľl. 

 

Budapest, 2021. december 16.

 

A Tan√°csad√≥ Test√ľlet nev√©ben:

 

 

 

………………………………………………
dr. Verebics J√°nos

Elnök

Sk.

…………………………………………………
Dombi G√°bor

Titk√°r

Sk.