Alternatív VitarendezƑ Fórum

INFOMEDIÁTOR Informatikai Felhasznålóvédelmi Iroda

TanĂĄcsadĂł TestĂŒlete
 

A TanĂĄcsadĂł TestĂŒlet 12/2021. (X. 01.) sz. ÁllĂĄsfoglalĂĄsa

Az indymedia.hu domain regisztrĂĄciĂłjĂĄval kapcsolatosan bejelentett panasz

(1079/2021. sz. ĂŒgy)

tĂĄrgyĂĄban

 

A TanĂĄcsadĂł TestĂŒlet elƑtt a fenti ĂŒgyszĂĄmon bejelentett panaszt a TanĂĄcsadĂł TestĂŒlet megvizsgĂĄlta, a Szervezeti Ă©s EljĂĄrĂĄsi SzabĂĄlyzat (SZESZ) szerinti rendben megtĂĄrgyalta, majd a SZESZ szerinti szavazĂĄsi rendben, a szavazĂł tagok egysĂ©ges "igen" szavazatĂĄval, kĂŒlönvĂ©lemĂ©ny csatolĂĄsa nĂ©lkĂŒl elfogadta a TestĂŒlet többsĂ©gi vĂ©lemĂ©nyĂ©t kifejezƑ jelen eseti ÁllĂĄsfoglalĂĄst.

Az indymedia.hu domain az igĂ©nylƑ magĂĄnszemĂ©ly szĂĄmĂĄra nem delegĂĄlhatĂł.

IndokolĂĄs:

 

Az indymedia.hu domain nevet egy magånszemély (Panaszolt) igényelte.

 

Az igĂ©nylĂ©s ellen az Indamedia Networks Zrt. Panaszos nyĂșjtott be kifogĂĄst. KifogĂĄsĂĄban elƑadta, hogy a vitatott domain az indamedia.hu domainjĂŒkhöz Ă©s Inda vĂ©djegyĂŒkhöz hasonlĂ­t, tovĂĄbbĂĄ megtĂ©vesztƑ.

 

A Panaszolt a panasszal kapcsolatos vĂĄlaszĂĄban vitatta Ă©s alaptalannak tartotta Panaszos Ă©rveit. ElƑadta, hogy az „Indymedia” szervezet Independent Media Center, amely a vilĂĄg 50 orszĂĄgĂĄban mƱködƑ, tĂĄrsadalmi vĂĄltozĂĄsok elĂ©rĂ©sĂ©ben elkötelezett önkĂ©ntes mĂ©dia. Jelezte, hogy Panaszos csak most tett vĂ©djegybejelentĂ©st az indamedia szĂłra, az mĂ©g nincs megadva. Panaszos megadott Inda ĂĄbrĂĄs vĂ©djegyĂ©vel pedig nem tartotta összetĂ©veszthetƑnek domainjĂ©t. Jelezte, hogy az indamedia.hu-nak nincs is önĂĄllĂł weboldala, tovĂĄbbĂĄ, hogy a Google keresƑben nagysĂĄgrendekkel több talĂĄlat van az indymedia szĂłra, mint az indamedia szĂłra. Vitatta tovĂĄbbĂĄ Panaszos Inda elƑtaggal kezdƑdƑ többi vĂ©djegyĂ©t, illetve az ezekkel valĂł összetĂ©veszthetƑsĂ©get. ElƑadta, hogy Panaszos egy gyakorlatilag bevĂ©tel nĂ©lkĂŒli holding Zrt.

 

A TanĂĄcsadĂł TestĂŒlet (TT) az igĂ©nyelt domain esetleges jogellenessĂ©gĂ©t Ă©s megtĂ©vesztƑ voltĂĄt vizsgĂĄlta. Panaszos cĂ©gneve, domainje Ă©s a vitatott domain nem azonos. Panaszos viszont valĂłban rendelkezik friss magyar vĂ©djegybejelentĂ©ssel Ă©s az emlĂ­tett Ă©rvĂ©nyes szĂ­nes ĂĄbrĂĄs vĂ©djeggyel a 35, 38, 41. 42. osztĂĄlyokban. E vĂ©djegy hangsĂșlyos rĂ©sze az Inda szĂłelem, mĂ­g ĂĄbrĂĄs jellege minimĂĄlis. Az ĂĄrujegyzĂ©k kiterjed a reklĂĄmozĂĄsra, internetes szolgĂĄltatĂĄsokra Ă©s nem utolsĂłsorban a mĂ©dia tevĂ©kenysĂ©gre. TovĂĄbbi öt Ă©rvĂ©nyes vĂ©djegy is van Inda kezdettel, ezek az Indamedia Sales Kft. tulajdonĂĄban vannak, e cĂ©g honlapjĂĄra mutat az indamedia.hu domain is. Az Indamedia Sales Kft. Ă©rtĂ©kesĂ­ti az index.hu Ă©s tĂĄrsoldalainak pĂ©nzĂŒgyi bevĂ©telĂ©t jelentƑ tartalmakat, hirdetĂ©si felĂŒleteket. Az Index.hu egyetlen rĂ©szvĂ©nyese Panaszos.

 

A vĂ©djegy Ă©s a domain összehasonlĂ­tĂĄsakor figyelembe kell venni az ĂĄrujegyzĂ©ket Ă©s a gazdasĂĄgi tevĂ©kenysĂ©get is. Panaszolt a domain alatt gyanĂ­thatĂłan mĂ©dia tevĂ©kenysĂ©get vagy ezzel kapcsolatos gazdasĂĄgi tevĂ©kenysĂ©get kĂ­vĂĄn folytatni. Ez egyrĂ©szt a versenytĂĄrsi szerepet, mĂĄsrĂ©szt az adott szolgĂĄltatĂĄs (ĂĄrujegyzĂ©ki szolgĂĄltatĂĄs) teljes azonossĂĄgĂĄt jelzi. Az EurĂłpai BĂ­rĂłsĂĄg joggyakorlata szerint azonos ĂĄru/szolgĂĄltatĂĄs esetĂ©n lazĂĄbb összetĂ©veszthetƑsĂ©gi kapcsolat is elegendƑ a vĂ©djegy Ă©s egy megjelölĂ©s között a gyanĂ­thatĂł jogellenessĂ©ghez.

 

Az Indymedia szervezetrƑl az angol nyelvƱ WikipĂ©dia ad tĂĄjĂ©koztatĂłt, az elĂ©rhetƑ indiymedia.org lapon csak egy design nĂ©lkĂŒli linkgyƱjtemĂ©ny talĂĄlhatĂł. Panaszolt nem tĂĄmasztotta alĂĄ, hogy ezen szervezettel bĂĄrmilyen Ă©rdemi kapcsolatban lenne, Ă©s az Ƒ kĂ©pviseletĂŒkben jĂĄrna el. GyanĂ­thatĂł, hogy Panaszolt mĂ©dia tevĂ©kenysĂ©gĂ©t elsƑsorban az Index.hu körĂ© Ă©pĂŒlt Inda csoport ismertsĂ©gĂ©bƑl adĂłdĂł „farvizen” kĂ­vĂĄnnĂĄ folytatni. A „tisztessĂ©gtelen piaci magatartĂĄs Ă©s a versenykorlĂĄtozĂĄs tilalmĂĄrĂłl” szĂłlĂł 1996. Ă©vi LVII. törvĂ©ny 6/A. § (1) d) pontja szerint tilos egy versenytĂĄrs ĂĄrujelzƑjĂ©vel összetĂ©veszthetƑ megjelölĂ©st hasznĂĄlni, mert ez megtĂ©vesztƑ lehet a piaci szereplƑk szĂĄmĂĄra.

 

A fentiek miatt a TT gyanĂ­thatĂłan jogellenesnek Ă©s megtĂ©vesztƑnek talĂĄlja a domaint, mert okkal feltĂ©telezhetƑ, hogy a fogyasztĂłk az Inda csoporthoz, illetve az Index-hez köthetƑ sajtĂłanyagot vagy mĂ©dia felĂŒletet vĂ©lnek a domain mögött.

 

Fentiekre tekintettel a TT ĂĄllĂĄspontja szerint a domain igĂ©nylĂ©s a DRSZ 2.2.2 pontjĂĄba ĂŒtközik, ezĂ©rt az indymedia.hu domain nĂ©v Panaszolt rĂ©szĂ©re nem delegĂĄlhatĂł.

 

Jelen ÁllĂĄsfoglalĂĄst a TanĂĄcsadĂł TestĂŒlet egyhangĂșlag fogadta el, kĂŒlönvĂ©lemĂ©nyt egyik TestĂŒleti Tag sem kĂ­vĂĄnt csatolni. Az ÁllĂĄsfoglalĂĄs szövege a TanĂĄcsadĂł TestĂŒlet weboldalĂĄn (www.nic.hu/tt) teljes terjedelmĂ©ben közzĂ©tĂ©telre kerĂŒl.

 

Budapest, 2021. oktĂłber 1.

 

A TanĂĄcsadĂł TestĂŒlet nevĂ©ben:

 

 

Dr. Verebics JĂĄnos
Elnök
Sk.

Dombi GĂĄbor
TitkĂĄr
Sk.