Alternat√≠v VitarendezŇĎ F√≥rum

INFOMEDI√ĀTOR Informatikai Felhaszn√°l√≥v√©delmi Iroda

Tan√°csad√≥ Test√ľlete
 

A Tan√°csad√≥ Test√ľlet 9/2021. (VII. 21.) sz. √Āll√°sfoglal√°sa

A hajramagyarorszaghajramagyarok.hu domain regisztrációjával kapcsolatosan bejelentett panasz

(1076/2021. sz. √ľgy)

t√°rgy√°ban

 

A Tan√°csad√≥ Test√ľlet elŇĎtt a fenti √ľgysz√°mon bejelentett panaszt a Tan√°csad√≥ Test√ľlet megvizsg√°lta, a Szervezeti √©s Elj√°r√°si Szab√°lyzat (SZESZ) szerinti rendben megt√°rgyalta, majd a SZESZ szerinti szavaz√°si rendben, a szavaz√≥ tagok egys√©ges "igen" szavazat√°val, k√ľl√∂nv√©lem√©ny csatol√°sa n√©lk√ľl elfogadta a Test√ľlet t√∂bbs√©gi v√©lem√©ny√©t kifejezŇĎ jelen eseti √Āll√°sfoglal√°st.

A hajramagyarorszaghajramagyarok.hu domain, az ig√©nylŇĎ Budapest Consulting Kft. sz√°m√°ra nem deleg√°lhat√≥.

Indokol√°s:

 

A hajramagyarorszaghajramagyarok.hu domain nevet a Budapest Consulting Kft. (Ig√©nylŇĎ) ig√©nyelte.

 

Az elemzŇĎi k√©r√©sre, miszerint van-e az Ig√©nylŇĎnek n√©vhaszn√°lati jogosults√°ga (k√∂zismert politikai szlogen), tud-e ilyet igazolni, a Budapest Consulting Kft. nem adott elfogadhat√≥ magyar√°zatot, ez√©rt a domain n√©v kiad√°s√°t a Nyilv√°ntart√≥ ‚Äď a Domainregisztr√°ci√≥s Szab√°lyzat 1.2.3.5.- 1.2.3.8. pontjaiban foglalt jogai √©s k√∂teless√©gei alapj√°n, valamint az itt elŇĎ√≠rt elj√°r√°si rend betart√°s√°val - elutas√≠totta. Az elutas√≠t√°s ellen az Ig√©nylŇĎ a Tan√°csad√≥ Test√ľlet (TT) elj√°r√°s√°t kezdem√©nyezte.

 

Az Ig√©nylŇĎ √ľgyvezetŇĎje, √ļgy is, mint a ‚ÄěKARCMENTESAGYSEB√ČSZET Brand‚ÄĚ k√©pviselŇĎje, az √ľgyben az al√°bbi √©szrev√©teleket tette.

 

Az Ig√©nylŇĎ gazdas√°gi t√°rsas√°g Magyarorsz√°gon azon dolgozik, hogy a mag√°nszem√©lyeket, t√°rsas√°gokat √©s civilszervezeteket jogk√∂vetŇĎ, jogtiszta √©s transzparens magatart√°sra b√≠rja r√°, min√©l sz√©lesebb k√∂rben. Ez√©rt arra √∂szt√∂nzi az √ľzleti partnereit, munkat√°rsait √©s minden olyan embert, akivel kapcsolatba ker√ľl, hogy a mindennapi mŇĪk√∂d√©s√ľkben, a jogk√∂vetŇĎ, jogtiszta √©s transzparens magatart√°st tegy√©k elŇĎt√©rbe. Annak √©rdek√©ben, hogy a c√©g min√©l sz√©lesebb k√∂rben tudjon az effajta jogk√∂vet√©si norm√°knak megfelelŇĎ magatart√°sokra felh√≠v√≥ tev√©kenys√©g√©t v√©gezni, szeretn√© a www.hajramagyarorszaghajramagyarok.hu domain nevet haszn√°lni.

 

A c√©g a j√∂vŇĎben haszn√°land√≥ weboldal√°r√≥l semmilyen megt√©vesztŇĎ magatart√°st nem k√≠v√°n sem jogilag, sem pedig politikailag csin√°lni, a domain nem s√©rti a nagy brandek jogait, √≠gy alaptalan a Nyilv√°ntart√≥nak, a Domainregisztr√°ci√≥s Szab√°lyzat (DRSZ) 2.2.2/c. pontja alapj√°n t√∂rt√©nt elutas√≠t√°sa, mely szerint megt√©vesztŇĎ lenne a domain n√©v haszn√°lata √©s jelent√©startalma.

 

A Tan√°csad√≥ Test√ľlet (TT) az ig√©nyelt domain esetleges jogelleness√©g√©t √©s megt√©vesztŇĎ volt√°t vizsg√°lta.

 

A hajramagyarorszaghajramagyarok.hu domain n√©v kiad√°s√°nak elutas√≠t√°sa sor√°n a Nyilv√°ntart√≥ figyelembe vette a Tan√°csad√≥ Test√ľlet 1/2018. (III. 09.) sz√°m√ļ ‚ÄěA jogszab√°lyok saj√°tos elnevez√©s√©nek √©s a politikai jelmondatok jogv√©delme √∂sszef√ľgg√©s√©ben felmer√ľlt k√©rd√©sek √©s a stopsoros.hu domain n√©v ir√°nti ig√©nyl√©s teljes√≠thetŇĎs√©ge‚ÄĚ c√≠mŇĪ elvi √°ll√°sfoglal√°s√°t. A TT az √ľgy elb√≠r√°l√°sa sor√°n, szint√©n a hivatkozott elvi √°ll√°sfoglal√°sban r√∂gz√≠tett elvek alapj√°n j√°rt el.

 

A TT az ig√©nyelt domain n√©vben szereplŇĎ ‚ÄěHajr√° Magyarorsz√°g!‚ÄĚ illetve ‚ÄěHajr√° magyarok!‚ÄĚ kifejez√©sek politikai szlogenk√©nt val√≥ felhaszn√°l√°s√°t egy magyar politikai p√°rt, a FIDESZ √©s annak vezetŇĎje r√©sz√©rŇĎl, bizony√≠t√°s n√©lk√ľl is k√∂zismertnek tekintette. A kifejez√©seket Orb√°n Viktor 2002. √°prilis 13-√°n haszn√°lta elŇĎsz√∂r, ezt k√∂vetŇĎen pedig besz√©deit rendszeresen z√°rta a t√°rgyi politikai szlogenekkel. A t√°rgyi politikai jelmondatok rendszeresen feltŇĪnnek a korm√°nyp√°rt kommunik√°ci√≥j√°ban, Facebook oldalain, egy√©b internetes fel√ľletein √©s vide√≥in.

 

Ugyanakkor fenntartva a hivatkozott elvi √°ll√°sfoglal√°sban kifejtetteket, a TT v√©lem√©nye szerint a k√©t kifejez√©s, sem k√ľl√∂n-k√ľl√∂n, sem egy√ľttes haszn√°lata eset√©n sem minŇĎs√ľl a szerzŇĎi jogr√≥l sz√≥l√≥ 1999. √©vi LXXVI. t√∂rv√©ny (Szjt) alapj√°n, szerzŇĎi jogi v√©delmet √©lvezŇĎ szellemi alkot√°snak.

 

B√°r az Ig√©nylŇĎ, mint √°ltala vitt brandk√©nt, illetve ennek k√©pviselŇĎjek√©nt hivatkozott a ‚ÄěKARCMENTESAGYSEB√ČSZET Brand‚ÄĚ-re, de a TT vizsg√°lata sor√°n ilyen v√©djegyet √©s brandet nem tal√°lt, a c√©gnyilv√°ntart√°sban ezen a n√©ven szereplŇĎ Kft pedig jogi relevanci√°val nem b√≠r. Az Ig√©nylŇĎ ezen hivatkoz√°s√°t ez√©rt a TT √©rtelmezni √©s a t√°rgyi domain √ľggyel √∂sszef√ľgg√©sbe hozni nem tudta.

 

Mivel az ismert adatok alapj√°n jogi, ezen bel√ľl szerzŇĎi jogi, v√©djegy-, vagy versenyjogi k√©rd√©s vagy jogszab√°llyal val√≥ ellent√©t nem mer√ľlt fel, a TT az ig√©nyl√©s jogelleness√©g√©t nem √°llap√≠totta meg.

 

Ezt támasztja alá, hogy bár az igényelt domain közismert politikai szlogeneket tartalmaz, de ezen kifejezések használatától - pl. sportesemények kapcsán -, senki sincs elzárva, ezen kifejezések használatának kizárólagosságára senki sem jogosult, ilyen kizárólagosságra jogvédelmet senki sem élvez.

 

A másik vizsgálandó kérdés, a megtévesztés kapcsán a TT hivatkozik a hatályos Domainregisztrációs Szabályzat alábbi rendelkezésére.

 

2.2.2    Nem v√°laszthat√≥ √©s haszn√°lhat√≥ olyan domain n√©v, amely jelent√©startalm√°ra √©s/vagy haszn√°lat√°ra n√©zve gyan√≠that√≥an:

a.            a) jogellenes, vagy

b.            b) gyŇĪl√∂let-, vagy f√©lelmet keltŇĎ, vagy

c.            c) megt√©vesztŇĎ.

 

Ezalapj√°n nem deleg√°lhat√≥ gyan√≠that√≥an megt√©vesztŇĎ domain n√©v.

 

A megt√©veszt√©s √©rtelmez√©se tekintet√©ben m√°r a Tan√°csad√≥ Test√ľlet ‚ÄěA Deleg√°ci√≥s √©s Regisztr√°ci√≥s Szab√°lyzat szerinti priorit√°sos ig√©nyek √©s a jogszab√°ly alapj√°n gyakorolhat√≥ kiz√°r√≥lagos elsŇĎbbs√©gi jogok √ľtk√∂z√©s√©rŇĎl √©s a megt√©vesztŇĎ domain n√©v ig√©nyl√©s teljes√≠t√©s√©nek tilalma t√°rgy√°ban‚ÄĚ hozott 6/2000. (V.24.) Elvi √Āll√°sfoglal√°sa is adott, az√≥ta is k√∂vetett ir√°nymutat√°st, illetve a TT m√°s elvi √©s sz√°mos egyedi √°ll√°sfoglal√°sa is tartalmazott e vonatkoz√°sban √©rtelmez√©st.

A 6/2000. (V.24.) Elvi √Āll√°sfoglal√°sa 2.7. pontja a k√∂vetkezŇĎket tartalmazza:

 

‚Äě2.7 K√©ts√©gtelen, hogy az 5.6 pont √©rtelmez√©se kapcs√°n a legt√∂bb k√©rd√©st a megt√©veszt√©s fogalm√°nak meghat√°roz√°sa vetette fel. A magyar jog a megt√©veszt√©s fogalm√°t t√°g k√∂rben haszn√°lja. A Ptk. 210. ¬ß √°ltal√°nos jelleggel tartalmazza a szerzŇĎd√©s kapcsolatokban a t√©ved√©s, megt√©veszt√©s fogalm√°t. A Polg√°ri T√∂rv√©nyk√∂nyv √©rtelmez√©s√©ben megt√©veszt√©s alatt olyan sz√°nd√©kos magatart√°st √©rt√ľnk, melynek c√©lja m√°s t√©ved√©sbe ejt√©se. A domain deleg√°ci√≥s √©s regisztr√°ci√≥s jogviszonyban a megt√©veszt√©snek legt√∂bbsz√∂r nem ezzel a form√°j√°val tal√°lkozunk, b√°r term√©szetesen ennek lehetŇĎs√©ge sem kiz√°rt. A megt√©veszt√©s e k√∂rben a v√°lasztott n√©vvel, annak jelent√©startalm√°val, s a domain nevet ig√©nylŇĎ szem√©llyel, szervezettel hozhat√≥ √∂sszef√ľgg√©sbe, azaz az Internet haszn√°l√≥iban azt a l√°tszatot keltheti, hogy a domain n√©v √©s annak m√∂g√∂ttes jelent√©startalma (a sz√≥val azonos√≠tott vagy azonos√≠that√≥ szolg√°ltat√°s, √°ru, szem√©ly, szem√©ly√∂sszess√©g, gazd√°lkod√≥ szervezet, t√°rsadalmi szervezet, int√©zm√©nyt stb.) egym√°ssal k√∂zvetlen √∂sszef√ľgg√©sbe hozhat√≥, a domain n√©v alatt azt a szolg√°ltat√°st, √°rut, szem√©lyt, szem√©ly√∂sszess√©get, gazd√°lkod√≥ szervezetet, t√°rsadalmi szervezetet, int√©zm√©nyt, illetve a nev√©vel, tev√©kenys√©g√©vel kapcsolatos inform√°ci√≥t tal√°lhatnak.‚ÄĚ

 

Ahogy azt a Tan√°csad√≥ Test√ľlet 1/2018. (III. 09.) Elvi √Āll√°sfoglal√°sa is tartalmazza, a TT teh√°t ‚Äěa megt√©veszt√©s tilalm√°t nem gazdas√°gi √©rtelemben ragadta meg, hanem a domain n√©v √©s az alatta el√©rhetŇĎ inform√°ci√≥ √∂sszef√ľgg√©s√©ben.‚ÄĚ

 

A jelen domain √ľgy kapcs√°n teh√°t a megt√©veszt√©s k√©rd√©se akk√©nt vizsg√°land√≥, hogy az ig√©nyelt domain vonatkoz√°s√°ban az internet haszn√°l√≥i milyen inform√°ci√≥kra, tartalomra sz√°m√≠tanak, a domain nevet milyen szervezettel, politikai ir√°nyvonallal hozz√°k √∂sszef√ľgg√©sbe √©s ezt fedi-e az ig√©nylŇĎ √°ltal megjel√∂lt haszn√°lati sz√°nd√©k?

 

A TT ‚Äď ahogy kor√°bban jelezt√ľk -, az ig√©nyelt domain n√©v politikai szlogenk√©nt val√≥ felhaszn√°l√°s√°t k√∂zismertnek tekinti. Ezen politikai szlogenek haszn√°lata egy√©rtelmŇĪen egy magyar politikai p√°rthoz √©s annak vezetŇĎj√©hez k√∂tŇĎdik. A m√©di√°ban visszat√©rŇĎen megjelenŇĎ a t√°rgyi politikai jelmondatok, a szlogenek √©s a korm√°nyp√°rt illetve a minisztereln√∂k k√∂z√∂tti szoros kapcsolatra utalnak, amely alapj√°n a politikai szlogeneket tartalmaz√≥ domain n√©vrŇĎl alaposan feltehetŇĎ, hogy azt a felhaszn√°l√≥k a FIDESZ, a jelenlegi korm√°nyp√°rt tev√©kenys√©g√©hez, internetes megjelen√©s√©hez k√∂tik. Az √°tlagos internet haszn√°l√≥ teh√°t alappal asszoci√°l arra, hogy a k√∂zismert politikai szlogeneket tartalmaz√≥ domain n√©v alatti web oldalon, az adott politikai p√°rt ir√°nyvonal√°val, tev√©kenys√©g√©vel kapcsolatos inform√°ci√≥kat fog tal√°lni, amely miatt a domain n√©v Ig√©nylŇĎ √°ltali haszn√°lata, gyan√≠that√≥an megt√©vesztŇĎ lehet.

 

Fentieken t√ļl a TT megjegyzi, hogy b√°r a ‚ÄěFarvizen haj√≥z√°s‚ÄĚ n√©ven ismert jelens√©g, amely egy c√©gn√©v, v√©djegy, brand, √ľzleti szlogen stb. k√∂zismerts√©g√©t haszn√°lja ki tisztess√©gtelen√ľl, elsŇĎsorban a gazdas√°gi, √ľzleti szf√©r√°ban mer√ľl fel, jelen esetben is felt√©telezhetŇĎ, hogy egy politikai p√°rt √°ltal k√∂zismertt√© tett szlogen, m√°s szem√©ly √°ltal, domain n√©vk√©nt t√∂rt√©nŇĎ haszn√°lata, tisztess√©gtelen√ľl haszn√°ln√° ki e szervezet politikai marketing tev√©kenys√©g√©t.

 

Mindezek alapj√°n az Ig√©nylŇĎnek ‚Äď a becs√ľlendŇĎ √©s t√°rsadalmilag is hasznos c√©lja megval√≥s√≠t√°s√°hoz ‚Äď m√°s domain nevet kell v√°lasztania, mivel a TT √°ll√°spontja szerint, a t√°rgyi domain Ig√©nylŇĎ √°ltali haszn√°lata, a DRSZ 2.2.2/c. pontja szerint gyan√≠that√≥an megt√©vesztŇĎ, √≠gy r√©sz√©re a hajramagyarorszaghajramagyarok.hu domain n√©v nem deleg√°lhat√≥.

 

Jelen √Āll√°sfoglal√°st a Tan√°csad√≥ Test√ľlet egyhang√ļlag fogadta el, k√ľl√∂nv√©lem√©nyt egyik Test√ľleti Tag sem k√≠v√°nt csatolni. Az √Āll√°sfoglal√°s sz√∂vege a Tan√°csad√≥ Test√ľlet weboldal√°n (https://info.domain.hu/tt/eseti_allasfoglalasok) teljes terjedelm√©ben k√∂zz√©t√©telre ker√ľl.

 

Budapest, 2021. j√ļlius 21.

 

A Tan√°csad√≥ Test√ľlet nev√©ben:

 

Dr. Verebics J√°nos
Elnök
Sk.

Dombi G√°bor
Titk√°r
Sk.