Alternat√≠v VitarendezŇĎ F√≥rum

INFOMEDI√ĀTOR Informatikai Felhaszn√°l√≥v√©delmi Iroda

Tan√°csad√≥ Test√ľlete

 

A Tan√°csad√≥ Test√ľlet 7/2021. (VII. 06.) sz. √Āll√°sfoglal√°sa

 

A porfestŇĎ.hu domain n√©v regisztr√°ci√≥j√°val kapcsolatosan bejelentett panasz

 

(1073/2021. sz. √ľgy)

 

t√°rgy√°ban

 

A Tan√°csad√≥ Test√ľlet elŇĎtt a fenti √ľgysz√°mon bejelentett panaszt a Tan√°csad√≥ Test√ľlet megvizsg√°lta, a Szervezeti √©s Elj√°r√°si Szab√°lyzat (SZESZ) szerinti rendben megt√°rgyalta, majd a SZESZ szerinti szavaz√°si rendben, a szavaz√≥ tagok egys√©ges ‚Äěigen‚ÄĚ szavazat√°val, k√ľl√∂nv√©lem√©ny csatol√°sa n√©lk√ľl elfogadta a Test√ľlet t√∂bbs√©gi v√©lem√©ny√©t kifejezŇĎ jelen eseti √Āll√°sfoglal√°st.

 

A porfestŇĎ.hu domain n√©v az ig√©nylŇĎ [mag√°nszem√©ly] r√©sz√©re deleg√°lhat√≥.

 

Indokol√°s:

 

A porfestŇĎ.hu domain n√©v deleg√°l√°s√°t egy mag√°nszem√©ly (‚ÄěPanaszolt‚ÄĚ) k√©rte a Freemium Kft.-n√©l, amely ellen az S-77 Kft. (1192 Budapest, Zalaegerszeg u. 48.) (‚ÄěPanaszos‚ÄĚ) ny√ļjtott be hat√°ridŇĎben kifog√°st √©s eseti √°ll√°sfoglal√°s ir√°nti k√©relmet.

 

Panaszos kifejtette, hogy az ig√©nyelt domainre 2021.05.20-√°n ny√ļjtott be megrendel√©st a kiv√°lasztott regisztr√°torhoz a szinterezŇĎ.hu domain n√©v megrendel√©ssel egy√ľtt. A regisztr√°l√°si d√≠jakat megfizette, de a szolg√°ltat√≥ rendszer√©be a kit√∂lt√∂tt domain ig√©nylŇĎlapot 2021.06.01-√©n t√∂lt√∂tte fel. A regisztr√°tor ekkor √©rtes√≠tette, hogy az ig√©nyelt domaint 2021.05.27-√©n m√°r regisztr√°lt√°k.

 

Panaszos k√©relme indokol√°sak√©nt kifejtette, hogy gazdas√°gi tev√©kenys√©ge k√∂r√©ben f√©mmegmunk√°l√°ssal foglalkozik, ennek k√∂r√©ben egyik legfontosabb elj√°r√°sa a szinterez√©s vagy porfest√©s. Az ig√©nyelt domaineket a k√∂zelj√∂vŇĎben indul√≥ porfestŇĎ, vagy m√°s n√©ven szinterezŇĎ √ľzeme indul√°s√°hoz ig√©nyelte. √Āll√°spontja szerint a domain n√©v megszerz√©s√©nek elmarad√°sa piaci h√°tr√°nyt okoz neki. Megl√°t√°sa szerint a domain nevet Panaszos azzal a c√©llal ig√©nyelte, hogy a haszn√°lat√°t az √°ltala kiv√°lasztott regisztr√°tor√©n√°l magasabb d√≠j ellen√©ben biztos√≠tsa sz√°m√°ra, erre bizony√≠t√©kot nem csatolt. Panasz√°hoz mell√©kelte a domain ig√©nylŇĎlap, a c√©gkivonata √©s al√°√≠r√°si c√≠mp√©ld√°nya √©s a vonatkoz√≥ elj√°r√°si d√≠jak banki igazol√°sainak m√°solatait.

A panaszra a Panaszos regisztr√°tora v√°laszolt, √©s elŇĎadta, hogy ‚Äěaz igénylés módja nem ütközött a szabályzatba, a regisztrációs igény az ININET Kft.-n keresztül került elsőnek beadásra, a domain nem védjegyes és az igénylőnek a neve nem kapcsolódik egyik domain névhez sem‚ÄĚ.

A Tan√°csad√≥ Test√ľlet (TT) a rendelkez√©sre √°ll√≥ adatokb√≥l √©s az online nyilv√°nosan el√©rhetŇĎ inform√°ci√≥k alapj√°n d√∂nt√∂tt. A TT az elj√°r√°s keret√©ben a DRSZ 2.2.2 pontj√°ban foglalt kiz√°r√≥ okok megl√©t√©t vizsg√°lta. Eszerint nem v√°laszthat√≥ √©s haszn√°lhat√≥ olyan domain n√©v, amely jelent√©startalm√°ra √©s/vagy haszn√°lat√°ra n√©zve gyan√≠that√≥an jogellenes, vagy gyŇĪl√∂let-, vagy f√©lelmet keltŇĎ, vagy megt√©vesztŇĎ.

 

A fenti krit√©riumok k√∂z√ľl panaszos egyikre sem hivatkozott.

 

A TT a tov√°bbiakban azt vizsg√°lta, hogy befogadhat√≥-e a panaszolt regisztr√°tor√°nak levele. Mivel a TT elj√°r√°sa nem hat√≥s√°gi elj√°r√°s, √≠gy nem hagyta figyelmen k√≠v√ľl a regisztr√°tori levelet.

 

A TT meg√°llap√≠totta, hogy a domain n√©v ‚Äě.hu‚ÄĚ TLD-n k√≠v√ľli karaktersora √©rtelmes magyar jelent√©startalommal b√≠r√≥ kifejez√©s, le√≠r√≥ k√∂zn√©v. Ez az ipari elj√°r√°s a Panaszoson k√≠v√ľl sz√°mos c√©g szolg√°ltat√°sai k√∂z√∂tt megtal√°lhat√≥, √≠gy sem maga az elj√°r√°s, sem annak v√©gz√©se, vagy maga az elnevez√©s nem k√∂thetŇĎ kiz√°r√≥lagosan Panaszoshoz. A TT meg√°llap√≠totta tov√°bb√°, hogy a domain interneten el√©rhetŇĎ tartalma alatt a szinterez√©s.com oldalra t√∂rt√©nŇĎ automatikus √°tir√°ny√≠t√°s ut√°n jelenleg a fent ismertetett ipari elj√°r√°st k√≠n√°l√≥ szolg√°ltat√°sok tal√°lhat√≥k.¬† Az elj√°r√°sban √∂sszess√©g√©ben nem mer√ľlt fel sem jogelleness√©gre, sem megt√©veszt√©sre utal√≥ adat.

 

A Panaszos által említett, de alá nem támasztott, az igénylésre vonatkozó anyagi haszonszerzési célnak a vizsgálata nem jelent a domain szerzését kizáró okot.

A TT az eset √∂sszes k√∂r√ľlm√©ny√©nek alapos megfontol√°sa ut√°n arra az √°ll√°spontra helyezkedett, - osztva Panaszolt regisztr√°tor√°nak √°ll√°spontj√°t,- hogy a domain ig√©nyl√©se nem √ľtk√∂zik a Domainregisztr√°ci√≥s Szab√°lyzat rendelkez√©seibe. Az ig√©nyelt domain n√©v k√ľl√∂nleges megk√ľl√∂nb√∂ztetŇĎ k√©pess√©ggel nem rendelkezŇĎ, le√≠r√≥ jellegŇĪ kifejez√©s, a f√©mmegmunk√°l√°s egyik elj√°r√°s√°ra utal, annak v√©gzŇĎj√©t jel√∂li. A TT √°lland√≥ gyakorlat√°ban is megjelenŇĎen az ilyen le√≠r√≥ k√∂zszavakon alapul√≥ domain nevek haszn√°l√≥inak sz√°m√≠taniuk kell arra, hogy m√°s szem√©lyek is jogszerŇĪen ig√©nyelhetik √©s haszn√°lhatj√°k a kifejez√©st domain n√©vk√©nt.

A TT felh√≠vja Panaszos figyelm√©t arra, hogy a .hu alatti domainek ig√©nyl√©s√©n√©l √°ltal√°noss√°gban a ‚Äěfirst come-first served‚ÄĚ, vagyis az ig√©nyl√©sek idŇĎbeli elsŇĎbbs√©g√©nek elve √©rv√©nyes√ľl. ¬†Ig√©nyl√©snek nem a d√≠j befizet√©se, hanem az ig√©nylŇĎlap kit√∂lt√©se minŇĎs√ľl. A Domainregisztr√°ci√≥s Szab√°lyzat r√©szletesen rendelkezik a domain ig√©nyl√©s menet√©rŇĎl, t√∂bbek k√∂z√∂tt az 1.2.2. pontban arr√≥l, hogy az ig√©nyl√©s √©rv√©nyess√©g√©nek felt√©tele, hogy a domain-ig√©nylŇĎ a deleg√°l√°s-ig√©nyl√©s√©ben a val√≥s√°gnak megfelelŇĎen az √∂sszes k√∂telezŇĎ adatot megadja √©s nyilatkozatot megtegye. √ćgy teh√°t a kiv√°lasztott domain n√©vre vonatkoz√≥ megrendel√©s lead√°sa √∂nmag√°ban nem jelenti az ig√©nyl√©s megt√∂rt√©nt√©t, az a Domainregisztr√°ci√≥s Szab√°lyzat √©s a kiv√°lasztott regisztr√°tor t√°j√©koztat√≥ja √©s szerzŇĎd√©si felt√©telei szerint is a vonatkoz√≥ d√≠jak befizet√©s√©vel √©s az ig√©nylŇĎlap hi√°nytalanul a regisztr√°torhoz t√∂rt√©nŇĎ beny√ļjt√°s√°val val√≥sult meg jelen esetben ‚Äď ahogy arra egy√©bk√©nt a Panaszos is utalt beadv√°ny√°ban. Mindezek figyelembev√©tel√©vel a Panaszolt ig√©nyl√©se megelŇĎzte a Panaszos ig√©nyl√©s√©t, teh√°t azt kell teljes√≠teni. ¬†

Fentiekre tekintettel a TT a panaszt nem tal√°lta megalapozottnak, a TT v√©lem√©nye szerint az ig√©nyl√©s nem √ľtk√∂zik a DRSZ rendelkez√©seibe, √©s a t√°rgyi √ľgyben a TT √°ll√°spontja szerint az idŇĎbeli elsŇĎbbs√©g alapelv√©nek kell √©rv√©nyes√ľlnie. Mindezek alapj√°n a TT √ļgy d√∂nt√∂tt, hogy a ‚ÄěporfestŇĎ.hu‚ÄĚ domain n√©v az ig√©nylŇĎ r√©sz√©re deleg√°lhat√≥.

 

A TT v√©gezet√ľl felh√≠vja a Panaszolt figyelm√©t arra, hogy az ig√©nyelt domain haszn√°lat√°nak is mindenben meg kell felelnie a vonatkoz√≥ jogszab√°lyok √©s a DRSZ rendelkez√©seinek.

 

Jelen √Āll√°sfoglal√°st a Tan√°csad√≥ Test√ľlet egyhang√ļlag fogadta el, k√ľl√∂nv√©lem√©nyt egyik Test√ľleti Tag sem k√≠v√°nt csatolni. Az √Āll√°sfoglal√°s sz√∂vege a Tan√°csad√≥ Test√ľlet weboldal√°n (https://info.domain.hu/tt/eseti_allasfoglalasok) teljes terjedelm√©ben k√∂zz√©t√©telre ker√ľl.

 

Budapest, 2021. j√ļlius 6.

 

A Tan√°csad√≥ Test√ľlet nev√©ben:

 

 

 

 

……………………………………………
dr. Verebics J√°nos

Elnök

Sk.

…………………………………………………
Dombi G√°bor

Titk√°r

Sk.