Alternatív Vitarendező Fórum

INFOMEDIÁTOR Informatikai Felhasználóvédelmi Iroda

Tanácsadó Testülete

 

A Tanácsadó Testület 7/2021. (VII. 06.) sz. Állásfoglalása

 

A porfestő.hu domain név regisztrációjával kapcsolatosan bejelentett panasz

 

(1073/2021. sz. ügy)

 

tárgyában

 

A Tanácsadó Testület előtt a fenti ügyszámon bejelentett panaszt a Tanácsadó Testület megvizsgálta, a Szervezeti és Eljárási Szabályzat (SZESZ) szerinti rendben megtárgyalta, majd a SZESZ szerinti szavazási rendben, a szavazó tagok egységes „igen” szavazatával, különvélemény csatolása nélkül elfogadta a Testület többségi véleményét kifejező jelen eseti Állásfoglalást.

 

A porfestő.hu domain név az igénylő [magánszemély] részére delegálható.

 

Indokolás:

 

A porfestő.hu domain név delegálását egy magánszemély („Panaszolt”) kérte a Freemium Kft.-nél, amely ellen az S-77 Kft. (1192 Budapest, Zalaegerszeg u. 48.) („Panaszos”) nyújtott be határidőben kifogást és eseti állásfoglalás iránti kérelmet.

 

Panaszos kifejtette, hogy az igényelt domainre 2021.05.20-án nyújtott be megrendelést a kiválasztott regisztrátorhoz a szinterező.hu domain név megrendeléssel együtt. A regisztrálási díjakat megfizette, de a szolgáltató rendszerébe a kitöltött domain igénylőlapot 2021.06.01-én töltötte fel. A regisztrátor ekkor értesítette, hogy az igényelt domaint 2021.05.27-én már regisztrálták.

 

Panaszos kérelme indokolásaként kifejtette, hogy gazdasági tevékenysége körében fémmegmunkálással foglalkozik, ennek körében egyik legfontosabb eljárása a szinterezés vagy porfestés. Az igényelt domaineket a közeljövőben induló porfestő, vagy más néven szinterező üzeme indulásához igényelte. Álláspontja szerint a domain név megszerzésének elmaradása piaci hátrányt okoz neki. Meglátása szerint a domain nevet Panaszos azzal a céllal igényelte, hogy a használatát az általa kiválasztott regisztrátorénál magasabb díj ellenében biztosítsa számára, erre bizonyítékot nem csatolt. Panaszához mellékelte a domain igénylőlap, a cégkivonata és aláírási címpéldánya és a vonatkozó eljárási díjak banki igazolásainak másolatait.

A panaszra a Panaszos regisztrátora válaszolt, és előadta, hogyaz igénylés módja nem ütközött a szabályzatba, a regisztrációs igény az ININET Kft.-n keresztül került elsőnek beadásra, a domain nem védjegyes és az igénylőnek a neve nem kapcsolódik egyik domain névhez sem”.

A Tanácsadó Testület (TT) a rendelkezésre álló adatokból és az online nyilvánosan elérhető információk alapján döntött. A TT az eljárás keretében a DRSZ 2.2.2 pontjában foglalt kizáró okok meglétét vizsgálta. Eszerint nem választható és használható olyan domain név, amely jelentéstartalmára és/vagy használatára nézve gyaníthatóan jogellenes, vagy gyűlölet-, vagy félelmet keltő, vagy megtévesztő.

 

A fenti kritériumok közül panaszos egyikre sem hivatkozott.

 

A TT a továbbiakban azt vizsgálta, hogy befogadható-e a panaszolt regisztrátorának levele. Mivel a TT eljárása nem hatósági eljárás, így nem hagyta figyelmen kívül a regisztrátori levelet.

 

A TT megállapította, hogy a domain név „.hu” TLD-n kívüli karaktersora értelmes magyar jelentéstartalommal bíró kifejezés, leíró köznév. Ez az ipari eljárás a Panaszoson kívül számos cég szolgáltatásai között megtalálható, így sem maga az eljárás, sem annak végzése, vagy maga az elnevezés nem köthető kizárólagosan Panaszoshoz. A TT megállapította továbbá, hogy a domain interneten elérhető tartalma alatt a szinterezés.com oldalra történő automatikus átirányítás után jelenleg a fent ismertetett ipari eljárást kínáló szolgáltatások találhatók.  Az eljárásban összességében nem merült fel sem jogellenességre, sem megtévesztésre utaló adat.

 

A Panaszos által említett, de alá nem támasztott, az igénylésre vonatkozó anyagi haszonszerzési célnak a vizsgálata nem jelent a domain szerzését kizáró okot.

A TT az eset összes körülményének alapos megfontolása után arra az álláspontra helyezkedett, - osztva Panaszolt regisztrátorának álláspontját,- hogy a domain igénylése nem ütközik a Domainregisztrációs Szabályzat rendelkezéseibe. Az igényelt domain név különleges megkülönböztető képességgel nem rendelkező, leíró jellegű kifejezés, a fémmegmunkálás egyik eljárására utal, annak végzőjét jelöli. A TT állandó gyakorlatában is megjelenően az ilyen leíró közszavakon alapuló domain nevek használóinak számítaniuk kell arra, hogy más személyek is jogszerűen igényelhetik és használhatják a kifejezést domain névként.

A TT felhívja Panaszos figyelmét arra, hogy a .hu alatti domainek igénylésénél általánosságban a „first come-first served”, vagyis az igénylések időbeli elsőbbségének elve érvényesül.  Igénylésnek nem a díj befizetése, hanem az igénylőlap kitöltése minősül. A Domainregisztrációs Szabályzat részletesen rendelkezik a domain igénylés menetéről, többek között az 1.2.2. pontban arról, hogy az igénylés érvényességének feltétele, hogy a domain-igénylő a delegálás-igénylésében a valóságnak megfelelően az összes kötelező adatot megadja és nyilatkozatot megtegye. Így tehát a kiválasztott domain névre vonatkozó megrendelés leadása önmagában nem jelenti az igénylés megtörténtét, az a Domainregisztrációs Szabályzat és a kiválasztott regisztrátor tájékoztatója és szerződési feltételei szerint is a vonatkozó díjak befizetésével és az igénylőlap hiánytalanul a regisztrátorhoz történő benyújtásával valósult meg jelen esetben – ahogy arra egyébként a Panaszos is utalt beadványában. Mindezek figyelembevételével a Panaszolt igénylése megelőzte a Panaszos igénylését, tehát azt kell teljesíteni.  

Fentiekre tekintettel a TT a panaszt nem találta megalapozottnak, a TT véleménye szerint az igénylés nem ütközik a DRSZ rendelkezéseibe, és a tárgyi ügyben a TT álláspontja szerint az időbeli elsőbbség alapelvének kell érvényesülnie. Mindezek alapján a TT úgy döntött, hogy a „porfestő.hu” domain név az igénylő részére delegálható.

 

A TT végezetül felhívja a Panaszolt figyelmét arra, hogy az igényelt domain használatának is mindenben meg kell felelnie a vonatkozó jogszabályok és a DRSZ rendelkezéseinek.

 

Jelen Állásfoglalást a Tanácsadó Testület egyhangúlag fogadta el, különvéleményt egyik Testületi Tag sem kívánt csatolni. Az Állásfoglalás szövege a Tanácsadó Testület weboldalán (https://info.domain.hu/tt/eseti_allasfoglalasok) teljes terjedelmében közzétételre kerül.

 

Budapest, 2021. július 6.

 

A Tanácsadó Testület nevében:

 

 

 

 

……………………………………………
dr. Verebics János

Elnök

Sk.

…………………………………………………
Dombi Gábor

Titkár

Sk.