Alternat√≠v VitarendezŇĎ F√≥rum

INFOMEDI√ĀTOR Informatikai Felhaszn√°l√≥v√©delmi Iroda

Tan√°csad√≥ Test√ľlete
 

A Tan√°csad√≥ Test√ľlet 5/2021. (V. 13.) sz. √Āll√°sfoglal√°sa

A prezero.hu domain regisztrációjával kapcsolatosan bejelentett panasz

(1072/2021. sz. √ľgy)

t√°rgy√°ban

 

A Tan√°csad√≥ Test√ľlet elŇĎtt a fenti √ľgysz√°mon bejelentett panaszt a Tan√°csad√≥ Test√ľlet megvizsg√°lta, a Szervezeti √©s Elj√°r√°si Szab√°lyzat (SZESZ) szerinti rendben megt√°rgyalta, majd a SZESZ szerinti szavaz√°si rendben, a szavaz√≥ tagok egys√©ges "igen" szavazat√°val, k√ľl√∂nv√©lem√©ny csatol√°sa n√©lk√ľl elfogadta a Test√ľlet t√∂bbs√©gi v√©lem√©ny√©t kifejezŇĎ jelen eseti √Āll√°sfoglal√°st.

A prezero.hu domain az ig√©nylŇĎ mag√°nszem√©ly sz√°m√°ra deleg√°lhat√≥.

Indokol√°s:

 

A prezero.hu.hu domain nevet egy magánszemély (Panaszolt) igényelte.

 

Az ig√©nyl√©s ellen ‚Äď jogi k√©pviselŇĎje √ļtj√°n - PreZero Lizenz GmbH (Panaszos) ny√ļjtott be kifog√°st. ElŇĎad√°sa szerint a PreZero egy √ļj m√°rkajelz√©s a n√∂vekvŇĎ hullad√©kgazd√°lkod√°si, v√°logat√°si √©s √ļjrafeldolgoz√°si piacon. A v√°llalat az egyik vezetŇĎ hullad√©klerak√≥, √ļjrahasznos√≠t√≥-kezelŇĎ, t√∂bb mint 80 telephellyel rendelkezik N√©metorsz√°gban √©s Eur√≥p√°ban.

 

PreZero Lizenz GmbH a ’PREZERO’ megjelölést cégnévként, védjegyként és domain névként (www.prezero.com) is használja, továbbá kizárólagos jogosultja számos - a PREZERO szót tartalmazó - európai uniós szó- és ábrás védjegynek, melyek oltalma Magyarországra is kiterjed, így az alábbi védjegyeknek is:

EUTM 017700014 sz. PREZERO v√©djegy, 2018. janu√°r 17 -i elsŇĎbbs√©ggel,

EUTM 018226551 sz. PREZERO v√©djegy, 2020. √°prilis 16-i elsŇĎbbs√©ggel.

 

A vonatkozó lajstromkivonatokat a Panaszos csatolta.

 

A Panaszos szerint, v√©djegye m√°r ismert lehet a magyar √©rdeklŇĎdŇĎk sz√°m√°ra is, mivel az elŇĎfordul magyar nyelvŇĪ oldalakon is, ez√©rt megjel√∂l√©st vele azonos√≠thatj√°k az √©rintett fogyaszt√≥k.

 

Kifogása jogi indoklásaként a Panaszos hivatkozott a Domainregisztrációs Szabályzat (DRSZ) 2.2.2 pontjára, mely alapján "nem választható és használható olyan domain név, amely jelentéstartalmára nézve és/vagy használatára nézve gyaníthatóan jogellenes, vagy

megbotr√°nkoz√°st, f√©lelmet keltŇĎ, vagy megt√©vesztŇĎ", tov√°bb√° a v√©djegyek √©s f√∂ldrajzi √°rujelzŇĎk oltalm√°r√≥l sz√≥l√≥ 1997. √©vi XI. tv. (Vt.) al√°bbi szakaszaira.

 

A Vt. 12. §

"(1) A védjegyoltalom alapján a védjegyjogosultnak kizárólagos joga van a védjegy használatára.

(2) A kiz√°r√≥lagos haszn√°lati jog alapj√°n a v√©djegyjogosult b√°rkivel szemben fell√©phet, aki enged√©lye n√©lk√ľl gazdas√°gi tev√©kenys√©g k√∂r√©ben haszn√°l (...)

b) olyan megjelölést, amelyet a fogyasztók a védjeggyel összetéveszthetnek a megjelölés és a védjegy azonossága vagy hasonlósága, valamint az érintett áruk, illetve szolgáltatások azonossága vagy hasonlósága miatt; (...)

 

A Vt. 27. §

(1) Védjegybitorlást követ el, aki a 12. §-ban foglalt rendelkezések megsértésével a védjegyet jogosulatlanul használja."

 

ElŇĎadta, hogy az Eur√≥pai Parlament √©s a Tan√°cs (EU) 2017/1001 rendelete (2017. j√ļnius 14.) a fentiekkel megegyezŇĎ szab√°lyoz√°st tartalmaz az eur√≥pai uni√≥s v√©djegyoltalom tekintet√©ben.

 

A Panaszos √°ll√°spontja szerint a <prezero.hu> domain n√©v √∂sszet√©veszthetŇĎ a PREZERO ‚Äô v√©djegy√©vel mivel a k√©t megjel√∂l√©s csup√°n a megk√ľl√∂nb√∂ztetŇĎ k√©pess√©ggel nem rendelkezŇĎ .hu orsz√°gk√≥dban k√ľl√∂nb√∂zik √©s a domain n√©v teljes eg√©sz√©ben mag√°ban foglalja a v√©djegyet.

 

Mivel a Panaszos a ‚ÄôPREZERO‚Äô v√©djegy haszn√°lat√°ra a Panaszolt r√©sz√©re enged√©lyt nem adott, illetve ahhoz nem j√°rult hozz√°, a domain regisztr√°l√°sa eset√©n az ig√©nylŇĎ gyan√≠that√≥an v√©djegybitorl√°st k√∂vetne el.

 

Val√≥sz√≠nŇĪ, tov√°bb√° hogy a Panaszolt a v√©djegy k√∂zismerts√©g√©t √©s j√≥ h√≠rnev√©t pr√≥b√°lja a domain regisztr√°l√°s√°val rosszhiszemŇĪen kihaszn√°lni, √©s ez√°ltal tisztess√©gtelen gazdas√°gi elŇĎnyh√∂z jutni. Az √∂sszet√©veszthetŇĎs√©g √©s a fogyaszt√≥k megt√©veszt√©s√©nek vesz√©ly√©re tekintettel a domain regisztr√°l√°sa s√ļlyosan s√©rten√© a v√©djegyjogosult v√©djegyoltalmi jogait √©s jogos √ľzleti √©rdekeit.

 

A Panaszolt az √ľgyben nem tett √©szrev√©telt.

 

A Tan√°csad√≥ Test√ľlet (TT) az ig√©nyelt domain esetleges jogelleness√©g√©t √©s megt√©vesztŇĎ volt√°t vizsg√°lta.

 

A TT hivatkozik elsŇĎdlegesen arra a k√∂vetkezetesen k√∂vetett gyakorlat√°ra, mely szerint prevent√≠v jelleggel ‚Äď kiv√©ve azokat az eseteket, amikor a jogosultak illetve m√°sok √©rdekeit s√©rti m√°r a megszerz√©s is ‚Äď senki sem tilthat√≥ el egy adott domain haszn√°lat√°t√≥l.

 

A Domainregisztr√°ci√≥s Szab√°lyzat 2.2 pontja alapj√°n ugyanakkor a v√°lasztott domain n√©v, annak ig√©nyl√©se, illetve annak haszn√°lata m√°s szem√©ly vagy szervezet nem s√©rtheti, tov√°bb√° nem v√°laszthat√≥ √©s haszn√°lhat√≥ olyan domain n√©v, amely haszn√°lat√°ra n√©zve gyan√≠that√≥an jogellenes vagy megt√©vesztŇĎ.

 

A Panaszos √°ltal hivatkozott, a deleg√°l√°s megtagad√°s√°t indokl√≥ jogelleness√©g kapcs√°n az elsŇĎ k√©rd√©s, hogy a domain n√©v ig√©nyl√©se √©s haszn√°lata s√©rti-e a v√©djegyjogosult jogait, megval√≥s√≠t-e v√©djegybitorl√°st, a m√°sik k√©rd√©s pedig az, hogy gyan√≠that√≥-e a domain megt√©vesztŇĎ haszn√°lata.

 

A TT megvizsg√°lta, hogy fenn√°ll-e a v√©djegybitorl√°s gyan√ļja a hivatkozott v√©djegy kapcs√°n. A Panaszolt mag√°nszem√©ly, nincs adat arra, hogy gazdas√°gi tev√©kenys√©get folytatna, a bitorl√°snak pedig felt√©tele a gazdas√°gi tev√©kenys√©g k√∂r√©ben t√∂rt√©nŇĎ haszn√°lat illetve az ezen a ter√ľleten fell√©pŇĎ √∂sszet√©veszthetŇĎs√©g. A TT √°ll√°spontja szerint emiatt a domain gyan√≠that√≥an nem s√©rti a v√©djegy jogosultj√°nak jogait. A jogelleness√©g att√≥l fogva √°llap√≠that√≥ meg, hogy a honlap tartalmak√©nt a v√©djegy (vagy a n√©v) oltalmi k√∂r√©be tartoz√≥ tev√©kenys√©g jelenik meg.

 

A TT kor√°bbi 7/2000. (V.31.) Elvi √°ll√°sfoglal√°sa szerint a Vt. 12. √©s 27. ¬ß-a alapj√°n √∂nmag√°ban valamely domain ig√©nyl√©se is megval√≥s√≠that v√©djegybitorl√°st. Az elvi √°ll√°sfoglal√°s szerint, ha a m√°s v√©djegy√©vel √ľtk√∂zŇĎ domain ig√©nyl√©se a k√∂r√ľlm√©nyek alapj√°n nyilv√°nval√≥an p√°rosul a domain gazdas√°gi tev√©kenys√©g k√∂r√©ben val√≥ haszn√°lat√°ra ir√°nyul√≥ sz√°nd√©kkal, a regisztr√°tornak a regisztr√°ci√≥s szab√°lyzat 5.6 pontja √©rtelm√©ben (a kor√°bbi, priorit√°sos domain ig√©nyl√©si szab√°lyok hat√°lya alatt) a deleg√°l√°st meg kell tagadnia, az ig√©nylŇĎnek pedig m√°sik nevet kell v√°lasztania domainje azonos√≠t√°s√°ra.

 

A jelen √ľgyben azonban a domain nyilv√°nval√≥an gazdas√°gi tev√©kenys√©g k√∂r√©be tartoz√≥ felhaszn√°l√°si sz√°nd√©k√°ra nincs adat.

 

A TT a rendelkez√©s√©re √°ll√≥ iratok alapj√°n nem tartja val√≥sz√≠nŇĪnek, hogy a Panaszos c√©gnev√©vel azonos domain ig√©nyl√©se √©s deleg√°l√°sa s√©rten√© a Panaszos n√©vhaszn√°lati jog√°t.

 

A TT korábbi eseti állásfoglalásában az alábbi megállapításokat tette:

 

‚ÄěA jogelleness√©g √©s a megt√©vesztŇĎ jelleg meg√°llap√≠t√°s√°hoz a Tan√°csad√≥ Test√ľlet √°ll√°spontja szerint sz√ľks√©ges tov√°bbi t√©ny√°ll√°si elemeknek is megval√≥sulniuk, ami alapj√°n a jogs√©rt√©s gyan√ļj√°t meg lehet √°llap√≠tani, a puszta n√©vazonoss√°g (illetve hasonl√≥s√°g) nem el√©g. Ilyen tov√°bbi elem lehet p√©ld√°ul a tev√©kenys√©gi k√∂r azonoss√°ga. ‚Äě

 

‚ÄěA megt√©veszt√©s tilalma szint√©n olyan elŇĎ√≠r√°s, amely minden √ľgyben az √∂sszes k√∂r√ľlm√©ny alapos m√©rlegel√©s√©t ig√©nyli. A gyakorlat alapj√°n fŇĎszab√°lyk√©nt a megt√©vesztŇĎ jelleg a deleg√°l√°s idŇĎpontj√°ban nem v√©lelmezhetŇĎ, vagyis konkr√©t erre utal√≥ t√©nyek sz√ľks√©gesek ahhoz, hogy egy domain kapcs√°n a megt√©vesztŇĎ jelleg meg√°llap√≠t√°sra ker√ľlj√∂n.‚ÄĚ (1051/2019. sz. √ľgy)

 

Az adatok hi√°nyoss√°ga miatt a jelen elj√°r√°sban nem der√ľl ki, mely tov√°bbi k√∂r√ľlm√©nyek miatt lehet jogellenes vagy megt√©vesztŇĎ a Panaszolt domain neve.

 

Fentiekre tekintettel a TT nem √°llap√≠totta meg a Panaszos √°ltal hivatkozott megt√©veszt√©s megalapozott gyan√ļj√°ra okot ad√≥ k√∂r√ľlm√©nyeket, ez√©rt a kifog√°st nem tal√°lta megalapozottnak. A TT v√©lem√©nye szerint az ig√©nyl√©s nem √ľtk√∂zik a DRSZ rendelkez√©seibe. Mindezek alapj√°n a TT √ļgy d√∂nt√∂tt, hogy a ‚Äěprezero.hu‚ÄĚ domain n√©v az ig√©nylŇĎ mag√°nszem√©ly r√©sz√©re, a ‚Äěfirst come, first served‚ÄĚ elv alapj√°n deleg√°lhat√≥.

 

Felh√≠vja ugyanakkor a TT a Panaszolt figyelm√©t, hogy a domain n√©vnek a Panaszos n√©vhaszn√°lati jog√°t √©s v√©djegy√©t s√©rtŇĎ haszn√°lata jogs√©rtŇĎ lehet √©s megval√≥s√≠thatja a v√©djegybitorl√°st, amely az esetleges jogi k√∂vetkezm√©nyeken t√ļl, alapja lehet a domain haszn√°lat visszavon√°s√°nak.

 

Jelen √Āll√°sfoglal√°st a Tan√°csad√≥ Test√ľlet egyhang√ļlag fogadta el, k√ľl√∂nv√©lem√©nyt egyik Test√ľleti Tag sem k√≠v√°nt csatolni. Az √Āll√°sfoglal√°s sz√∂vege a Tan√°csad√≥ Test√ľlet weboldal√°n (https://info.domain.hu/tt/eseti_allasfoglalasok) teljes terjedelm√©ben k√∂zz√©t√©telre ker√ľl.

 

Budapest, 2021. m√°jus 13.

 

A Tan√°csad√≥ Test√ľlet nev√©ben:

 

Dr. Verebics J√°nos
Elnök
Sk.

Dombi G√°bor
Titk√°r
Sk.