Alternat√≠v VitarendezŇĎ F√≥rum

INFOMEDI√ĀTOR Informatikai Felhaszn√°l√≥v√©delmi Iroda

Tan√°csad√≥ Test√ľlete

 

A Tan√°csad√≥ Test√ľlet 3/2021. (III. 16.) sz. √Āll√°sfoglal√°sa

 

A neheztargyszallitok.hu domain név regisztrációjával kapcsolatosan bejelentett panasz

 

(1070/2021. sz. √ľgy)

 

t√°rgy√°ban

 

A Tan√°csad√≥ Test√ľlet elŇĎtt a fenti √ľgysz√°mon bejelentett panaszt a Tan√°csad√≥ Test√ľlet megvizsg√°lta, a Szervezeti √©s Elj√°r√°si Szab√°lyzat (SZESZ) szerinti rendben megt√°rgyalta, majd a SZESZ szerinti szavaz√°si rendben, a szavaz√≥ tagok egys√©ges ‚Äěigen‚ÄĚ szavazat√°val, k√ľl√∂nv√©lem√©ny csatol√°sa n√©lk√ľl elfogadta a Test√ľlet t√∂bbs√©gi v√©lem√©ny√©t kifejezŇĎ jelen eseti √Āll√°sfoglal√°st.

 

A neheztargyszallitok.hu domain n√©v az ig√©nylŇĎ [mag√°nszem√©ly] r√©sz√©re deleg√°lhat√≥.

 

Indokol√°s:

 

A neheztargyszallitok.hu domain n√©v deleg√°l√°s√°t a [mag√°nszem√©ly] (‚ÄěPanaszolt‚ÄĚ) k√©rte, amely ellen a Jobbteher Kft. (‚ÄěPanaszos‚ÄĚ) ny√ļjtott be hat√°ridŇĎben kifog√°st √©s eseti √°ll√°sfoglal√°s ir√°nti k√©relmet.

 

Panaszos kifejtette, hogy az ig√©nyelt domain Panaszoltnak t√∂rt√©nŇĎ deleg√°l√°sa a jogos √©rdekeit s√©rti √©s megt√©vesztŇĎ a fogyaszt√≥k sz√°m√°ra, √≠gy a Domain Regisztr√°ci√≥s Szab√°lyzat (‚ÄěDRSZ‚ÄĚ) 2.2.2.c. pontj√°ba √ľtk√∂zik. Kifejtette tov√°bb√°, hogy c√©ge a neheztargyszallitas.hu domain haszn√°l√≥ja. A megt√©veszt√©s megval√≥sul√°s√°nak al√°t√°maszt√°s√°ra Panaszos becsatolta egy ismert k√∂z√∂ss√©gi m√©dia oldallal t√©ves tranzakci√≥ √ľgy√©ben t√∂rt√©nt, tov√°bb√° egy munkaruha megrendel√©ssel kapcsolatos levelez√©s√©t. A becsatolt bizony√≠t√©kok megl√°t√°sa szerint azt t√°masztj√°k al√°, hogy a Panaszolt √∂sszet√©veszthetŇĎ Panaszossal a jelen elj√°r√°sban kifog√°solt neheztargyszallitok.hu domain n√©v √©s a Panaszos haszn√°lat√°ban levŇĎ neheztargyszallitas.hu domain nevek hasonl√≥s√°ga miatt.¬† Hivatkozott tov√°bb√° a DRSZ 2.2.1-2.2.3 pontjaira, amelyek szerint Panaszoltnak kellett volna ellenŇĎriznie azt, hogy a domain n√©v nem s√©rti-e m√°s jogos √©rdek√©t √©s megt√©vesztŇĎ-e. A domain ig√©nyl√©s Panaszos szerint c√©g√©nek jelentŇĎs anyagi √©s erk√∂lcsi k√°rt is okozott. ElŇĎadta tov√°bb√°, hogy a megt√©veszt√©ssel kapcsolatban b√≠r√≥s√°gi √©s rendŇĎrs√©gi elj√°r√°s is folyamatban van.

 

Panaszolt ig√©nyl√©s√©t fenntartva v√°lasz√°ban elŇĎadta, hogy a megl√°t√°sa szerint Panaszos nem t√°masztotta al√° semmivel sem azt, hogy a domain deleg√°l√°sa a jogos √©rdek√©t s√©rten√© vagy k√°rt okozna neki. Vitatta tov√°bb√° azt is, hogy megt√©vesztŇĎ lenne a domain n√©v, vagy annak Panaszolt √°ltali haszn√°lata Panaszosra n√©zve √ľzletk√°ros√≠t√≥ lenne. Kifejtette, hogy a domain nevet a DRSZ keretein bel√ľl √©s a legnagyobb k√∂r√ľltekint√©ssel v√°lasztotta, √©s ellenŇĎrizte a v√©djegy nyilv√°ntart√°sokat √©s a c√©gnyilv√°ntart√°st is. Kifejtette tov√°bb√°, hogy a v√°lasztott domain n√©v egy szolg√°ltat√°sra utal, ugyanis a neh√©zt√°rgy sz√°ll√≠t√°s a fuvaroz√≥ szolg√°ltat√°sok egy szegmense, amely szinte minden k√∂lt√∂ztetŇĎ c√©g szolg√°ltat√°sai k√∂z√∂tt szerepel. Szerinte az azonos ter√ľleten azonos szolg√°ltat√°st ny√ļjt√≥ c√©gek sok esetben k√©nytelenek egym√°ssal megegyezŇĎ domain nevet v√°lasztani, ez azonban nem jelenti azt, hogy megt√©veszten√©k a felhaszn√°l√≥kat. A Panaszos √°ltal csatolt levelez√©sek szerinte nem utalnak sem a domainnel kapcsolatos vissza√©l√©sre, sem megt√©veszt√©sre, csup√°n egy fizet√©st √©s egy megrendel√©st √©rintŇĎ adminisztrat√≠v hib√°ra. E k√∂rben csatolta a Panaszos √°ltal hivatkozott megrendel√©s sz√°ml√°j√°t. Utalt v√°lasz√°ban arra is, hogy m√°s platformon keletkezett jogvita nem k√©pezheti a jelen elj√°r√°s t√°rgy√°t.

A Tan√°csad√≥ Test√ľlet (TT) a rendelkez√©sre √°ll√≥ adatokb√≥l √©s a nyilv√°nosan el√©rhetŇĎ inform√°ci√≥k alapj√°n d√∂nt√∂tt.

A TT az elj√°r√°s keret√©ben a DRSZ 2.2.2 pontj√°ban foglalt kiz√°r√≥ okok megl√©t√©t vizsg√°lta. Eszerint nem v√°laszthat√≥ √©s haszn√°lhat√≥ olyan domain n√©v, amely jelent√©startalm√°ra √©s/vagy haszn√°lat√°ra n√©zve gyan√≠that√≥an jogellenes, vagy gyŇĪl√∂let-, vagy f√©lelmet keltŇĎ, vagy megt√©vesztŇĎ. A TT szerint a regisztr√°lni k√≠v√°nt domain n√©v eset√©ben annak gyŇĪl√∂letet vagy f√©lelmet keltŇĎ mivolta nem mer√ľlt fel √©s Panaszos sem hivatkozott ezen indokra, √≠gy az ezzel kapcsolatos tov√°bbi vizsg√°latot mellŇĎzte.

 

A jogelleness√©g √©s megt√©vesztŇĎ jelleg k√∂r√©ben a TT ellenŇĎrizte a relev√°ns, nyilv√°nosan el√©rhetŇĎ internetes v√©djegy adatb√°zisokat, tov√°bb√° a magyar c√©gnyilv√°ntart√°st is, ahol a domain nevet tartalmaz√≥ vagy ahhoz megt√©vesztŇĎen hasonl√≥ Panaszoshoz k√∂thetŇĎ v√©dett megjel√∂l√©st, c√©gnevet nem tal√°lt. Az elj√°r√°sban sem mer√ľlt fel v√©djegyjogi alapon vagy n√©vkiz√°r√≥lagoss√°g miatt jogelleness√©gre utal√≥ adat, Panaszos sem hivatkozott a domain n√©v jogelleness√©g√©re.

 

Ezek ut√°n a TT azt vizsg√°lta, hogy felmer√ľl-e annak gyan√ļja, hogy a Panaszolt ig√©nyl√©se, vagy annak teljes√≠t√©se s√©rtheti-e a tisztess√©gtelen piaci magatart√°s √©s a versenykorl√°toz√°s tilalm√°r√≥l sz√≥l√≥ 1996. √©vi LVII. t√∂rv√©ny (a tov√°bbiakban: Tpvt.) 2. ¬ß, ill. 6. ¬ß-ban foglaltakat, vagy a n√©vhaszn√°lat eredm√©nyezhetne-e megt√©vesztŇĎ helyzetet. A Tpvt. 2. ¬ß-a √°ltal√°nos jelleggel mondja ki, hogy tilos gazdas√°gi tev√©kenys√©get tisztess√©gtelen√ľl - k√ľl√∂n√∂sen a megrendelŇĎk, vevŇĎk, felhaszn√°l√≥k, versenyt√°rsak t√∂rv√©nyes √©rdekeit s√©rtŇĎ vagy vesz√©lyeztetŇĎ m√≥don, vagy az √ľzleti tisztess√©g k√∂vetelm√©nyeibe √ľtk√∂zŇĎen folytatni: e rendelkez√©s az ‚Äě√ľzleti tisztess√©g‚ÄĚ √©s a ‚Äětisztess√©ges verseny‚ÄĚ k√∂vetelm√©nyeivel ellent√©tes versenyjogi helyzetekre is vonatkozik. A Tpvt. jellegbitorl√°s tilalm√°ra vonatkoz√≥ 6. ¬ß-nak √©rtelm√©ben tilos az √°rut, szolg√°ltat√°st a versenyt√°rs hozz√°j√°rul√°sa n√©lk√ľl olyan jellegzetes k√ľlsŇĎvel, csomagol√°ssal, megjel√∂l√©ssel - ide√©rtve az eredetmegjel√∂l√©st is - vagy elnevez√©ssel elŇĎ√°ll√≠tani, forgalmazni vagy rekl√°mozni, tov√°bb√° olyan nevet, √°rujelzŇĎt vagy megjel√∂l√©st haszn√°lni, amelyrŇĎl a versenyt√°rsat, illetŇĎleg annak term√©k√©t, szolg√°ltat√°s√°t szokt√°k felismerni.

 

A TT-nek jelen esetben azt kellett teh√°t megvizsg√°lnia, hogy a felek versenyt√°rsak-e, Panaszos szolg√°ltat√°sa a piacon m√°r legal√°bb olyan szinten ismert-e, hogy az az √∂sszet√©veszthetŇĎs√©get megalapozza, tov√°bb√° a ig√©nyelt domain n√©v alapj√°n a fogyaszt√≥k a versenyt√°rs szolg√°ltat√°s√°t ismerik-e fel, azaz d√∂ntŇĎen arra asszoci√°lnak-e.

 

A rendelkez√©sre √°ll√≥ adatokb√≥l a TT meg√°llap√≠totta, hogy a Panaszos gazd√°lkod√≥ szervezet, a Panaszolt pedig mag√°nszem√©ly, az ig√©nyelt √©s a Panaszos tulajdon√°ban levŇĎ neheztargyszallitas.hu domaineken jelenleg el√©rhetŇĎ tartalom √©s a jelen elj√°r√°sban a felek √°ltal e tekintetben egybehangz√≥an elŇĎadottak alapj√°n nyilv√°nval√≥, hogy a domaineket a gazdas√°gi tev√©kenys√©g√ľk k√∂r√©ben haszn√°lj√°k, ill. ez a c√©ljuk a haszn√°lattal.  Az eml√≠tett domaineken el√©rhetŇĎ inform√°ci√≥k alapj√°n meg√°llap√≠that√≥ az is, hogy a felek tev√©kenys√©ge rendk√≠v√ľl hasonl√≥, mindk√©t f√©l a fuvaroz√°s √©s k√∂lt√∂ztet√©s ter√ľlet√©n tev√©kenykedik √©s e k√∂rben a neh√©z t√°rgyak (pl. p√°nc√©lszekr√©nyek, neh√©z g√©pek, ipari t√°rgyak √©s eszk√∂z√∂k, jakuzzik) sz√°ll√≠t√°s√°ra is specializ√°l√≥dott. A Tan√°csad√≥ Test√ľlet ennek alapj√°n arra a k√∂vetkeztet√©sre jutott, hogy ezen a ter√ľleten a felek versenyt√°rsak.

 

A TT meg√°llap√≠totta azt is, hogy Panaszos 2015 √≥ta √ľzemelteti a neheztargyszallitas.hu weboldalt, amely domain n√©v mind fonetikailag, mind jelent√©sbelileg nagy m√©rt√©kben hasonl√≥ a jelen elj√°r√°s t√°rgy√°t k√©pezŇĎ neheztargyszallitok.hu domain n√©vhez, ezzel felvetve a f√©lreg√©pel√©s vesz√©ly√©t √©s megt√©veszt√©ssel fenyegethet. A TT ugyanakkor r√°mutat arra is, hogy az ig√©nyl√©s jogszerŇĪs√©g√©t vagy megt√©vesztŇĎ jelleg√©t minden √ľgy egyedi k√∂r√ľlm√©nyeit m√©rlegelve, esetrŇĎl esetre kell megvizsg√°lni.

A TT az eset √∂sszes k√∂r√ľlm√©ny√©nek alapos megfontol√°sa ut√°n osztotta a Panaszolt azon √°ll√°spontj√°t, hogy az ig√©nyelt domain n√©v megk√ľl√∂nb√∂ztetŇĎ k√©pess√©ggel nem rendelkezŇĎ, teljesen le√≠r√≥ jellegŇĪ kifejez√©s, a fuvaroz√≥ipar egyik speci√°lis √°gazat√°t jel√∂li, amely k√ľl√∂n√∂sen s√ļlyos t√°rgyak sz√°ll√≠t√°s√°t jelenti ‚Äď a domain nevekn√©l bevett gyakorlat szerint √©kezetek n√©lk√ľl. A TT gyakorlat√°ban is megjelenŇĎen az ilyen k√∂zhaszn√°lat√ļ kifejez√©seken alapul√≥ domain nevek haszn√°l√≥inak sz√°m√≠taniuk kell arra, hogy m√°s szem√©lyek is jogszerŇĪen haszn√°lhatj√°k a kifejez√©st domain n√©v r√©szek√©nt.

A TT azt vizsg√°lta ezt k√∂vetŇĎen, hogy ennek ellen√©re Panaszos .hu orsz√°gtoldat n√©lk√ľli domain neve, vagyis a ‚Äěneheztargyszallitas‚ÄĚ megjel√∂l√©s a piacon m√°r legal√°bb olyan szinten ismert-e, hogy az ismerts√©g az √∂sszet√©veszthetŇĎs√©get megalapozza, √©s a megjel√∂l√©shez, ‚Äď amely √∂sszet√©veszthetŇĎen hasonl√≠t az ig√©nyelt doman n√©v orsz√°gtoldat n√©lk√ľli megjel√∂l√©s√©re,‚Äď a fogyaszt√≥k Panaszos szolg√°ltat√°s√°t kapcsolj√°k-e. A TT e k√∂rben meg√°llap√≠totta, hogy az elj√°r√°sban nem mer√ľlt fel arra vonatkoz√≥an adat, hogy a Panaszos √°ltal haszn√°lt domain n√©v Panaszos kereskedelmi neve lenne, illetve arra sem, hogy a fogyaszt√≥k a megjel√∂l√©shez kapcsoln√°k a Panaszos szolg√°ltat√°s√°t. B√°r Panaszos 2015 √≥ta, teh√°t viszonylag hossz√ļ ideje van jelen a fuvaroz√°si/k√∂lt√∂ztet√©si piacon √©s haszn√°lja e k√∂rben a neheztargyszallitas.hu domaint, azonban a domainen el√©rhetŇĎ tartalom alapj√°n a TT azt √°llap√≠totta meg, hogy Panaszos saj√°t szolg√°ltat√°sait nem ezzel a megjel√∂l√©ssel (neh√©zt√°rgysz√°ll√≠t√°s), hanem a c√©gnev√©vel (JobbTeher) √©s a c√©gneve vez√©rszavainak kezdŇĎbetŇĪit (JT) tartalmaz√≥ l√≥g√≥val rekl√°mozza. A log√≥ a weboldalon domin√°nsan, a kezdŇĎk√©pernyŇĎ kb. negyed√©t kit√∂ltve jelenik meg. A TT meg√°llap√≠totta tov√°bb√°, hogy Panaszos sem hivatkozott arra, hogy a ‚Äěneheztargyszallitas‚ÄĚ kifejez√©s a kereskedelmi neve lenne, vagy a c√©g√©t, szolg√°ltat√°sait ehhez a kifejez√©shez k√∂tn√©k a felhaszn√°l√≥k, v√°s√°rl√≥k. A Panaszos √°ltal becsatolt bizony√≠t√©k pedig, miszerint egy kivitelezŇĎ partnere adminisztrat√≠v hiba folyt√°n Panaszoltnak k√ľld√∂tt √©rtes√≠t√©st Panaszos helyett, nem alapozza meg az ig√©nyelt domain megt√©vesztŇĎ mivolt√°t. E k√∂r√ľlm√©nyek alapj√°n a TT arra az √°ll√°spontra helyezkedett, hogy nem √°ll fenn az a k√∂r√ľlm√©ny, hogy az ig√©nyelt domain Panaszos kereskedelmi neve lenne, sem az, hogy az √°tlagosan t√°j√©kozott felhaszn√°l√≥k ‚Äď √≠gy elsŇĎsorban a Panaszos v√°s√°rl√≥i ‚Äď a ‚Äěneheztargyszallitas‚ÄĚ kifejez√©st Panaszossal, vagy annak szolg√°ltat√°s√°val azonos√≠tan√°k.

A TT a kereskedelmi nevekre √©s a tisztess√©gtelen √ľzleti magatart√°sra vonatkoz√≥ √°ll√°spontj√°t az az√≥ta is konzekvensen alkalmazott 4/2000. (V.10.) Elvi √Āll√°sfoglal√°s√°ban fektette le. E szerint akkor viselkedik egy √ľzleti szereplŇĎ az √ľzleti tisztess√©g k√∂vetelm√©nyeinek megfelelŇĎen, ha elker√ľli a versenyt√°rsaihoz kapcsol√≥d√≥ elnevez√©sek, nem minden esetben jogv√©dett, de egy√©rtelmŇĪen a versenyt√°rs tev√©kenys√©g√©hez kapcsol√≥d√≥ jelz√©sek, jelzŇĎk, megk√ľl√∂nb√∂ztet√©sek haszn√°lat√°t. E k√∂vetelm√©ny az √ľzleti √©let erk√∂lcsi kateg√≥ri√°ja, a versenyt√°rsak √©s piaci szereplŇĎk azonban nem k√©nyszer√≠thetik a v√°llalkoz√°sokat e norma betart√°s√°ra, sok esetben csak kontradikt√≥rius elj√°r√°s kert√©ben d√∂nthetŇĎ el √©s igazolhat√≥ a jogosults√°g. Az elvi √°ll√°sfoglal√°s kimondja tov√°bb√°, hogy ahhoz, hogy egy magatart√°s √ľzleti tisztess√©g √©s a tisztess√©ges verseny k√∂vetelm√©ny√©be √ľtk√∂z√©s√©nek az egyik l√©nyeges t√©ny√°ll√°si eleme a piaczavar√≥ hat√°s megval√≥sul√°sa. A piaczavar√≥ hat√°s k√©t oldalr√≥l ragadhat√≥ meg: ha l√©tezŇĎ, mŇĪk√∂dŇĎ v√°llalkoz√°sok piaci magatart√°s√°t megzavarja, sz√°mukra versenyh√°tr√°nyt okoz; illetve m√°sik esetben, ha megt√©vesztŇĎ jellegŇĪ, √©s ez√°ltal p√°rhuzamosan fogyaszt√≥i keresletet vonz √©s h√≥d√≠t el mindazokt√≥l, akik az √ľzleti tisztess√©g k√∂vetelm√©ny√©nek megfelelŇĎen viselkednek. A piaczavar√≥ hat√°sok azonban elŇĎre √©s mindaddig nem becs√ľlhetŇĎk meg, ameddig az adott domain n√©v megszerzŇĎje haszn√°lni nem kezdi a domaint; a haszn√°lat √©s a megszerz√©s azonban sz√ľks√©gszerŇĪen elv√°lnak egym√°st√≥l. Az Elvi √Āll√°sfoglal√°s szerint prevent√≠v jelleggel ‚Äď kiv√©ve azokat az eseteket, amikor a jogosultak illetve m√°sok √©rdekeit s√©rti m√°r a megszerz√©s is ‚Äď senki sem tilthat√≥ el egy adott domain haszn√°lat√°t√≥l. Amennyiben teh√°t nem k√∂zismert kereskedelmi n√©vrŇĎl van sz√≥, az √ľzleti tisztess√©g alapk√∂vetelm√©ny√©re hivatkozva egy v√°llalkoz√°st√≥l sem tagadhat√≥ meg a m√°sok √©rdekeit nyilv√°nval√≥an nem s√©rtŇĎ, nem megt√©vesztŇĎ, √©s gyŇĪl√∂letet, f√©lelmet nem keltŇĎ domain n√©v v√°laszt√°sa.

A TT az eset √∂sszes k√∂r√ľlm√©nyeit megvizsg√°lva arra az √°ll√°spontra helyezkedett, hogy jelen esetben a f√©lreg√©pel√©s, illetve a piaczavar√≥ hat√°s vesz√©lye nem √©ri el azt a szintet, amelyen v√©lelmezhetŇĎ lenne, hogy a domain ig√©nyl√©s√©vel a Panaszolt a tisztess√©ges √ľzleti verseny szab√°lyait s√©rten√© vagy az megt√©vesztŇĎ lenne √©s √≠gy megalapozn√° a fent hivatkozott prevent√≠v jellegŇĪ eltilt√°st.

 

Fentiekre tekintettel a TT nem √°llap√≠totta meg a Panaszos √°ltal hivatkozott megt√©veszt√©s megalapozott gyan√ļj√°ra okot ad√≥ k√∂r√ľlm√©nyeket, ez√©rt a panaszt nem tal√°lta megalapozottnak. A TT v√©lem√©nye szerint az ig√©nyl√©s nem √ľtk√∂zik a DRSZ rendelkez√©seibe. Mindezek alapj√°n a TT √ļgy d√∂nt√∂tt, hogy a ‚Äěneheztargyszallitok.hu‚ÄĚ domain n√©v az ig√©nylŇĎ [mag√°nszem√©ly] r√©sz√©re deleg√°lhat√≥.

 

A TT a Panaszos √°ltal a n√©vv√°laszt√°ssal kapcsolatban felhozott anyagi √©s √©rdeks√©relem k√∂r√©ben megjegyzi tov√°bb√°, hogy a jelen elj√°r√°s keretei nem teszik lehetŇĎv√© azt, hogy a felek az egym√°ssal esetlegesen fenn√°ll√≥ kereskedelmi vagy egy√©b jogvit√°jukat jelen elj√°r√°sban rendezz√©k.

 

A TT v√©gezet√ľl felh√≠vja a Panaszolt figyelm√©t arra, hogy az ig√©nyelt domain haszn√°lat√°nak is mindenben meg kell felelnie a vonatkoz√≥ jogszab√°lyok √©s a DRSZ rendelkez√©seinek.

 

Jelen √Āll√°sfoglal√°st a Tan√°csad√≥ Test√ľlet egyhang√ļlag fogadta el, k√ľl√∂nv√©lem√©nyt egyik Test√ľleti Tag sem k√≠v√°nt csatolni. Az √Āll√°sfoglal√°s sz√∂vege a Tan√°csad√≥ Test√ľlet weboldal√°n (https://info.domain.hu/tt/eseti_allasfoglalasok) teljes terjedelm√©ben k√∂zz√©t√©telre ker√ľl.

 

Budapest, 2021. m√°rcius 16.

 

A Tan√°csad√≥ Test√ľlet nev√©ben:

 

 

 

 

……………………………………………
dr. Verebics J√°nos

Elnök

Sk.

…………………………………………………
Dombi G√°bor

Titk√°r

Sk.