Alternat√≠v VitarendezŇĎ F√≥rum

INFOMEDI√ĀTOR Informatikai Felhaszn√°l√≥v√©delmi Iroda

Tan√°csad√≥ Test√ľlete
 

A Tan√°csad√≥ Test√ľlet 2/2021. (02.17.) sz. √Āll√°sfoglal√°sa

Az x-bio.hu domain regisztrációjával kapcsolatosan bejelentett panasz

(1069/2021. sz. √ľgy)

t√°rgy√°ban

 

A Tan√°csad√≥ Test√ľlet elŇĎtt a fenti √ľgysz√°mon bejelentett panaszt a Tan√°csad√≥ Test√ľlet megvizsg√°lta, a Szervezeti √©s Elj√°r√°si Szab√°lyzat (SZESZ) szerinti rendben megt√°rgyalta, majd a SZESZ szerinti szavaz√°si rendben, a szavaz√≥ tagok egys√©ges "igen" szavazat√°val, k√ľl√∂nv√©lem√©ny csatol√°sa n√©lk√ľl elfogadta a Test√ľlet t√∂bbs√©gi v√©lem√©ny√©t kifejezŇĎ jelen eseti √Āll√°sfoglal√°st.

Az x-bio.hu domain Gunton s.r.o. számára delegálható.

Indokol√°s:

 

Az x-bio hu. domain nevet a Gunton s.r.o cég (Panaszolt) igényelte.

 

Az ig√©nyl√©s ellen ‚Äď jogi k√©pviselŇĎje √ļtj√°n - ‚Ķ (Panaszos) ny√ļjtott be kifog√°st. A kifog√°s szerint a Buoninfante csoport 1975-ben alap√≠tott csal√°di v√°llalkoz√°s, amely m√°ra Olaszorsz√°g piacvezetŇĎ matracgy√°rt√≥ c√©ge. 2016-ban a c√©g megalkotta az elsŇĎ bioakt√≠v matracot, az X-BIO-t.

 

A Panaszos az 'X-BIO' megjel√∂l√©st kereskedelmi n√©vk√©nt, v√©djegyk√©nt, √©s domain n√©vk√©nt (https://www.x-bio.it/) is haszn√°lja, tov√°bb√° kiz√°r√≥lagos jogosultja, a 2017. √°prilis 19-i elsŇĎbbs√©gŇĪ, 016619207 lajstromsz√°m√ļ X-BIO eur√≥pai uni√≥s, √°br√°s v√©djegynek, melynek oltalma Magyarorsz√°g ter√ľlet√©re is kiterjed. A vonatkoz√≥ lajstromkivonatot a Panaszos csatolta.

 

Hivatkozott a Domainregisztr√°ci√≥s Szab√°lyzat (DRSZ) 2.2.2 pontj√°ra, mely szerint "nem v√°laszthat√≥ √©s haszn√°lhat√≥ olyan domain n√©v, amely jelent√©startalm√°ra n√©zve √©s/vagy haszn√°lat√°ra n√©zve gyan√≠that√≥an jogellenes, vagy (¬†¬† ) megt√©vesztŇĎ‚ÄĚ.

 

√Āll√°spontja szerint az ig√©nyl√©s tov√°bb√° a v√©djegyek √©s f√∂ldrajzi √°rujelzŇĎk oltalm√°r√≥l sz√≥l√≥ 1997. √©vi XI. tv. (Vt.) 12. ¬ß-ba is √ľtk√∂zik mely szerint:

"(1) A védjegyoltalom alapján a védjegyjogosultnak kizárólagos joga van a védjegy használatára.

(2) A kiz√°r√≥lagos haszn√°lati jog alapj√°n a v√©djegyjogosult b√°rkivel szemben fell√©phet, aki enged√©lye n√©lk√ľl gazdas√°gi tev√©kenys√©g k√∂r√©ben haszn√°l (...)

b) olyan megjelölést, amelyet a fogyasztók a védjeggyel összetéveszthetnek a megjelölés és a védjegy azonossága vagy hasonlósága, valamint az érintett áruk, illetve szolgáltatások azonossága vagy hasonlósága miatt;(...).

 

A Vt. 27. § (1) bek. értelmében pedig: "Védjegybitorlást követ el, aki a 12. §-ban foglalt rendelkezések megsértésével a védjegyet jogosulatlanul használja."

 

Utalt arra, hogy a k√∂z√∂ss√©gi v√©djegyrŇĎl sz√≥l√≥ 207/2009 EK rendelet a fentiekkel megegyezŇĎ szab√°lyoz√°st tartalmaz illetve, hogy az 'X-BIO' v√©djegy haszn√°lat√°ra a jogosult, a Panaszoltnak enged√©lyt nem adott, illetve a haszn√°lathoz nem j√°rult hozz√°.

 

V√©lem√©nye szerint az x-bio.hu domain n√©v √∂sszet√©veszthetŇĎ a nagyfok√ļ ismerts√©gŇĪ √©s j√≥ h√≠rŇĪ 'X-BIO' v√©djeggyel, amellyel azonos. Panaszos √°ll√≠t√°sa szerint a Panaszolt az ‚Äěx-bio‚ÄĚ k√∂zismerts√©get √©s j√≥ h√≠rnevet pr√≥b√°lja a domain regisztr√°l√°s√°val rosszhiszemŇĪen kihaszn√°lni, √©s ez√°ltal tisztess√©gtelen gazdas√°gi elŇĎnyh√∂z jutni. Az √∂sszet√©veszthetŇĎs√©g √©s a fogyaszt√≥k megt√©veszt√©s√©nek vesz√©ly√©re tekintettel a domain regisztr√°l√°sa s√ļlyosan s√©rten√© a v√©djegyjogosult v√©djegyoltalmi jogait √©s jogos √ľzleti √©rdekeit.

 

Mindezekre tekintettel k√©rte a domain, Panaszolt r√©sz√©re t√∂rt√©nŇĎ deleg√°l√°s√°nak megtagad√°s√°t.

 

A Panaszolt v√°lasz√°ban arra hivatkozott, hogy a Panaszos v√©djegye az √ĀRUK √ČS SZOLG√ĀLTAT√ĀSOK NEMZETK√ĖZI OSZT√ĀLYOZ√ĀSA (NIZZAI OSZT√ĀLYOZ√ĀS) szerint a 20. oszt√°lyba sorolt √°rukra (20. Oszt√°ly - Matracok; √Āgyak; P√°rn√°k, d√≠szp√°rn√°k; P√°rn√°k, fejp√°rn√°k; R√°csv√©dŇĎ gyerek√°gyakba; P√°rn√°s der√©kalj; P√°rn√°k (k√°rpitok); Al√°t√©tek [p√°rn√°k vagy matracok]; H√°l√≥matracok; Kemping √°gyak; Kempingmatracok) terjed ki, ugyanakkor a Panaszolt j√∂vŇĎbeni gazdas√°gi tev√©kenys√©ge a kenderiparra, a CBD olajokra √©s m√°s legmagasabb minŇĎs√©gŇĪ bioterm√©kekre vonatkozik. E term√©kek a 3. √°ruoszt√°lyba tartoznak (3. Oszt√°ly - Nem gy√≥gyhat√°s√ļ kozmetikumok √©s piperek√©sz√≠tm√©nyek; nem gy√≥gyhat√°s√ļ fogkr√©mek; illatszerek, eszenciaolajok; feh√©r√≠tŇĎk√©sz√≠tm√©nyek √©s egy√©b, mos√°sra szolg√°l√≥ anyagok; tiszt√≠t√≥-, f√©nyes√≠tŇĎ-, s√ļrol√≥-, √©s csiszol√≥szerek.)

 

A Tan√°csad√≥ Test√ľlet (TT) az ig√©nyelt domain esetleges jogelleness√©g√©t √©s megt√©vesztŇĎ volt√°t vizsg√°lta. A Regisztr√°ci√≥s Szab√°lyzat 2.2. pontja szerint nem v√°laszthat√≥ olyan domain, amely jelent√©startalm√°ra vagy haszn√°lat√°ra n√©zve gyan√≠that√≥an jogellenes vagy f√©lelmet keltŇĎ; vagy megt√©vesztŇĎ.

 

A Vt. 12.¬ß (1) bek. szerint a v√©djegyjogosultnak val√≥ban kiz√°r√≥lagos joga van a v√©djegy haszn√°lat√°ra √©s a (2) bek. szerint jogosult b√°rkivel szemben fell√©pni ‚Äěaki enged√©lye n√©lk√ľl gazdas√°gi tev√©kenys√©g k√∂r√©ben, √°rukkal vagy szolg√°ltat√°sokkal √∂sszef√ľgg√©sben haszn√°l

 

a) a v√©djeggyel azonos megjel√∂l√©st olyan √°rukkal, illetve szolg√°ltat√°sokkal kapcsolatban, amelyek azonosak a v√©djegy √°rujegyz√©k√©ben szereplŇĎkkel;

 

b) olyan megjel√∂l√©st, amelyet a fogyaszt√≥k a v√©djeggyel √∂sszet√©veszthetnek a megjel√∂l√©s √©s a v√©djegy azonoss√°ga vagy hasonl√≥s√°ga, valamint az √©rintett √°ruk, illetve szolg√°ltat√°sok azonoss√°ga vagy hasonl√≥s√°ga miatt; ide√©rtve azt az esetet is, amikor az √∂sszet√©veszthetŇĎs√©g amiatt √°ll fenn, mert a fogyaszt√≥k a megjel√∂l√©st a kor√°bbi v√©djegyhez gondolati k√©pzett√°rs√≠t√°s √ļtj√°n kapcsolhatj√°k‚ÄĚ

 

A fell√©p√©s joga azonban csak olyan √°ruk vonatkoz√°s√°ban illeti meg a jogosultat, amelyek azonosak a v√©djegy √°rujegyz√©k√©ben szereplŇĎkkel vagy amelyet a fogyaszt√≥k a v√©djeggyel √∂sszet√©veszthetnek a megjel√∂l√©s √©s a v√©djegy azonoss√°ga vagy hasonl√≥s√°ga, valamint az √©rintett √°ruk, illetve szolg√°ltat√°sok azonoss√°ga vagy hasonl√≥s√°ga miatt.

 

A t√°rgyi esetben az √°ruk azonoss√°ga illetve hasonl√≥s√°ga nem √°llap√≠that√≥ meg √©s az sem val√≥sz√≠nŇĪs√≠thetŇĎ, hogy a fogyaszt√≥k a domain megjel√∂l√©st a v√©djegyhez gondolati k√©pzett√°rs√≠t√°s √ļtj√°n kapcsolhatj√°k.

 

A Vt. 12. ¬ß (2) bek. c) pontja a v√©djegy √°rujegyz√©k√©ben foglaltakt√≥l f√ľggetlen√ľl biztos√≠tja az oltalmat ‚Äěfelt√©ve, hogy a v√©djegy belf√∂ld√∂n j√≥h√≠rnevet √©lvez, √©s a megjel√∂l√©s alapos ok n√©lk√ľl t√∂rt√©nŇĎ haszn√°lata a v√©djegy megk√ľl√∂nb√∂ztetŇĎ k√©pess√©g√©t vagy h√≠rnev√©t s√©rten√© vagy tisztess√©gtelen√ľl kihaszn√°ln√°‚ÄĚ.

 

A Panaszos a védjegye jóhírnevét állította, de erre vonatkozó bizonyítékokat nem szolgáltatott.

 

Panaszolt jelzett tev√©kenys√©ge √©s a v√©djegy √°rujegyz√©ke elt√©rŇĎ, a v√©djegybitorl√°snak pedig felt√©tele lenne az √∂sszet√©veszthetŇĎs√©g. Erre tekintettel a TT √°ll√°spontja szerint a domain gyan√≠that√≥an nem s√©rti az √°br√°s v√©djegy jogosultj√°nak jogait.

 

Mindezekre figyelemmel a domain n√©vre vonatkoz√≥ ig√©ny teljes√≠thetŇĎ, a domain n√©v a Panaszolt Gunton s.r.o. r√©sz√©re deleg√°lhat√≥.

 

Felh√≠vja ugyanakkor a TT a Panaszolt figyelm√©t, hogy a beadv√°ny√°ban le√≠rtakt√≥l elt√©rŇĎ √°ruoszt√°lyban t√∂rt√©nŇĎ domain haszn√°lat megval√≥s√≠thatja a v√©djegybitorl√°st, amely az esetleges jogi k√∂vetkezm√©nyeken t√ļl, alapja lehet a domain haszn√°lat visszavon√°s√°nak.

 

Jelen √Āll√°sfoglal√°st a Tan√°csad√≥ Test√ľlet egyhang√ļlag fogadta el, k√ľl√∂nv√©lem√©nyt egyik Test√ľleti Tag sem k√≠v√°nt csatolni. Az √Āll√°sfoglal√°s sz√∂vege a Tan√°csad√≥ Test√ľlet weboldal√°n (www.nic.hu/tt) teljes terjedelm√©ben k√∂zz√©t√©telre ker√ľl.

 

Budapest, 2021. febru√°r 17.

 

A Tan√°csad√≥ Test√ľlet nev√©ben:

 

 

Dr. Verebics J√°nos
Elnök
Sk.

Dombi G√°bor
Titk√°r
Sk.